נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התקשר הלילה (שני) לרב בית הכנסת, בו התרחש אירוע הירי, ישראל גולדסטין שנפצע ומסר את תנחומיו. משטרת סן דייגו ציינה כי אין אינדיקציה לכך שהיורה, ג'ון ארנסט, היה חלק מארגון כלשהו וכי החוקרים מאמינים שהוא פעל לבד.
האירוע בבית הכנסת בסן דייגו הוא רק אחד ברשימה הולכת ומתארכת של פשעי שנאה אנטישמיים בארצות הברית ובאירופה בשנים האחרונות. על פי נתונים של ה-FBI, משלושת העשורים האחרונים, שנת השיא בפשעי שנאה נגד יהודים הייתה 2008: 1,013 תקריות אנטישמיות.
אירוע הירי בסן דייגו הגביר את התחושה שהאנטישמיות בארצות הברית הגיעה לשיאים חדשים - האם באמת הגענו לקיצון? @MoavVardi עם הפרטים#חדשותהערב pic.twitter.com/8algbTpL0i
— כאן חדשות (@kann_news) 28 באפריל 2019
אירוע הירי בסן דייגו בקליפורניה - רב בית הכנסת, ישראל גולדסטין, משחזר: "אני עדיין לא מבין מה קרה. איבדתי אצבע. מחבל אחד בא להרוס את הבית שלנו באופן ניסי הוא עשה לי רק את זה. לצערנו הרב רצח האישה הזאת"@nathanguttman pic.twitter.com/bwlfmUmeUV
— כאן חדשות (@kann_news) 29 באפריל 2019
בשנה הזאת הנשיא ברק אובמה נכנס לבית הלבן, והמספרים ירדו עד לשפל של 609 מקרים ב-2014. בשלב הזה מתחילה עלייה מתונה: 664 תקריות ב-2015, ו-684 בשנה שלאחר מכן.
אבל אז מגיעה 2017, דונלד טראמפ נכנס לבית הלבן – ומספר פשעי השנאה נגד יהודים זינק ב-37%, ל-938 תקריות אנטישמיות בשנה אחת.
אלא שאירועים אלימים הם לא הביטוי היחיד לשנאה שמקורה באנטישמיות – ובכל הקשור לביטויים מילוליים והשמצות – בשנת 2017 היו דווקא פחות אירועים כאלה מאשר באמצע שנות התשעים.
לפני שנתיים בחן מכון המחקר "פיו" את היחס של הציבור האמריקני לכמה קבוצות באוכלוסייה: היהודים זכו לשיעור הפופולריות הגבוה ביותר מכל קבוצה אתנית או דתית אחרת באמריקה.
אבל אז הגיע הפיגוע בבית הכנסת בפיטסבורג באוקטובר האחרון, שבו נרצחו 11 מתפללים. והלילה שוב אירוע ירי המכוון לרצח יהודים. לשני האירועים אחראים נוצרים לבנים תומכי העליונות הלבנה. כלומר, במבט רחב, אין בהכרח שיא של רגשות אנטישמיים בארצות הברית. אבל האנטישמים ואנשי העליונות הלבנה באמריקה מרגישים בשנתיים האחרונות עידוד, תחושה שהם לא לבד, שיש להם קהילה שתומכת במעשיהם, והם מפנים את נשקם נגד יהודים. והם לא מוסלמים, אלא נוצרים לבנים.
על רקע אירוע הירי בבית הכנסת בפאווי, נערכה אתמול עצרת הזיכרון המרכזית לשואה ולגבורה בניו יורק בהשתתפות אלפי אנשים. בעצרת הוקראו שמות קורבנות אירוע הירי ותוכנה עסק בזיכרון השואה, זיכרון קורבנות האנטישמיות בפאווי ובפיטסבורג ובמלחמה נגד האנטישמיות.
הקונסול הכללי בניו יורק, דני דיין, אמר: "פוגרומים נגד יהודים, קריקטורות אנטישמיות וטענות של חוסר נאמנות יהודים למדינותיהם – כל אלה קדמו לשואה. חשבנו שהאנטישמית תיגמר לאחר הקטסטרופה שהביאה לעולם במלחמת העולם השנייה, אך התבדינו. כיום אותם ניצנים חוזרים, אבל היום אנו למודי ניסיון ויודעים לאן זה עלול להוביל".
היורה מסן דייגו, ג'ון ארנסט בן ה-19, היה חבר במספר פורומים אנטישמיים וגזעניים, שבהם פרסם את המניפסט שלו, שזכה לתמיכה רחבה. מבט על כמה מאלפי האתרים האלה, שיש מי שמתארים אותם כ"כינוס נאו נאצי שנמשך 24 שעות ביממה" מגלה את שיח השנאה והגזענות שזוכה לכר פורה.
באחד הפורומים האלה איחלו הגולשים הצלחה לארנסט, והיו גם חלק מהגולשים שחשבו שהוא לא עשה עבודה מספיק טובה. "נקווה שגם הפצועים ימותו", כתב אחד מהם, ואילו אחר הוסיף: "נו, לפחות הוא הצליח להרוג אדם אחד".