בדרך לסיבוב שני? לאחר ספירת 91.93% מהקולות בבחירות בטורקיה, ירד הנשיא המכהן רג'יפ טאיפ ארדואן מתחת ל-50% מסך קולות הבוחרים. יותר מ-88% בעלי זכות בחירה לקחו חלק בבחירות הגורליות ביותר שידעה המדינה בעשורים האחרונים, ברקע הסקרים שהעניקו יתרון קל למועמד האופוזיציה, כמאל קיליצ'דראולו - שמחזיק ב-44.49% מהקולות. אם אף אחד מהמועמדים לא יזכה בלפחות 50% מהקולות, ייערך סיבוב שני בעוד שבועיים.
האופוזיציה טוענת שסוכנות אנאדולו הטורקית מזינה בכוונה איזורים שארדואן זכה בהם - ו"מורחת זמן" בהכנסת נתונים מאיזורים שבהם יו"ר האופוזיציה זכה. על כן, הם טוענים כי התוצאות שמוצגות הן מניפולציה וזיופים. הנשיא ארדואן מצידו אמר בהופעה הפומבית הראשונה מאז הסתיימה ההצבעה: "יריבינו מנסים להונות את הציבור וטוענים שהם מובילים, אבל יש לנו יתרון של שני מיליון ו-600 אלף קולות". על האפשרות של בחירות שניות, אמר ארדואן: "נכבד זאת".
שלטונו של ארדואן נמצא בסכנה לאחר ש-6 מפלגות אופוזיציה השכילו להתאחד מאחורי מועמד מוסכם, בן 74, שכיהן בעבר כמנכ"ל המוסד לביטוח לאומי של טורקיה.
הבחירות מתקיימות חודשים בודדים לאחר רעידת אדמה שגבתה את חייהם של 50 אלף בני אדם, ועל רקע חוסר שביעות רצון מהאופן שבו טיפל השלטון של ארדואן בניצולים ומאות אלפי חסרי הבית שנותרו בטורקיה לאחר האסון. במקביל, מתמודדת המדינה עם משבר כלכלי חריף שפוגע באיכות חייהם של מיליוני טורקים – במיוחד ממעמד הביניים.
נראה שההחלטה של האופוזיציה להתלכד מאחורי קיליצ'דרולו נובעת מהיותו בעל תדמית נקייה וכאחד שנאבק על טוהר המערכת הפוליטית והציבורית של טורקהי. הוא עומד בראש מפלגת העם הרפובליקנית מאז שנת 2010 ורוצה לראות טורקיה מתונה יותר מבחינה דתית מאשר אנשיו של ארדואן.
במקביל מרחפת מעל הבחירות השאלה אם ארדואן יפנה את הבמה במקרה של הפסד או ינסה לתפוס להמשיך להיאחז בשלטון בדרכים של כוח. שר הפנים של משטר ארדואן סוליימן סוילו כבר אמר כי האופוזיציה אינה מייצגת אינטרסים טורקיים – אלא מדובר בגרורה של המערב. כך שלא מן הנמנע שאם ההפסד יהיה צמוד ארדואן, שהפך בימי שלטונו את טורקיה מרפובליקה למדינה ריכוזית בעלת משטר נשיאותי, יערב את הצבא ויבטל את תוצאות הבחירות.
מנגד, האופוזיציה הטורקית טוענת כי רוסיה פועלת לבחירתו של ארדואן מחדש – זאת ברקע העובדה שטורקיה היא מהמדינות היחידות בעולם השומרת על קשר רציף עם רוסיה מאז פלישתה לאוקראינה.
דבר נוסף שעשוי להוות משקל ביום הבוחר הטורקי הוא בריאותם של המועמדים: ארדואן הפסיק ריאיון בטלוויזיה מאחר שחש ברע בתחילת החודש ועורר גל של שמועות. מנגד, יריבו מבוגר ממנו בכמה שנים וגם לגביו עולה השאלההאם יוכל להנהיג את טורקיה בצורה אפקטיבית.
בסוגיית היחס לישראל – גם ארדואן וגם קיליצ'דרולו מרבים לבקר את ירושלים בנוגע ליחסים לפלסטינים וגם במקרה של מהפך היחסים בין שתי המדינות לא צפויים להפוך לחמים יותר.