מחקר חדש של מכון אימפקט סי שפורסם היום (רביעי), הצביע על שיפור ביחס ליהודים בספרי הלימוד במצרים וגם ביחס להסכם השלום עם ישראל. המחקר של מכון המחקר והמדיניות המתמחה בניתוח ספרי לימוד בחרבי העולם ובמזרח התיכון בפרט, התחקה אחר רפורמה הדרגתית שמבצע משרד החינוך המצרי משנת 2018 ועד 2023.
במסגרת המחקר, נבדקו יותר מ-270 ספרים שפורסמו מאז תחילת הרפורמה ועד היום. מהמחקר עולה כי חל שיפור משמעותי ביחס ליהודים וליהדות בספרי לימוד שנכתבו מחדש בתוכנית הלימודים בבתי הספר היסודיים. זה בא לידי ביטוי בהכנסת תכנים לא מעטים המקדמים שלום, סובלנות וקבלת אחר.
במקביל, הסירו מוטיבים אנטישמיים ואלימים כלפי יהודים וישראל שהיו קיימים בספרים מקבילים קודמים, כמו ייחוס מעשים רעים ותכונות שליליות כמו הונאה, חמדנות ובוגדות. דוגמה טובה לכך אפשר למצוא בספר לחינוך אסלאמי לכיתות ה שהוחלף. בספר הקודם היה קישור בין מלחמת יום הכיפורים למלחמות הנביא מוחמד נגד היהודים. הספר תיאר את היהודים בוגדים מטבעם וקבע בעבור התלמידים "שהם, היהודים, תמיד כאלה", תוך הטלת משימה לחיפוש פסוקי קוראן שעוסקים בבוגדנות של היהודים.
במקום תכנים מסוג זה הוכנסו תכנים אחרים, כמו הכרה של האסלאם בתורה ודוגמאות מהקוראן המדגישות חיים משותפים עם יהודים על בסיס של שלום, צדק ושיתוף פעולה, תוך ציון ספציפי שמוחמד חתר ליחסי שלום, דו-קיום וחמלה עם יהודים. עוד אינדיקציה חיובית, היא העובדה שמשרד החינוך המצרי פרסם ספרי לימוד חדשים המיועדים לתלמידים הנמנים עם המיעוט הנוצרי הקופטי, שבהם יש הכרה בקשר של היהודים לארץ ישראל ההיסטורית ובקיומו של בית המקדש הראשון שנבנה על ידי שלמה המלך בירושלים.
באותה נשימה חשוב לומר שבכיתות היותר גבוהות, כיתות ו' עד י"ב עדיין יש בתכנית הלימודים מוטיבים אנטישמיים, כמו האשמת היהודים באנטישמיות באירופה, תיאורם כקבוצה אתנית העוסקת בפיננסים ועיסוק בשנאה של היהודים על המוסלמים. ספר היסטוריה אחד מאשים את הציונים בניצול ה"טענה" ששישה מיליון יהודים "נהרגו או נשרפו על ידי הנאצים" על מנת להצדיק הגירה של יהודים לפלסטין על חשבון הערבים החיים שם.
אריק אגסי, סמנכ"ל מכון המחקר והמדיניות הבינלאומי IMPACT-SE אמר כי, "הרפורמה הכוללת בכל תכנית הלימודים של מצרים היא אמיצה ופורצת דרך. הסרה של מוטיבים אנטישמיים וביטויי שנאה אחרים מספרי לימוד, כמו גם השינויים החיוביים ביחס לישראל במדינה עם למעלה 20 מיליון תלמידים בבתי ספר, תהיה תרומה משמעותית לחברה ולהנהגה מצרית סובלנית יותר בעתיד".
עוד הוסיף כי, "א-סיסי מוכיח שהוא מבין את הכוח שיש לספרי לימוד להיות חסם קריטי לקיצוניות מגיל צעיר והוא פועל לייצוב הדור הבא שיחזק את היציבות האזוריות ויילחם בקיצוניות הזאת", הסביר אגסי.
באשר ליחס לישראל, מצד אחד ישנה התייחסות חיובית להסכם השלום תוך הדגשת יתרונותיו בספרי הלימוד. אך מאידך, ההתייחסות לישראל עצמה לעתים קרובות היא כיישות לא לגיטימית. אופיר וינטר, חוקר בכיר מהמכון למחקרי ביטחון לאומי ואוניברסיטת תל אביב שכתב את המחקר הזה ניסה להסביר את הסתירה הזאת: "השלום בין ישראל למצרים נלמד בספרי הלימוד בעיקר בכיתות ט' ו-י"ב. תלמידים מצרים לומדים שהשלום מחזק את היציבות, מעודד את הכלכלה ומושך תיירות", אמר וינטר. "מנחם בגין מופיע באחד בספרי הלימוד בתמונה לצד נשיא מצרים המנוח, סאדאת, ונשיא ארה"ב דאז, ג'ימי קרטר, בטקס של חתימת הסכם השלום בבית הלבן. לצד היותה של ישראל שותפה לשלום היא עדיין מוצגת כמדינה שכובשת אדמות ערביות ופלסטיניות וגם את ירושלים והיא לא מופיעה בשמה על מפות גיאוגרפיות בספרי הלימוד", הסביר.
עוד בנושא

דגל בחריין לצד דגל ישראל
בחריין עצרה תוכנית שמראה את היהודים וישראל באור חיובי