לווייתן בלוגה פראי, שחשוד בהיותו מרגל רוסי מיומן, הופיע שוב בחופי שוודיה. מה הולך פה? והאם אנחנו צריכים להתחיל לחשוד גם ביוליה כלבת הים?
ללוויתן הבלוגה החשוד קוראים הוולדימיר. כשהנורווגים איתרו אותו ב-2019, הוא עטה מצלמת גו-פרו עם כיתוב שלא הותיר מקום לספק מאיפה הגיע. הוא יוצר בסנט פטרסבורג, רוסיה. מומחים צבאיים מעריכים שהוולדימיר אומן על ידי שירותי הביון הרוסים כדי לרחרח מה קורה במים הקרירים של שוודיה ונורווגיה. אחד מהדייגים בנורווגיה הבין שמשהו לא בסדר במה שהוא רואה - לווייתן עם רתמה. הוא נכנס למים בעצמו, הצליח לפתוח את הרתמה ולשחרר את הוולדימיר מהרתמה.
החיבור בין צבא רוסיה לבין יונקים ימיים הולך הרבה אחורה. כבר בשנות ה-60, רוסיה החלה לאמן דולפינים לאתר מוקשים ולשתול חומרי נפץ על ספינות. יש הטוענים שרוסיה אימנה את הדולפינים החייכניים האלה גם להרוג. אפשר לאמן אותם לזהות דברים ולהוציא לפועל סוג מסוים של משימות.
מאז התרבו הדיווחים על כך שרוסיה אפילו רכשה במיוחד דולפינים כדי לאמן אותם. במודעה שפרסם משרד ההגנה הרוסי נכתב שהרוסים מחפשים דולפינים בגילאי 3 עד 5, באורך של 2.5 מטרים, "בעלי יכולות פיזיות מרשימות". מכירים מישהו שעונה לקריטריונים? הדולפין יאתר, יזהה, יסווג מישהו כאדם שלא שייך ויסמן את מיקומו, כדי שכוחות אבטחה ימיים יטפלו באיום.
האקווריום של סבסטופול מאמן דולפינים כדי לשחות עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים. אבל אז ב-2014, רוסיה סיפחה את חצי-האי קרים והדולפינים האלה שינו מסלול בחיים. אם תרצו, תקראו לזה: התחילו פרק ב'. בשנה האחרונה התברר כי הדולפינים האלה מגינים על בסיסי הצי הרוסי בים השחור. המטרה: למנוע מאוקראינה לפגוע בספינות. איך עושים את זה באמצעות הדולפינים שומרי המצולות? אם אפשר לאמן אותם לקפוץ דרך חישוק ולשעשע קהל, אפשר לאמן אותם לעשות הכול.
אבל לא רק הרוסים עושים שימוש בבעלי חיים ימיים. ההיסטוריה הזאת הולכת הרבה שנים אחורה. במלחמת העולם הראשונה, לפני יותר מ-100 שנה, לבריטים הייתה בעיה עם צוללות. עוד לא היה להם סונר. אז איך מאתרים צוללות? ובכן, יש לכך תשובה חכמה - משיגים כמה אריות ים, מאמנים אותם למצוא צוללות ומתגמלים אותם בהרבה דגים. הם ימצאו את כל הצוללות שיש בים.
גם צבא ארה"ב מאמן לווייתנים, דולפינים ואפילו כלבי ים. על פי הפרסומים גם במהלך מלחמת וייטנאם וגם במהלך מלחמת המפרץ השנייה ב-2003 נשלחו אותם יונקים ימיים לחפש מוקשים בכל מיני נמלים שאליהם היה אסור לספינות אמריקניות להיכנס.
יותר ממאה דולפינים ואריות ים עוברים אימונים במפרץ סן דייגו כדי לסייע בהגנה עליכם, במסגרת המלחמה העולמית בטרור. אבל השאלה הגדולה היא למה? למה צריך את הלווייתנים, הדולפינים וכלבי הים בעידן הטכנולוגי שלנו? מה הם יודעים לעשות יותר טוב מאיתנו? לדולפינים יש סונר. לבני אדם יש רק עיניים. מתחת למים, העיניים לא כל כך מועילות. אז הדולפינים מסתמכים על הסונר. הם ימצאו שחיינים עוינים שמנסים להתקרב בקלות רבה. ואם מאמנים את הדולפינים, הם יכולים גם לנטרל אותם.
אז כן, מתברר שמה שהיה טוב פעם, טוב גם לעידן ההיי-טק. כי עם כל הבינה, האמיתית או המלאכותית. לפעמים בעלי החיים קצת יותר חכמים מאיתנו.