החל מהיום: תושבי קוריאה הדרומית הפכו לצעירים בשנה

החל מהיום: תושבי קוריאה הדרומית הפכו לצעירים בשנה
חוק שנכנס לתוקף מבטל את השיטה המסורתית לספירת הגיל – לפיה אדם הוא בן שנה מיום היוולדו
מחבר רם ברנדס מחבר רם ברנדס
Getting your Trinity Audio player ready...
תושבי קוריאה הדרומית
צילום: מסך

מדיווחי ערוץ SBS והעיתון קוריאה ג'ונג גאנג דיילי, הדרום-קוריאניים: מהיום, יום רביעי ה-28, אזרחי קוריאה-הדרומית יהיו 'צעירים' בשנה, הואיל וייכנס לתוקפו "חוק הגיל-האחיד". החוק מבטל למעשה את השיטה המסורתית של ספירת הגיל.

האסיפה-הלאומית של קוריאה-הדרומית העבירה בדצמבר את החוק לאיחוד מערכות-הגיל השונות של קוריאה בדצמבר האחרון. אותם שינויים ייכנס כאמור לתוקף מחר, יום-רביעי. לפי המשרד לחקיקה-ממשלתית, הגיל יספר בהתבסס השיטה הבינלאומית במרבית המקרים המשפטיים והחברתיים; כמו בחוזים ומסמכים רשמיים, אלא אם מוזכרת בהם דרך מסוימת לספירת גיל.

נכון לעתה, קוריאה-הדרומית עושה שימוש בשלושה תחשיבי גיל: מה-שנקרא "גיל-קוריאני," בו אנשים נחשבים בני-שנה בלידתם; השיטה הבינ"ל; ושיטה בה יחיד גדל בשנה ביומה-הראשון של שנה-חדשה. לפי שיטה ספירת הגיל הקוריאנית; מי שנולד בדצמבר 2020 הוא בן 24 השנה; ובן 23 בשיטה בה הם גדלים בשנה מדי שנה. עם זאת, אותו אדם יהפוך בן 22 החל מרביעי, הואיל ויום-הולדתם טרם חלף.

"אימוץ השיטה הבינ"ל של ספירת-גיל הייתה אחת ההבטחות של הנשיא יון סוק-יאול להקל על הבלבול והעימותים החברתיים והמנהלתיים," אמר שר הממונה על חקיקת-הממשלה, לי וואן-קיו, בתדרוך לעיתונות שנערך בקריית-הממשלה במרכז סיאול ביום-שני. "איחוד שיטת-הגיל מפחיתה עלויות חברתיות לא-נדרשות, הנגרמות בשל בלבול בשיטת ספירת-הגיל," אמר השר לי לכתבים, תוך שהוא מתייחס למקרים שהובילו למחלוקות משפטיים בשל דרכים שונות לספירת גיל.

שיטת שכר-השיא היא דוגמא אחת לכך. מחלוקות התעוררו לגבי האם השיטה – המפחיתה בהדרגתיות את השכר לעובדים ותיקים – צריכה להיום מיושמת החל מגיל 56 בהתאם לשיטה הקוריאנית, או 55 בהתאם לשיטה הבינ"ל.

השינוי, עם-זאת, לא ייושם במספר מקרים; כמו למשל תלמידי כיתה א' הנכנסים לביה"ס. בלא-קשר ליום-הולדתם; ילדים יידרשו להתחיל בית-ספר במרץ בשנה-העוקבת כשמלאו להם 6 בשיטה הבינ"ל. בהתאם, כלל התלמידים שנולדו ב-2016 יוכלו ללמוד בבתי-ספר יסודיים השנה, בלא-קשר לאם ימי-הולדתם עברו או לא. לגבי הבלבול בין התלמידים עצמם, הואיל ותלמידים בגילאים שונים יהיו באותה שכבה; במשרד אומרים כי למרות שזה עשוי לחוש מעט מוזר בתחילה, זה לבסוף ינורמל, בדומה להיות סטודנטים באוניברסיטה בגילאים שונים באותה-כיתה.  משרד החקיקה-הממשלתית הדגיש כי יעבוד עם רשויות קשורות אחרות – כולל משרד-החינוך ולשכות-החינוך, להפחית עוד את הבלבול בקרב תלמידים.  

עוד החרגות - הגיל החוקי לשתייה ועישון, גיל-הזכאות לבחינות לשירות-הציבורי, והגיל להתגייסות גברים דרום-קוריאנים לצבא. הללו יוותרו בלא-שינוי. השיטה לספירה בהתבסס השנה-החדשה תמשיך להיות בתוקף באותם המקרים.

כך, אלה שנולדו ב-2004, בלא-קשר לחודש לידתם, זכאית לשתות, לעשות או לעבור בחינות-גיוס השנה. אלה שנולדו ב-2005 עומדים-בדרישות לבחינות השירות-הציבורי ברמה 8 או מתחת.

הפופולריים