ראש ממשלת רומניה מרסל צ'ולאקו הפתיע אתמול (שלישי) כשאמר שהוא רוצה לראות נוכחות קבועה של צבא גרמניה בארצו, לאור הפלישה הרוסית לאוקראינה. "אני מאמין שצריכים להיות חיילים גרמנים קבועים בשטח רומניה", אמר צ'ולאקו במסיבת עיתונאים בברלין עם קנצלר גרמניה, אולף שולץ, כשנשאל למה הוא מצפה מפסגת נאט"ו הקרובה, בכל הנוגע לחיזוק ברית ההגנה.
בשבוע שעבר הציג שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס את האפשרות להצבת קבע של 4,000 חיילים גרמנים בליטא, הגובלת ברוסיה ובלארוס, כדי לחזק את האגף המזרחי של נאט"ו. מנהיגי נאט"ו מתכננים לדון בפסגתם בוילנה ב-11-12 ביולי, בין היתר גם בנוכחות הכוחות במזרח אזור הברית.
למרות שמדינות נאט״ו רבות באירופה נושאות עיניהן לגרמניה, בכל הקשור להגנה אווירית של היבשת (למשל רכישת מערכת חץ 3) עד כה, אין תוכניות לפריסת כוחות גרמנים מעבר לליטא, וגם אין כוונה כזו מצד ברלין. לפי הנתונים האחרונים נכון לאפריל 2023, לנאט"ו יש כ-1,500 חיילים המוצבים ברומניה, רובם צרפתים. נמל התעופה Mihail Kogălniceanu, ליד עיר הנמל קונסטנצה בים השחור, שימש את ארצות הברית כבסיס אווירי מזה שנים רבות.
בחודש שעבר הצהיר נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו כי ארצו החלה לקבל ולפרוס נשק גרעיני-טקטי מרוסיה. בריאיון שערך בערוץ "רוסיה-1" שיושב במוסקווה, אמר לוקשנקו: "הפצצות הן עוצמתיות פי שלושה מאלו שהוטלו על הירושימה ונגסאקי". הכרזה זו הגיעה בהמשך להצהרתו יום קודם לכן כי ארצו לא תהסס להשתמש בנשק גרעיני במקרה של תוקפנות נגדה, וכי הנשק שהוצב בבלארוס נועד להרתיע תוקפים פוטנציאליים. לוקשנקו הוסיף כי פריסת הנשק לא הייתה יוזמה של רוסיה, אלא מהלך שנבע מדרישה נחרצת שלו ממוסקווה "להבטיח את שלומה של בלארוס".