מאמר שהתפרסם בתקשורת הגרמנית חושף את אמצעי המימון הכלכליים של חמאס, שהובילו לאימפריה בשווי של 730 מיליון דולר. מסמכים ומידע מגורם מודיעין ישראלי לשעבר, שהגיעו למערכת העיתון הגרמני די וולט, חשפו רשת חברות המנוהלת בידי הארגון.
הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
טרם המלחמה, ניכר ההבדל ברמת החיים של מנהיגי הארגון לאזרחים הפלסטיניים ברצועה, צוין יומון הגרמני החשוב, בעוד אלה מתגוררים במלונות פאר בחו"ל, ואנשי הרצועה תלויים בסיוע מארגוני האו"ם.
על פי הפרסום, מי שמנהל את חשבונות הבנק התפוחים של הארגון הוא הגוף המדיני של חמאס, השורא, לו כפופות ועדות המנהלות את ההשקעות השונות. אותן ועדות מנהלות את נכסי הארגון הזרים, המוערכים בסכומי עתק שרק בכירי הארגון יודעים את היקפם - ועל כן הוא מכונה בקרב ההנהגה "התיק הסודי".
שווי האימפריה הכלכלית של חמאס מחוץ לרצועה מוערך, כאמור, בשווי של 730 מיליון דולר. "התיק הסודי" כולל בין 30 ל-40 חברות הפועלות בעיקר בענפי הבנייה והנדל"ן, וממוקמות בטורקיה, קטר, אלג'יריה, איחוד האמירויות וסודאן. חוקר פיננסי מתאר את הרשת הכלכלית כרשת הביטחון להנהגת חמאס ומשפחותיהם, בעוד שאנשיהם בעזה סובלים מהשלכות הומניטריות קשות בשגרה, ואף יותר בעת המלחמה.
שר האוצר של חמאס
חמאס החל להשקיע בחברות זרות לפני כעשרים שנה, כשחלק ממטרתם הייתה לבנות תשתית כלכלית ליום בו סעודיה, קטר או טורקיה יפסיקו לממן אותם. ראש התחום הפיננסי הוא זאהר עלי מוסא ג'בארין, ששוחרר בעסקת שליט והשתקע בטורקיה, אך מהווה גם איש קשר בין חמאס לאיראן.
עוד בנושא
לפני כשנתיים, היה העיתון "די וולט" הראשון לחשוף את המערכת הפיננסית של הארגון, חשיפה שהובילה להטלת עיצומים על כמה מאותן חברות שבבעלות הארגון בידי הממשל האמריקני, ביניהן חברת השקעות טורקית. זאת, בעוד נשיא טורקיה ארדואן לא הכחיש מעולם את הקשר שלו למנהיגי הארגון. מאז החלה המלחמה ארדואן גם מתנגד להגדרתו כארגון טרור.
מאז החלה המלחמה, ארגוני האו"ם ומדינות המערב ממשיכות לגייס כספים בעבור האזרחים הפלסטינים, מימון שהרבה ממנו מבוצע גם בימי שגרה. עם חשיפת הכוח הכלכלי של ארגון הטרור, נראה כי הכספים המשיכו, גם לאחר הטלת העיצומים להגיע אל חשבונות ההנהגה, בעוד הם קוראים לעולם למנוע את המשבר ההומניטרי ברצועה.