קטטות ומהלומות אגרופים בכניסה לבניין הפרלמנט בפולין

קטטות ומהלומות אגרופים בכניסה לבניין הפרלמנט בפולין
שני מחוקקים פולנים ממפלגת השלטון לשעבר התקוטטו עם משמר הפרלמנט בניסיון לכפות את חזרתם לבית המחוקקים
מחבר דב גיל-הר מחבר דב גיל-הר
Getting your Trinity Audio player ready...
מהומה בכניסה לפרלמנט הפולני
צילום: סוכנויות

פולין מסכמת 24 שעות סוערות במדינה שמתקשה לחזור ולתפקד באופן תקין לאחר שחוותה באחרונה מהפך אחרי שמונה שנות שלטון ימין פופוליסטי. שני מחוקקים פולנים ממפלגת השלטון לשעבר "חוק וצדק" התקוטטו עם משמר הפרלמנט הפולני אתמול (רביעי) בניסיון לכפות את חזרתם לבית המחוקקים.

המאבק היה בשאלה אם יש להחזיר את מריוש קמינסקי ומאצ'יי וסיק לפרלמנט. השניים הורשעו ונכלאו באשמת שימוש לרעה בכוח לפני שזכו לחנינה על ידי הנשיא אנדז'יי דודה, בעל בריתם. דודא ומנהיגי חוק וצדק עומדים על כך שהשניים עדיין חברי פרלמנט, למרות החלטתו של שמעון הולובניה, יו"ר הפרלמנט, להכריז עליהם כמודחים מכיוון שהחוקה הפולנית אוסרת על אנשים מורשעים לכהן.

התמונות שצולמו בכניסה לפרלמנט מראות דחיפות, אגרופים, הדיפות ומהלומות - הכול לעיני המצלמות, כשיו"ר המפלגה שהודחה מהשלטון - יארוסלב קצ׳ינסקי, ראש ממשלה בעברו - נמצא בין הניצים. "הקרב שאני ומאצ'יי נלחמים בו הוא לא נושא פרטי שלנו", אמר הפרלמנטר המודח קמינסקי לכתבים לאחר שמשמר הפרלמנט מנע מהם ומתומכיהם להיכנס לבית המחוקקים.

הוא הוסיף כי ההחלטה של ​​יו"ר הפרלמנט הולובניה למנוע ממנו ומעמיתו לכהן היא "פשע נגד הדמוקרטיה. הפרלמנט יושב עם מספר לא חוקתי של צירים. אתם לא תשלטו לנצח. על כל אחת מהפעולות הפליליות האלה שאתם נוקטים נגדנו, אבל בעצם נגד הדמוקרטיה שלנו, אתם תובאו לדין", איים קמינסקי על השלטון הנוכחי.

ירוסלב קצ'ינסקי, מנהיג PiS, אמר שהמטרה היא להגיש כתב אישום נגד היו"ר הולובניה אבל זה לא נרתע והכריז: "אדון ואסיק ומר קמינסקי, מכוח פסק דין של בית המשפט המחוזי בוורשה, אינם חברי פרלמנט, ודבר לא ישתנה בעניין זה". עוד אמר לכתבים כי "בלי קשר לפעולות שנקטו מי שרוצה לעשות פה רעש או להתחיל קטטה. הם לא יורשו להיכנס למליאה, והם לא ייקחו חלק בהצבעות״.

‏המפלגה מנסה להשתמש במקרה של שני חברי הפרלמנט לשעבר כדי להדגיש את הטענה לפיה ממשלתו החדשה של דונלד טוסק מכופפת את שלטון החוק, והצביעה גם על ההשתלטות על התקשורת הציבורית, החלפת התובעים הבכירים הקשורים ל"חוק וצדק". ומאמץ צפוי להרחיק שופטים שלטענת הממשלה מונו שלא כחוק בידי השלטון הקודם.

הבעיה האמיתית של מפלגת חוק וצדק היא שקמפיין ההשתלחות נגד השלטון החדש לא עובד בסקרים. המפלגה מאבדת תמיכה וכעת היא הרבה מתחת ל-34.5% שבה זכתה בבחירות באוקטובר - יותר מכל מתחרותיה אז. סקר פוליטיקו מראה שהמפלגה הידרדרה ל-30% תמיכה, אחוז אחד פחות ממפלגתו של טוסק (שעלה לשלטון בזכות רוב קואליציוני).

המאבק על קמינסקי ווסיק הוא רק חלק מקרב רחב הרבה יותר בין הממשלה החדשה לבין "חוק וצדק". בשבועות הקרובים, בית המחוקקים עשוי להצביע בעד הדחת חמישה שופטים בבית הדין לחוקה שלטענת הממשלה שמונו באופן לא תקין על ידי דודה.

הפופולריים