רשת CBS האמריקנית דיווחה היום (שישי) מפי שני פקידים אמריקנים כי תקיפה איראנית גדולה נגד ישראל צפויה אולי כבר היום ותכלול ככל הנראה יותר ממאה כלי טייס בלתי מאוישים ועשרות טילים לעבר מטרות צבאיות במדינה. לדברי הגורמים, יהיה מאתגר עבור ישראל להתגונן מפני תקיפה בסדר גודל כזה. עם זאת, הגורמים הוסיפו כי יש אפשרות שהאיראנים יבחרו במתקפה בקנה מידה קטן יותר כדי למנוע הסלמה דרמטית.
דובר המל"ל האמריקני ג'ון קירבי: "אנו מאמינים שאיראן עדיין איום מוחשי ועושים הכול כדי שתהיה לישראל אפשרות להגן על עצמה. אנו עוקבים אחרי זה מקרוב. אנחנו רוצים להבטיח שיש לישראל מה שהיא צריכה כדי להגן על עצמה ואנו בוחנים גם את המוכנות שלנו באזור".
מוקדם יותר היום דווח כי ישראל נערכת למתקפה ישירה מאיראן על דרום או צפון ישראל כבר ב-24 עד 48 השעות הקרובות, כך לפי גורם המעורה בפרטים. מנגד, גורם שתודרך על ידי ההנהגה האיראנית, אמר כי בעוד תוכניות לתקוף נדונות, לא התקבלה החלטה סופית. הדיווח פורסם הבוקר בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" האמריקני.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
בעיתון הועלו מספר אפשרויות מפי גורמים איראנים סביב התקיפה. באחת מהן, עולה כי חמינאי הביע חשש מכך שישראל תגיב בתגמול מאסיבי על התשתית האסטרטגית של איראן בתגובה על התקיפה האיראנית. לפי בכיר איראני: "תוכניות התקיפה נמצאות על שולחנו של המנהיג העליון, והוא עדיין שוקל את הסיכון הפוליטי".
אופציה נוספת שהועלתה, היא שהתקיפה תבוצע דרך שלוחיה של טהראן בסוריה ובעיראק - להם סיפקה איראן כטב"מים ממחסנים בימים האחרונים. אפשרות נוספת היא שאיראן תתקוף שגרירויות ישראל, ובעיקר כאלה שקשורות בעולם הערבי - כדי להעביר מסר שקשרים ידידותים עם תל אביב עלולים לעלות ביוקר.
הרמטכ"ל האמריקני בראון, שנשאל בריאיון לרשת CBS אם ארצות הברית עלולה להיגרר לסכסוך בין ישראל לאיראן, אמר כי "אחד הדברים העיקריים הוא לוודא שכל הכוחות האמריקנים באזור מוגנים" והוסיף: "אנו דנים ביחד בדרכים למנוע את האיומים ובתגובות האפשרויות".
ישראל שבה ומבהירה כי מתקפה איראנית ישירה בשטחה תחייב תגובה הולמת. את הדברים אמר אמש שר הביטחון גלנט למקבילו האמריקני לויד אוסטין. בתוך כך, נמשך מסע הלחצים הדיפלומטי על איראן מצד מדינות מערביות כדי את טהראן מלתקוף את ישראל. ואולם – ממשל ביידן צופה שאיראן תתקוף את ישראל, אך לא בהיקף שיגרור את ארה"ב למלחמה.
ארה"ב הגבילה תנועתם של עובדי ממשל ובני משפחותיהם אשר נמצאים בישראל, מחשש לתגובה האיראנית, כך דווח הלילה. בבית הלבן שבו והבהירו כי אמרו לנציגים איראנים שארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפת השגרירות האיראנית בדמשק. דווח כי איראן העבירה מסר לארה"ב לפיו אין בכוונתה להגיב בפזיזות למתקפה או באופן שיגרום להסלמה.
העיתון אל-ערבי אל-ג'דיד דיווח כי איראן סירבה בימים האחרונים לבקשות מתווכים לאיפוק ושלא יגיבו על חיסול אנשי משמרות המהפכה בדמשק. לפי הדיווח 12 מדינות פנו לאיראן בימים האחרונים, בהם ארצות הברית, וכי איראן סירבה לא להגיב ואף הזהירה את ארה"ב מהתערבות בעקבות תגובת איראן.
מפקד פיקוד מרכז של צבא ארצות הברית, הגנרל מייקל קורילה, מבקר בישראל בעקבות האיומים האיראניים. גורמים במערכת הביטחון: "למרות המחלוקת עם ממשל ביידן בסוגיית רפיח - בסוגייה האיראנית ארה"ב 100% לצד ישראל" | הדיווח של @ItayBlumental #חדשותהערב pic.twitter.com/pcv0ElWZ10
— כאן חדשות (@kann_news) April 11, 2024
פיקוד העורף הורה ביממה האחרונה לראשי רשויות להיערך לאפשרות של תגובה איראנית לחיסול הבכירים בסוריה בימים הקרובים, כך פורסם לראשונה אמש בחדשות הערב בכאן 11. הפיקוד ביקש מהרשויות להיערך בשקט, בלי לייצר בהלה בציבור. ההיערכות נוגעת בעיקר לאמצעי זהירות שנוגעים לתחומי העירייה ומקלטים ציבוריים. בפיקוד העורף מבהירים שאין שינוי בהנחיות לאזרחים בשלב זה.
פיקוד העורף לראשי רשויות: תיערכו לאפשרות של תגובה איראנית בימים הקרובים - בלי לייצר פאניקה | פרסום ראשון של @shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/sOD3eBq3Ro
— כאן חדשות (@kann_news) April 11, 2024