"ההחלטה המטופשת ביותר בהיסטוריה של הפוליטיקה האמריקנית", כך ייכתב כנראה על האתגר שהציב נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, אז עדיין המועמד הדמוקרטי לנשיאות, לפני 67 ימים לדונלד טראמפ, ובו קרא לו: "בוא לעימות". טראמפ אכן הגיע להתמודד, ובאותו רגע, לפני 3 שבועות בלבד, החלה ההתרסקות של הנשיא.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
כששאלתי שניים מהאנשים שהיו עם ביידן בקמפיין ב-2020 בליל העימות הם ענו לי: "ביידן הוא עקשן. קשה לראות אותו פורש". ואכן, ביידן נלחם בשיניים. במשך ארבעה שבועות הוא הדף את כל הקריאות, נזף במחוקקים דמוקרטיים - "תפסיקו עם הזבל הזה". הוא אפילו ניסה להקדים את ההכרזה הרשמית עליו כמועמד הדמוקרטי לנשיאות.
אבל בימים האחרונים, אחרי שחלה בקורונה, הקרב נגמר. הנשיא אולי היה יכול להתמודד מול הפוליטיקאים הדמוקרטיים. אבל להתמודד במקביל מול ציבור הבוחרים, כששני שליש מהם קוראים לו לפרוש, ומול התורמים שהחליטו להקפיא את העברת הכספים לקמפיין שלו – זאת כבר הייתה משימה בלתי אפשרית. "השאלה אם הוא יכול לנצח או לא, היא לא הסיפור. אלא אחרי העימות יש לי תהיות האם הוא בכלל יכול לכהן כנשיא", אמר לי אחד מחברי הקונגרס הדמוקרטיים. ואכן, בסופו של דבר, העסק נגמר.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרש מהמרוץ לנשיאות וכתב "האינטרס הטוב ביותר של מפלגתי וארצי שאפרוש". @nathanguttman עם הפרטים#חדשותהערב pic.twitter.com/ZSh3lU8rc3
— כאן חדשות (@kann_news) July 21, 2024
משפחת ביידן, אולי בצדק, כועסת. הרי אם היועצים לא היו מציעים להקדים את העימות המסורתי שנערך בספטמבר, רגע לפני הבחירות, לחודש יוני – חודשיים לפני כינוס הוועידה הדמוקרטית – ביידן כנראה היה עדיין המועמד לנשיאות הדמוקרטי. חלק מהם אפילו חושדים ביועצים כי זאת הייתה תוכניתם מלכתחילה, כדי להמליך את האריס הצעירה כמועמדת הרשמית.
ביידן פרש מהמועמדות, אבל נשאר כנשיא. כלומר, הוא לא נותן להאריס, שכנראה תזכה במועמדות לנשיאות, את ארגז הכלים המלא כדי להצליח בבחירות. ביידן יישאר שם, ולכן מבחינת טראמפ, הוא עדיין יהיה חלק ממערכת הבחירות. נושא שעדיין ידבר עליו – גם אם טראמפ הוא זה שהפך להיות, החל מהלילה, למועמד המבוגר ביותר שהתמודד על נשיאות ארצות הברית.
בהקשר שלנו, ביידן באמת היה ציוני. הוא האחרון מדור הסנאטורים הדמוקרטים הוותיקים שזוכרים את ימי הזוהר של ישראל אחרי מלחמת ששת הימים. גם אם היה ביקורתי כלפי ישראל, וגם אם ההחלטות שלו לא היו תמיד הוגנות, הוא אהב את ישראל וסייע לה – וכן, צריך להגיד לו תודה.
כעת מערכת הבחירות מתחילה מחדש. הכסף של התורמים יזרום מחדש, והאריס תנסה להוכיח שהוא מסוגלת להזרים דם חדש לקמפיין. היא תנסה לסחוף את הנשים והשחורים אל הקלפיות, כפי שעשה אובמה ב-2008. אבל בעידן שבו ארצות הברית מפולגת ומשוסעת, ייתכן שהעובדה שהיא שחורה ישחק לרעתה בכל אותן מדינות בצפון שהמצביעים הלבנים הם חלק ניכר בהן, בטח כשסיפור ההגירה הוא נושא מרכזי בבחירות.
ביידן כבר קרא לדמוקרטים: "להתאחד כדי לנצח את טראמפ". זה הולך להיות דו-קרב קשוח, שבו האריס כרגע מפגרת בסקרים. דו קרב שישפיע באופן דרמטית: על איך תיראה ארצות הברית, ואולי גם העולם, ב-4 השנים הקרובות.