דרמה בחצי-האי הקוריאני: הרשויות בקוריאה הדרומית עצרו הלילה (רביעי) את הנשיא המודח יון סוק יאול. על פי דיווחים, הנשיא יאול הסכים לעבור תשאול "בכדי להימנע משפיכות דמים", ונעצר על ידי כוחות משטרה גדולים שנכנסו למעונו.
הרשויות במדינה הנפיקו אמש בפעם השנייה צו מעצר לנשיא המודח, שעורר סערה לפני כחודש וחצי כשהכריז במפתיע על ממשל צבאי במדינה, לדבריו על מנת "לטהר כוחות התומכים בקוריאה הצפונית שהתבססו בה". אלפים מתומכי הנשיא יאול המתיניו מחוץ למעונו, כדי לסכל את ניסיון המעצר, שכבר נכשל בעבר. על פי דיווחים, מחוץ למעון הנשיאותי נרשמו עימותים בין כוחות המשטרה למוחים.
כשבוע וחצי אחרי ההכרזה המפתיעה, האסיפה הלאומית בקוריאה הדרומית השיגה רוב של שני-שלישים להדחתו של הנשיא, כאשר 204 מחוקקים מתוך 300 בפרלמנט הצביעו בעד הצעת החוק להדחתו. ראש הממשלה האן דק-סו הוגדר כנשיא בפועל.
מההכרזה ועד ההתקפלות: הפארסה בסיאול, שלב אחר שלב
נשיא קוריאה הדרומית יו סוק יאול הכריז ביום שלישי 3 בדצמבר 2024 על ממשל צבאי במדינה, לטענתו בשל הצורך "למגר כוחות קומוניסטיים שמייצגים אינטרסים של קוריאה הצפונית וחדרו לתוך הממסד הדרום-קוריאני". הכרזתו של הנשיא יאול, שנמצא במצב פוליטי רעוע וגם נתפס גורם ניצי בכל הקשור ליחסים עם השכנה מצפון, תפסה בתדהמה את המדינה ועוררה סערה לא קטנה בעולם.
לפני ההכרזה כינס הנשיא יאול ישיבה עם בכירי מנגנוני הביטחון ובה תקף את האופוזיציה על כך שהיא מנסה לטענתו להדיח אותו בדרכים לא חוקיות."אני מכריז על ממשל צבאי על מנת להגן על קוריאה החופשית מפני איום של קומוניסטים. אני פועל לטהר את המדינה מפני כוחות התומכים בקוריאה הצפונית ומנסים לפגוע באושר של העם שלנו ובסדר החוקתי".


במסגרת המגבלות החדשות בעקבות ההכרזה, מפקדת השלטון הצבאי הודיעה על החלת איסור כינוסים בעלי אופי פוליטי ופיקוח על התקשורת. בינתיים, מחצי האי החלו לזרום תמונות של כוחות הצבא כשהם צובאים על בניין הפרלמנט, מתעמתים עם אזרחים שניסו לחסום את דרכם, ושוברים את החלונות כדי לחדור פנימה.
במקביל, הפרלמנט שבשליטת האופוזיציה לא נשאר אדיש להכרזה הדרמטית של יאול, והתכנס במהירות כדי להצביע נגד החלת המשטר הצבאי, דבר שלמעשה העצים את הכאוס במדינה. יש לציין כי מדובר בפעם הראשונה זה כארבעה עשורים בה מוכרז משטר צבאי בקוריאה הדרומית, שנחשבת כיום לדמוקרטיה מפותחת ויציבה.
תיעוד: חיילי צבא קוריאה הדרומית פורצים לבניין הפרלמנט@ishayb2003 pic.twitter.com/d7VOfbm1YP
— כאן חדשות (@kann_news) December 3, 2024
כשהכאוס משתולל בבירה סיאול, במשרד החוץ הישראלי פרסמו המלצות לאזרחים הישראלים השוהים במדינה, שכללו בקשה להסתגר בבתים עד שיתבהר המצב. במקביל, דובר המועצה האמריקנית לביטחון לאומי האמריקני ג'ון קרבי אמר לרשת CNN כי "ארצו עוקבת אחר המתרחש בקוריאה הדרומית ונמצאת בקשר עם הממשלה". בכירים בבית הלבן סיפרו כי לא קיבלו כל התרעה מוקדמת מיון סוק יאול על המהלך שנקט, למרות הכוחות האמריקנים המוצבים במדינה.
בזמן שהצבא עושה את דרכו פנימה, בפרלמנט התקיימה ההצבעה. באולם נכחו 190 חברי פרלמנט מתוך 300, שאישרו פה אחד את ההצעה לביטול המשטר הצבאי - כשעתיים וחצי לאחר ההכרזה עליו. בעקבות תוצאות ההצבעה החל הצבא להסיג את כוחותיו מבניין הפרלמנט, אולם הכריז כי המשטר הצבאי יימשך עד שהנשיא יחליט אחרת.

אחרי קצת יותר מחמש וחצי שעות של דרמה, הנשיא יון סוק יאול התייצב מול המצלמות וחזר בו מההכרזה הדרמטית, והודיע על ביטול החוק הצבאי שגרר סערה.