ועדת החוקה הסורית השלימה אמש (שלישי) את כתיבת החוקה הזמנית של סוריה, והיא צפויה להציגה היום בפני הנשיא הסורי אחמד א-שרע. כתבנו רועי קייס ופרופ' אייל זיסר, מומחה לסוריה וסגן רקטור אוניברסיטת תל אביב, סיפרו לפרופ' יובל אלבשן בתוכנית "הכול שפיט" בכאן רשת ב על האתגרים של הנשיא החדש בכינון חוקה.
האזינו לריאיון המלא
עם עלייתו של א-שרע לשלטון, החוקה של משטר אסד בוטלה, ומאז סוריה נותרה ללא חוקה. חברי הוועדה שמונתה על ידי א-שרע וכוללת 7 נציגים (כולל נשים), יציגו למעשה לא-שרע חוקה זמנית לתקופת מעבר.
פרסום החוקה, קורה במקביל למהלך נוסף עליו הכריז הנשיא הסורי - הקמת ועדת חקירה ממלכתית בעקבות הטבח בבני העדה העלווית בחוף הסורי. הטבח, הסביר כתבנו רועי קייס, גרם למיעוטים ולעדות השונות בסוריה להבין שאף אחת מהן לא תוכל לוותר על הכרה בה על ידי השלטון כחלק מהמארג החברתי הסורי.
על כן, תוכן חוקה והנוסח שלה, מהווים מבחן בעבור א-שרע, שכאמור מנסה באמצעות שני המהלכים הללו לפייס במידה מסוימת את המיעוטים במדינתו.
מה העבר הסורי מלמד, וכיצד א-שרע יצליח לתמרן בין רצונותיו לרצון הציבור?
למעשה, בסוריה כונונו כבר פעמיים חוקה, האחת ב-1973 על ידי אסד האב - חאפז, והשנייה לאחר מלחמת האזרחים ב-2012 על ידי אסד הבן - באשר. "החוקה ב-1973 קבעה כי על הנשיא להיות גבר ערבי מוסלמי", אמר פרופ' זיסר וציין כי אסד, בן העדה העלווית, מצא פסק הלכה לפיו העלווים הם שיעים, קרי מוסלמים, ולכן הוא בעצמו עונה על דרישות החוקה ויכול להתמודד לנשיאות.
"הדבר השני שהחוקה קבעה כמו בברית המועצות בזמנו כי מפלגת הבעת' היא המפלגה השליטה, ובעצם מובטחת לה הנהגת המדינה. ולהגיד משהו נגד זה, זה בעצם, פעולה נגד החוקה ובגידה במדינה. כשפרצו המהומות בסוריה, באשר ניסה להציג פנים דמוקרטיות ואפשר בחירות ישירות לנשיאות. בפועל,התמודדו נגדו כמה מועמדי קש והוא ביטל את המעמד המוביל של מפלגת הבעת' בפוליטיקה הסורית", אמר פרופ' זיסר.
"השאלה בסוריה היא קודם כל, אם היא הולכת להיות מדינה מוסלמית ובאיזה אופן. כמו סעודיה, כמו טליבאן, כמו דעאש, כמו ארדואן", הסביר זיסר, "זו בעיה כי בסוריה יש הרבה מיעוטים ורוב הציבור הסורי הוא חילוני. הוא לא רוצה מדינת הלכה מוסלמית, וזה בעצם מה שרוצה א-שרע. לכן השאלה היא איך הוא מתמרן ואיך הוא לא מקים עליו יותר מדי סורים".