72 מתוך 72 קלפיות בגרינלנד נספרו בבחירות, בהן התבקשו 41,000 תושבים לבחור 31 נציגי פרלמנט כשללא ספק אפשר להכריז על מהפך - שמשמעותו טרם התבררה עד הסוף. עם זאת, היתרון המובהק של הפרו-אמריקנים בתחילת הספירה הלך ונמחק, ואף התהפך.
המפלגה השולטת כיום בגרינלנד איבדה את אמון הציבור בבחירות ולא תרכיב את הממשלה הבאה. במקום הראשון, עם עלייה דרמטית בכוחה, ניצבת המפלגה הדמוקרטית עם 30% מקולות המצביעים. מפלגה זו תומכת בהישארות כרגע תחת שלטון דנמרק, תוך תהליך היפרדות איטי, לצד פיתוח קשרים עם ארצות הברית.

במקום השני ניצבת מפלגת נאלרק הפרו-אמריקנית, שבה תלה נשיא ארצות הברית טראמפ את תקוותיו. מפלגה זו, שמתנגדת להישארות תחת דנמרק ובעד קשרים עם ארצות ברית, קיבלה 24.8% מהקולות. אל המקום השלישי הגיעה מפלגת האינואיטים, מפלגת השמאל המכהנת כיום, שאיבדה רבות מכוחה - עם 21.6% בלבד מהקולות. האינואיטים בעד הפחתה הדרגתית בכוחה של דנמרק ובפיתוח קשרים עם וושינגטון, אך ללא סיפוח.
Greenland (Denmark), parliament (Inatsisartut) election today:
— Europe Elects (@EuropeElects) March 12, 2025
Preliminary final result, votes
D~RE: 30.3% (+21.3)
N~NI: 24.8% (+12.5)
IA~LEFT: 21.6% (−15.8)
S~S&D: 14.9% (−15.2)
A~RE: 7.4% (+0.3)
Q-*: 1.1% (new)
+/− vs. 2021 election results
➤https://t.co/eY9aY4m939 pic.twitter.com/ZZBenhrovN
על פי התוצאות הסופיות נראה שמפלגת הדמוקרטים יכולה ליצור קואליציה עם כל אחת משתי המפלגות הגדולות האחרות (יחדיו יותר מ-50% מקולות הבוחרים), אבל יש להניח שהנטייה שלה תהיה לכיוון האינואיטים בגלל קרבתה אליהם בנושא עתיד גרינלנד.
סקר מינואר 2025 מצא ש-85% מהגרינלנדים דוחים את הפיכתם לחלק מארה"ב, כאשר רובם מעדיפים ריבונות מלאה. אולם חשוב לזכור שהבחירות בגרינלנד התמקדו בעצמאות מדנמרק, ולא בנושא הצטרפות או סיפוח לארצות הברית.
חלום גרינלנד נגוז? האכזבה של טראמפ
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ תלה תקוות רבות בבחירות בגרינלנד, כחלק משאיפותיו המוצהרות לספח את האי הגדול בעולם לארצו. מעט לפני שהאזרחים ניגשו לקלפיות, המשיך הנשיא האמריקני לשלוח מסרים לתושבים, כאשר כתב בפוסט ברשת Truth Social: "כפי שהבהרתי במהלך הנאום שלי בקונגרס, ארצות הברית תומכת מאוד בזכותם של תושבי גרינלנד לקבוע את עתידם בעצמם".
טראמפ התחייב בפנייתו לתושבי גרינלנד לשמור על הטריטוריה בטוחה ולהשקיע מיליארדי דולרים, אם רק יבחרו להצטרף לארצות הברית "כדי ליצור מקומות עבודה חדשים ולהפוך לעשירים". הוא אמר להם: "אם תבחרו בכך, אנחנו מזמינים אתכם להיות חלק מהאומה הגדולה ביותר בכל מקום בעולם".
ראש ממשלת גרינלנד, מוצי אגדה, ענה לטראמפ בשבוע שעבר ואמר כי תושביו "לא רוצים להיות אמריקנים או דנים". הוא הבהיר: "אנחנו גרינלנדים. האמריקנים והמנהיג שלהם חייבים להבין את זה. אנחנו לא למכירה ואי אפשר פשוט לקחת אותנו. העתיד שלנו נקבע על ידינו בגרינלנד".

מדוע טראמפ מתעניין כל כך בגרינלנד? בעיקר בשל סיבות ביטחוניות וכלכליות. מאז שנות ה-50 ארצות הברית מחזיקה בצפון-מערב האי את בסיס החלל "פיטופיק". זהו המוצב הצפוני ביותר של האמריקנים והוא ממלא תפקיד מרכזי באזהרות מפני שיגור טילים ומעקב אחר הנעשה בחלל. בעבר, במהלך המלחמה הקרה, תפקידו היה להתריע מפני התקפות סובייטיות אפשריות.
בנוסף יש גם סיבה כלכלית. לפי ההערכות, בדרום גרינלנד יש מרבצים יקרי ערך של נפט, גז, זהב, אורניום ואבץ. בעקבות שינויי האקלים, הקרקע של האי מופשרת וכריית המרבצים הללו תהפוך בסופו של דבר לקלה יותר. גם המסת הקרחונים פותחת נתיב סחר זול וקצר מבעבר. דרך "המעבר הצפון-מערבי" הסמוך לגרינלנד ניתן יהיה להוזיל משמעותית את הובלת הסחורות משווקי סין והמזרח אל נמלי מזרח ארצות הברית, ובכך לייתר את השימוש בתעלת פנמה היקרה והמתייבשת.
מומחים משערים שהקרח בגרינלנד יימס עד שנת 2030 והמעבר יהיה פתוח כל ימות השנה. טראמפ מעוניין להשתלט על האי כדי לוודא שימוש חופשי ורציף במימיה.