דיפלומט עיראקי בכיר הגיע לחגיגה בשגרירות ישראל בברלין - ותועד. כעת הוא צפוי להעמדה לדין, כשהעונש מאסר עולם או מוות. כך פורסם היום (שבת) בכאן חדשות.
התמונות שעוררו סערה (דלשאד אל-ברזאני, שלישי מימין)
עיראק סוערת ביממה האחרונה סביב שתי תמונות שדלפו מתוך חגיגת הנורוז - ראש השנה הכורדי שנערכה לראשונה בשגרירות ישראל בברלין, בהן נראה דיפלומט עיראקי בכיר מבלה בתוך הנציגות הישראלית. מדובר בנציג הדיפלומטי של החבל הכורדי האוטונומי בעיראק, דלשאד אל-ברזאני, שהוא אחיו של מסעוד ברזאני, שהיה נשיאו המיתולוגי של החבל הכורדי, וכיום יו"ר המפלגה הדמוקרטית הכורדית.
הקשרים ההדוקים בין ישראל הרשמית והלא רשמית לבין הכורדים הם אינם בגדר סוד. בגרמניה חי מיעוט כורדי גדול, שאוהד את מדינת ישראל ואת העם היהודי. השגריר ברזאני היה ממוזמני האירוע לכבוד השנה החדשה בשגרירות ישראל, אליו הגיעו כמה מאות נציגי העדה הכורדית בגרמניה, והתקיים בהובלתו של שגריר ישראל רון פרושאור.
צילום: רותי צונז
פרושאור אמר באירוע: "לישראלים ולכורדים יש הרבה מן המשותף. שניהם רוצים מזרח תיכון שליו, שניהם מאוימים בקביעות על ידי קיצונים - אבל לא נרשה לעצמנו לפחד. זה כבוד מיוחד עבורנו לחגוג את נורוז יחד עם הקהילה הכורדית בפעם הראשונה - אך לא האחרונה".
בסרטונים שיצאו מהאירוע נראים הנוכחים רוקדים ושמחים לצלילי הרכב כורדי-ישראלי, אבל שתי תמונות מן האירוע בהן נראה הדיפלומט העיראקי-כורדי הבכיר, הגיעו לעיראק וחוללו בסוף השבוע סערה. בעקבות הקשרים ההדוקים בין ישראל לנציגי העם הכורדי (המפוזר בין ארבע מדינות במזרח התיכון) עבר ב 2022 חוק בפרלמנט העיראקי שמטרגט בדיוק את אותם מפגשים חשאיים, ואוסר על כל אקט של נורמליזציה עם ישראל. העונש על העובר על החוק - מאסר עולם או מוות.
דלשד ברזאני (מימין) עם רון פרושאור (צילום: רותי צונז)
"זהו פשע לפי החוק שאוסר על הנורמליזציה עם היישות הציונית", אמר הפוליטיקאי הכורדי העצמאי, פאא'ק יזדי, מהעיר סולימאניה בהתייחסו לביקור הדיפלומט. הגדיל לעשות חבר הפרלמנט העיראקי, מוסטפא סנד, שהגיש לתובע הכללי בעיראק תלונה משפטית נגד ברזאני.
גורמים בקהילה היהודית אמרו ל"כאן חדשות" כי אין זו הפעם הראשונה שברזאני משתתף באירועים ישראלים או יהודיים בברלין, וכי הופתעו מאד מן התגובה העיראקית. יתכן עם זאת, שזו הפעם הראשונה שלבגדד מגיעות תמונות המתעדות השתתפות מהסוג הזה.