"ביטחון ישראל הוא דאגה גדולה לאיחוד האירופי והיינו ברורים שאין עתיד לחמאס בשלטון בעזה, עלנו לעבוד כדי שזה לא יקרה". כך אמרה בריאיון מיוחד לכאן חדשות הממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, המבקרת בישראל. זהו הביקור הראשון שלה בארץ וראשון זה שנה של שר החוץ של האיחוד האירופי.
באיחוד האירופי לוחצים על ישראל להחזיר את הסיוע ההומניטרי לעזה, אף שחמאס גונב אותו ומאכיל את המחבלים על חשבון האזרחים והחטופים. שרת החוץ של האיחוד, קאיה קאלאס, טוענת שיש לשחרר את כל החטופים, אך אומרת ש"גם הסבל של האנשים בעזה חייב להיפסק"
— כאן חדשות (@kann_news) March 25, 2025
הריאיון המלא ל-@michalresh - ב-#העולםהיום pic.twitter.com/LA7iCluE0T
קאלאס החליפה לפני כמה חודשים את ז'וזף בורל שהיה ידוע בגישה האנטי ישראלית שלו. בנוגע לסיוע ההומניטרי לעזה אמרה קלאס: "עלינו גם להבטיח שלא משתמשים בסיוע כנשק. האיחוד האירופי מוכן לעזור עם המשימות השונות כך שנוכל לעזור לשלוט בסיוע ההומניטרי שיגיע לאנשים האלה (בעזה)".
על הדרישה של חלק ממדינות האיחוד לעצור את הסכמי הסחר עם ישראל אמרה קאלאס: "אנחנו חברים של ישראל אבל מודאגים מפעולות שונות ואלה המסרים שכמה מהמדינות העבירו גם כן".
על השאלה האם ראש הממשלה נתניהו ייעצר על אדמת האיחוד האירופי השיבה קאלאס: "יש לנו מדינות שונות באיחוד. אז מדינות שונות חברות באמנת רומא והן אלה שמטמיעות אותה. וזה תלוי בהן להחליט".
לשאלה האם לדעתה ישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה השיבה: "אם חושבים על החוק ההומניטרי, מה ההגדרה? ההגדרה של החוק ההומניטרי, ההגדרה של פשעי מלחמה היא כשאתה פוגע באזרחים ובתשתית אזרחית כדי לגרום לכאב לאנשים שאינם צבא. אבל במלחמה יש גם נפגעים בלתי מעורבים אבל אסור לתקוף באזרחים. בין אם בוצעו פשעי מלחמה או לא זה משהו שבתי המשפט יצטרכו להחליט עליו ואני לא בעמדה לומר".
קאלאס, ששימשה בעבר כראשת ממשלת אסטוניה ידועה בגישתה התקיפה כלפי רוסיה. בהקשר להתקרבות בין ארצות הברית לרוסיה אמרה: "אמריקה היא בת בריתנו הגדולה ביותר וחברתנו ותמיד הייתה, אז כמובן ממשלים משתנים ועלינו להתרגל לסגנון החדש של הממשל החדש אבל אני בטוחה שנצליח לגשר על הפערים בינינו, אנחנו לא תמיד רואים עין בעין בשאלות שונות אבל אנחנו תמיד מצליחים ליישב את ההדורים".