נשיא סוריה החדש אחמד א-שרע קיים ריאיון מיוחד עם השבועון היהודי-אמריקני ג'ואיש ג'ורנל, שם הציג חזון של פיוס לאומי ושיקום המדינה המרוסקת, תוך ניסיון להרחיק את עצמו מעברו הקיצוני והג'יהאדיסטי. בריאיון הדגיש א-שרע את מחויבותו לבנות סוריה חדשה, פתוחה ומכילה.
"איננו מתחילים מאפס, אלא מעומק השבר", אמר הנשיא. לדבריו, הוא הורה על שחרור אסירים פוליטיים, פתח בדיאלוג עם קבוצות אופוזיציה, והבטיח רפורמה במנגנוני הביטחון הידועים לשמצה. א-שרע מביע רצון להחזיר לסוריה את כל אזרחיה, כולל יהודים, דרוזים ונוצרים, ומדגיש את הצורך לסיים את מעגל האלימות.
על אף שהסתייג מלהציע נורמליזיציה עם ישראל, א-שרע הביא בריאיון פתיחות לגבי שיחות עתידיות המבוססות על החוק הבינלאומי ועל הכרה הדדית בריבונות. "יש לכונן שלום שמבוסס על כבוד ולא על פחד, אנו נשתתף פעולה היכן שנראה כנות ודרך ברורה לדו-קיום, לא נהיה מוכנים להסתפק בפחות מכך", אמר.
לדברי א-שרע, הוא רואה בחזונו שלום ויציבות אזוריים. "צריך להיות ברורים, העידן של ההפצצות הדדיות חייב להסתיים. אף מדינה אינה משגשגת כאשר השמיים שלה מלאים בפחד". להשקפתו, ישראל היא שותפה ביטחונית עתידית: "יש לנו אויבים משותפים, ואנו יכולים לשחק תפקיד חשוב בביטחון האזורי".
הנשיא אף הציע לחזור לרוח הסכם ההפרדה מ-1974, לא רק כהפסקת אש, אלא כ"בסיס לריסון הדדי והגנה על אזרחים", במיוחד על הקהילות הדרוזיות בדרום סוריה וברמת הגולן. הוא מביע נכונות לדיאלוג עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שאותו הוא רואה כמתווך פוטנציאלי לשיקום האזור.
עם זאת, א-שרע לא התעלם מהאתגרים הקשים שעומדים בפני ארצו: יותר ממיליון הרוגים, 12 מיליון עקורים, כלכלה קורסת וסנקציות בינלאומיות. הוא הדגיש את הצורך בשיתוף פעולה עם הקהילה הבינלאומית, אך מתעקש על ריבונות סורית המבוססת על קונצנזוס פנימי.
למרות עברו הקיצוני, א-שרע מציג עצמו כרפורמיסט, לא כמהפכן, ומדגיש את רצונו לאחד את סוריה מחדש. הוא מצהיר: "לא באתי לשלוט, אלא כדי לעזור לסוריה להפוך דף."
עוד בנושא
