VIDEO
בוידאו: חוצים את הקווים - שיטת השקשוקה של הטייקונים ופורשי השירות הציבורי
שש שנים וחצי אחרי שאישרה את הסדר החוב של אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, השופטת ורדה אלשיך מצטרפת לחברה. לבייב הודיע באחרונה כי אלשיך, שפרשה לפני כשלוש שנים מכס השיפוט, תעמוד בראש ועדה מטעמו שתעסוק בתביעה המתנהלת נגדו בבית המשפט המחוזי בלוד.
אלשיך , בת 72, עמדה בראש מחלקת פירוקים והקפאות הליכים בבית המשפט המחוזי בתל אביב והכריעה ב-2010 בגורל הסדר החוב שנחתם בין מחזיקי אגרות החוב באפריקה ישראל לבין לבייב. זאת לאחר שהחברה נקלעה לקשיים ונזקקה להסדר החוב הגדול בתולדות המדינה – בהיקף של שמונה מיליארד שקלים. במסגרת ההסדר נדחה החזר ההלוואה לבעלי האג"ח בשנתיים וכך זכתה החברה למרווח נשימה.
כשנדרשה בעבר להתייחס להסדר החוב עם לבייב, הזכירה אלשיך את לבייב לטובה ושיבחה אותו על כך שניאות להעביר לחברה מאות מיליונים מכיסו הפרטי. "אי אפשר לזלזל בבעל מניות שהכניס לקופה בתחילה סכום נמוך, ובסוף ההליך הכניס מכיסו הפרטי. ההסדר מוצלח", אמרה בעבר. יש לציין כי אלשיך נחשבה בדרך כלל לשופטת קשוחה שלא חסה על הטייקונים ואילצה אותם "להביא כסף מהבית" כדי להישאר בעלי השליטה בחברות.
לב לבייב. צילום: משה שי, פלאש 90
כעת נחלצת אלשיך לעזרת לבייב במסגרת תביעה שהוגשה נגד אפריקה ישראל. בכתב התביעה נטען כי עסקת נדל"ן שביצעה החברה ב-2007 באוקראינה היתה למעשה תרמית להוצאת כספים מאפריקה ישראל לטובת לבייב תוך כדי הסתרת מידע מהמשקיעים. במסגרת העסקה, שילמה החברה 22 מיליון דולר על קרקע בעיר זפורוז'יה באוקראינה והודיעה כי תקים במקום פרויקט מגורים, מסחר ומשרדים בשטח של 150 אלף מ"ר.
עם זאת, רו"ח רפאל כהן, המחזיק בסכום זעום ממניות החברה ומיוצג על-ידי עו"ד מנחם גלברד, גילה כי שנה לפני העסקה המדוברת של אפריקה ישראל, נרכשה אותה קרקע על-ידי משקיע אחר בסכום של כמיליון וחצי דולרים בלבד. כאמור כעבור שנה בלבד רכשה אפריקה את הקרקע בסכום הגבוה פי 15, אך למרות זאת הפרויקט לא יצא לדרך. התובע העלה חשש כי מדובר למעשה בעסקה פיקטיבית. ב-2011 דיווחה אפריקה ישראל כי הערך הכספי של הזכויות שלה במקרקעין ירד לאפס.
לפי החלטת בית המשפט העליון, התביעה, שהוגשה במקור גם נגד הדירקטורים של אפריקה, מתנהלת כיום אך ורק נגד לבייב. לאחרונה הודיע מנכ"ל אפריקה ישראל, אברהם נובוגרוצקי, כי החברה הקימה צוות מיוחד לטיפול בתביעה בראשות השופטת אלשיך ובהשתתפותה של הדירקטורית נעמי בן-עמי. למרות שסמכויות הוועדה מעורפלות, נראה כי מדובר בניסיון של לבייב להוסיף את אלשיך כשחקנית חיזוק לצוות ההגנה בתביעה נגדו. אלשיך אישרה ל"כאן" את מינויה לתפקיד באפריקה ישראל, אך סירבה להשיב לפנייתנו מה כולל התפקיד החדש והאם היא מקבלת שכר על כך. לדבריה, דירקטוריון החברה הוא שמינה אותה לתפקיד.
בישראל לא חלה חובת צינון על שופטים ובהתאם לכך אין כיום חסם חוקי שעומד בפני אלשיך להתמנות לתפקידה החדשה בחברת אפריקה ישראל. עם זאת, המינוי מצביע כי תופעת הדלת המסתובבת אינה מדלגת על מערכת המשפט. בינואר השנה דווח כי אלשיך מונתה לדירקטורית בחברת כלל ביטוח, מקבוצת IDB, שנמצאת כיום בשליטת אדוארדו אלשטיין. אלשיך טיפלה בעבר גם בתיק IDB , בתקופה בה ניסה אלשטיין להשתלט על החברה.
"אלשייך נשכרה ע"י אפריקה ישראל להשקעות, לא ע"י לבייב"
דוברת אפריקה ישראל מסרה בתגובה כי "על פי החלטת בית המשפט אושרה בקשת בעל מניות בחברת אפריקה ישראל להשקעות לנהל בשם חברת אפריקה ישראל להשקעות תביעה כנגד בעל השליטה מר לבייב. על פי החלטה זו, החברה היא התובעת ומר לבייב הוא הנתבע.
"יצויין כי, במטרה להבטיח את תקינות ההליך דירקטוריון החברה מינה את הגב' אלשייך ודירקטורית נוספת, כשתי נציגות בלתי תלויות שתכהנה כחברות וועדה מיוחדת, שילוו את הנהלת החברה וייעצו לה בכל הנוגע לניהול ההליך. הדירקטוריון קיבל את ההחלטה במסגרת דיון שנערך ללא נוכחות מר לבייב ולאחר שהועלו בפניו מספר מועמדים ראויים על ידי יועציה המשפטיים של החברה. מטרת הקמת הוועדה היה למנוע חשש פוטנציאלי, ולו למראית עין, לקיומו של ניגוד עניינים, אשר יקשה על גורמים בחברה במסגרת קבלת ההחלטות במסגרת התביעה המנהלת כנגד בעל השליטה, ומדובר בהתנהלות מקובלת בחברות ציבוריות המצויות בסיטואציה דומה (כגון בנק לאומי ועוד) שאף זכתה לעידוד בפסיקת בתי המשפט. ולמותר לציין כי, אף לא אחת מחברות הועדה משמשת כבאת כוח החברה במסגרת ההליך המשפטי. גילוי בדבר הקמת הוועדה ניתן בדיווחיה הפומביים של החברה סמוך לאחר הקמתה.
"שכרה של הגב' אלשייך נקבע לפי שעה על פי התעריף אותו היא גובה עבור שירותיה. ובהתייחס לשאלתכם האם יש טעם לפגם בגין העובדה ששירותיה נשכרו על ידי על ידי מר לבייב יודגש כי, מר לבייב לא שכר את שירותיה של הגב' אלשייך. הגב' אלשייך נשכרה על ידי אפריקה ישראל להשקעות, היא התובעת בהליך, ואילו מר לבייב הוא הנתבע. מלבד זאת, יש לזכור כי חלפו למעלה משש שנים מאז הסדר החוב הקודם של החברה, תקופה ארוכה לכל הדעות, מעבר לכל תקופת צינון מקובלת בכל הקשר שהוא, ואפילו במגזר הציבורי, כך שגם מבחינה זו אין בדבר כל טעם לפגם".