ראש עיריית צפת, אילן שוחט, העביר את הלילות האחרונים בתא המעצר בו הוא יישאר לפחות עד יום חמישי. בכך הוא מצטרף לשורה ארוכה ולא מחמיאה של ראשי רשויות אשר נחשדים בעבירות בתחום טוהר המידות. בשעת בוקר מוקדמת ביום שני פשטו השוטרים על לשכתו בקומה העליונה של בניין עיריית צפת. רכב המשטרה חנה בחניה השמורה לרכבו של שוחט, הגישה למקום נחסמה בפני העובדים והמבקרים, השוטרים החרימו מסמכים מכל הבא ליד ואף חקרו את ראש העיר ועוד כמה עובדים נוספים חקירה ראשונית.
פרשה זו טופלה באופן סמוי על ידי אנשי המשטרה זה זמן רב וידוע שהחומרים המחשידים הראשוניים הגיעו לפני יותר משנתיים, מיד לאחר סיומה של מערכת הבחירות בה ניצח שוחט ונבחר לכהן קדנציה שנייה. תמצית החשדות: שוחט סידר לאנשי עסקים בעיר שורת הקלות בתחום הבנייה ובתמורה הוא קיבל כסף, הטבות שונות ואף תמיכה פוליטית. חלק גדול מכספי השוחד שימשו אותו לבנות את ביתו. על פי דברי קצין המשטרה בדיון הארכת המעצר, הפרשה מורכבת משישה אירועים שונים. גורם הבקיא בפרטי הפרשה אמר בשיחה עם "כאן" כי מי שהאיץ את מעברה של החקירה לגלויה הוא מעצרו של חלפן כספים מטובא זנגרייה אשר נחקר בפרשת דמי החסות הגדולה שנחשפה באחרונה בצפון, ובמהלך חקירתו סיפק למשטרה פרטים חדשים.
הדמות המרכזית בפרשה לצדו של שוחט היא רונן גנון, שגם הוא נעצר ומוגדר על ידי אנשי המשטרה "כמחולל השוחד המרכזי בפרשה". גנון הוא אחד האנשים החזקים במערכת הפוליטית, הכלכלית והחברתית בעיר והוא משחק בשלושת המגרשים הללו במקביל. גנון הוא קבלן ואיש עסקים מצליח שמוביל כמה יוזמות בנייה ברחבי העיר ומנהל עסקים מצליחים. הוא יושב ראש ש"ס בעיר, שמושך היטב בחוטים ומצוי ברוב המכריע של תהליכי קבלת ההחלטות בחדרי חדרים בעירייה – אף שאינו חבר מועצה.
אילן שוחט, בשנה שעברה (צילום: פלאש 90)
אך עוד לפני כל אלו גנון התפרסם ברחוב החרדי בצפת כאיש חינוך וחסד שמנהל מוסדות לימוד וגמ"חים. גם אנשים שהפכו ברבות הימים ליריביו זוכרים ומוקירים אותו עד היום על פעילות זו. המשטרה בודקת אם בינו לבין ראש העירייה אילן שוחט התפתחו יחסי קח-תן שחרגו הרבה מעבר למה שמאפשר החוק. על פי גורם המצוי בפרטי החקירה, גנון פיתח דפוס פעילות שאיפשר לו באמצעות כספי שוחד והשילוב בין תחומי העשייה השונים שלו, להשפיע בצמתי ההכרעה השונים הנוגעים לצפת.
דוגמה אחת ליחסים אלה היא ההתנהלות פרויקט "מצפה מירון". מדובר בקבוצת מגדלים בהקמה בלב העיר העתיקה סמוך למלון "רימונים" המוכר, ונמצאים בימים אלה בשלבי השלמה. תוכניות הבנייה של צפת ייעדו שטח זה עבור בניית מקבץ לא גדול של בתים פרטיים, בעוד עיקר הפיתוח העתידי תוכנן להתבצע דווקא בצדה המזרחי של צפת, הרחק מהעיר העתיקה שצפופה ברובה וזקוקה לפעולות שימור. במהרה התכנונים והשרטוטים הונחו בצד והמציאות התפתחה לכיוונים שונים. רונן גנון, כיזם פרויקט נוף מירון, החל בבנייתם של מגדלים רבי- קומות שפרסומיהם התהדרו בנופו של הר מירון ושל קברי צדיקים. במהלך העבודות התברר שהבנייה חורגת מהאישורים, אך הדבר לא הוביל לעצירת הפרויקט והשינויים שכבר בוצעו בשטח זכו לאישור בדיעבד. חוקרי המשטרה בודקים אם בתמורה להקלות אלו קיבל שוחט כספי שוחד והטבות שוות כסף בשווי עשרות אלפי שקלים.
קשה להפחית בחשיבות התפקיד שממלא גנון במצב הכוחות הנוכחי בפוליטיקה הצפתית. זה שנים רבות גנון הוא חבר נאמן ומקושר בתנועת ש"ס, ואת קפיצת המדרגה בהקשר הזה ביצע בשנת 2013 כשמונה בתמיכתו של אריה דרעי ליו"ר סיעת ש"ס בצפת. טרם המינוי התאפיינה סיעת ש"ס בעיר בפלגנות והיתה נטולת מנהיגות ברורה, מה שמנע ממנה להביא לידי ביטוי את עוצמתה הפוליטית הפוטנציאלית. גנון, בתמיכתו של דרעי, חולל מהפכה בפני התנועה בעיר: הוא החליף את כל חברי המועצה מטעם המפלגה בחדשים, והוביל לתמיכה בראש העירייה שוחט בבחירות ב-2013 ואת העדפתו על פני המועמד החרדי שלמה חדד. צעד זה תרם תרומה מכרעת לכך ששוחט נבחר לקדנציה שנייה כבר בסיבוב הראשון, אף שהיה עליו להתמודד מול כמות גדולה יחסית של ארבעה מועמדים מלבדו.
בבחירות האחרונות לכנסת היה לגנון תפקיד מרכזי במאבק של ש"ס לשימור כוחה בצפת מול מפלגתו של אלי ישי, יחד. צפת היתה לאחד המוקדים בקרב הפוליטי בין הגופים בבחירות, לאחר שישי זכה בתמיכתם של רב העיר שמואל אליהו ושל הרב רפאל כהן, ראש מוסדות "יתד תשובה", שמקורבו מיכאל עייש אף הוצב במקום השלישי ברשימה. במצב בו נטילת הכוחות הפוליטיים החרדיים לכל מהלך היא כמעט בגדר הכרח, ללא תמיכתם כמעט כל סוגיה הנוגעת ליחסי דתיים-חילוניים - גם כזו שנראית בתחילה פעוטה ושולית - עלולה להתפתח למשבר פוליטי. שוחט בעזרת השותפות שהשיג עם רונן גנון הצליח לנטרל באלגנטיות לא מעט סוגיות אשר היו עלולות להפוך לנפיצות במהלך הדרך.
קשה להגיד שחקירת המשטרה נחתה על העיר צפת בהפתעה. מתנגדיו הפוליטיים של שוחט התקשו להסתיר את שמחתם. חלקם כבר טענו זה זמן מה שהחקירה נגד ראש העיר היא עניין של זמן, וכלל לא פשוט למצוא בצפת מאז מעצרו כאלו שיהיו מוכנים להמר ששוחט יצלח את הפרשה.
גורם מוכר במערכת הפוליטית בעיר, שדווקא נחשב לתומך בשוחט, סיכם את הדברים באופן שמשקף תחושות של רבים: "מדהים שבמציאות שבה כבר כולם יודעים כמה חשוב להיזהר בתחום טוהר המידות עדיין כמות כה נכבדת של נבחרי ציבור מגיעה לחדרי החקירות". כך, בשנה האחרונה נפתחו באזור הגליל העליון בלבד חקירות נגד שלושה ראשי רשויות מכהנים: נסים מלכה ראש עיריית קריית שמונה, שמעון סויסה ראש מועצת חצור הגלילית ואילן שוחט מצפת.
פרקליטיו של אילן שוחט, עורכי הדין רותי ליטבק ומוטי לזר מסרו בתגובה: "ראש העיר כפר בכל החשדות שהופנו כלפיו. הוא משתף פעולה עם חוקריו וענה לכל שאלותיהם. הוא מבקש כי החקירה תנוהל במהירות כדי שהעננה הזאת תוסר מעל ראשו והוא יחזור באופן מיידי לשרת את תושבי העיר צפת".
פרקליטו של רונן גנון, עו"ד ירון לונדון, מסר כי "רונן גנון מעולם לא נתן או קיבל שוחד ומעשיו נקיים מכל רבב. אין לי ספק שהחקירה לא תעלה דבר ושבסיומה לא יימצא שום פסול במעשיו".
מעיריית צפת נמסר כי היא "מעוניינת שהמשטרה תמשיך בדיקתה ומשתפת עמה פעולה ככל שיידרש. ניסיון העבר מלמד כי בוצעו מספר ניסיונות לפגוע בשמם של בכירי עירייה וכל הניסיונות נדחו כליל בבתי משפט והסתיימו בקול ענות חלושה. גם כעת מוטב להמתין לתוצאות החקירה ולא לבצע רצח אופי בטרם עת".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי אין הם מתייחסים לאף פרט מפרטי החקירה או למהלכה.