הפעם, עיריית כפר סבא היתה זו שזכתה לככב בטקס המפוקפק והמוכר: השכם בבוקר מגיעים אנשי היחידה הארצית לחקירות הונאה אל משרדי הרשות המקומית, בוחנים מקרוב את לשכות הבכירים, מסדרים בארגזים חומים את המסמכים שיילקחו לתחנת המשטרה, ויחד איתם מתבקשים גם כמה מפרנסי הרשות להתלוות אחר כבוד לחוקרים.
הפעם היה מדובר ב-14 בני אדם שעוכבו לחקירה, מעצרם של שישה מהם הוארך ובראשם ראש העירייה יהודה בן חמו המכהן מאז שנת 2003. החשודים מכחישים את החשדות נגדם. החקירה נפתחה לפני כשנתיים וככל הנראה החלה בעקבות דברים שמסר אדם שנחקר באחת מפרשות השחיתות בחברת נתיבי ישראל.
ראש העיר בן חמו בבית המשפט, אתמול (צילום: פלאש 90)
על פי החשד, בכפר סבא התפתחה מערכת משומנת של מתן שוחד בין קבלנים למקבלי ההחלטות. בדומה לפרשות אחרות אשר נחשפו בשנים האחרונות ובדומה לחשדות שנחקרים בימים אלו בערים אחרות, הקבלנים העבירו טובות הנאה בתמורה לקידום ענייניהם. בידי המשטרה מידע הנוגע לכמה פרויקטים של בנייה בעיר, בחלקם הגדול מיזמי פינוי-בינוי שבהם מבנים ותיקים פינו את מקומם לטובת מגדלים רבי קומות. בחלק מהמקרים הקמת המגדלים נעשתה בניגוד לתוכניות וגררה התנגדויות רבות.
חברי מועצה ובעלי תפקידים בעירייה מספרים שקשה היה להתעלם מההתנהגות החריגה בה נקט ראש העיר כאשר טיפל במקרים המדוברים. כמה מהם חשדו שמדובר במעשים לא כשרים והעבירו פניות לאנשי משרד הפנים ומבקר המדינה, אך לטענתם מלבד תשובות לקוניות כמו "הנושא בבדיקה", הם לא זכו למענה.
חשד נוסף שבודקת המשטרה מתייחס לשוחד שלכאורה הועבר במסגרת קידום פרויקט הבנייה הגדול ביותר שידעה העיר בשנים האחרונות - שכונת "כפר סבא הירוקה", שעתידה להתרחב צפונה לשטח מפעל הפחיות "קניאל". אחד היזמים המרכזיים בבניית השכונה הוא רמי שבירו, שמעצרו הוארך כחלק מהחקירה. עוד חושדת המשטרה כי איש העסקים רפי כחלון, שידוע כחבר אישי של ראש העירייה, היה למעשה הגורם המתווך (ה"מאכער") בין הקבלנים לאנשי העירייה. יחד איתו היה גם לעוזר ראש העירייה דותן חננסון תפקיד מרכזי בדומה לפרשת השחיתות הנחקרת בימים אלו בעיריית צפת.
לא קשה למצוא את המשותף ברבות מפרשות השחיתות שנחשפו ברשויות מקומיות בשנים האחרונות - קבלנים. בשחיתות שנחשפת בערים השונות אין לכאורה שום דבר מיוחד: זה אותו הון-שלטון מוכר וידוע, חיבור בין בעלי ממון לבין בעלי עוצמה, וכאשר יורדים לרמה המקומית בעלי ההון הם לרוב הקבלנים. אלא שלשחיתות ברשויות המקומיות יש בכל זאת מאפיין ייחודי בולט. מרחב הפעולה של ראש העיר נטול כמעט לגמרי מגורמים מאזנים ובולמים, וחלק ניכר מראשי הערים מכהנים גם כיושבי ראש הוועדה המקומית לתכנון ובנייה באזורם - מה שמאפשר להם שליטה גדולה בתחום. מצב זה לא חייב להיות רע, אבל כשהרגולטורים לא כל כך ממלאים את תפקידם הוא מספק פרצות שקוראות לגנב. במקרה של כפר סבא, כאמור, מתנוסס סימן שאלה גדול מעל לטיב הטיפול שניתן לפניות המפורטות שהועברו למשרד הפנים ולמבקר המדינה.
פירצה זו מהווה במקרים רבים מדי קרקע פורייה לקשרים בין קבלנים מקומיים למקבלי ההחלטות. הקבלנים תומכים בפוליטיקאים, רוקמים איתם קשרים אישיים, לעיתים אף תומכים בהם כספית ועוזרים להם להיבחר, הכל כמובן בציפייה שהתמורה בוא תגיע. בחלק מהרשויות הקבלנים מעורבים כה עמוק במערכת הפוליטית עד שניתן לסווג אותם על פי הפוליטיקאי אליו הם מקורבים. לכו פעם למטה בחירות של מועמד בקמפיין ולא תוכלו לפספס אותם, אם הם תמכו במועמד הנכון מכרזי העירייה ומתן אישורי הבנייה צפויים להיות בהתאם לפחות עד הבחירות הבאות.
ממשטרת ישראל נמסר כי אינם מתייחסים אל חקירות מתנהלות.
טרם התקבלה תגובת עורכי דינם של העצורים, משרד הפנים ומבקר המדינה.
הכותב הוא רכז ההקמה של מערך החדשות ברשת ב' ב"כאן"