על המדינה לנמק מדוע לא ישולבו רופאים בשערי צדק

על המדינה לנמק מדוע לא ישולבו רופאים בשערי צדק
משבר הדסה: בג"ץ הוציא צו על תנאי המורה למדינה לנמק עד יום חמישי מדוע לא ישולבו כמה מהרופאים המתפטרים מהדסה בשערי צדק עד לסוף 2017
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
יו"ר ההרכב, השופט יורם דנציגר
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בג"ץ הוציא צו על תנאי המורה למדינה לנמק עד ליום חמישי מדוע לא ישולבו 2-3 מהרופאים המתפטרים מהדסה במרפאה ההמטו-אונקולוגית בשערי צדק עד לסוף 2017. לא הוצא צו על תנאי שיורה למשרד הבריאות להסביר גם מדוע לא תיפתח מחלקה המטו-אונקולוגית בשערי צדק.

בתחילת הדיון שאלו השופטים, בראשות השופט יורם דנציגר, את נציגת משרד הבריאות מדוע התנגד המשרד להצעתו של המגשר אלייקים רובינשטיין למעבר של 3 רופאים למרפאה ההמטו-אונקולוגית בביה"ח שערי צדק כי הרי לא מדובר בפתיחת מחלקה.

נציגת ההסתדרות הרפואית אמרה כי אין מניעה לשלב את שערי צדק בפתרון המשבר הזה. "לא שמענו הסבר של משרד הבריאות מדוע הוא מתנגד להצעה שעלתה בגישור. זה משבר לאומי.
כל מיתווה שיכלול ניסיון לכפות על הרופאים לחזור להדסה לא יצליח".

"משבר שלא היה כמותו במערכת הבריאות בישראל", אמר יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ליאוניד אידלמן. הוא פנה בבקשה לשופטים לאפשר קליטה של שלושה רופאים בשערי צדק ולאפשר לטפל בילדים. "בבקשה תעשו את זה מהר ככל האפשר" אמר להם.

מנכמנכ"ל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

מנכ"ל הדסה הפרופ' רוטשטיין אמר כי "החזון שלנו מאוד ברור. אנחנו מתכננים מחלקה המטו-אונקולוגית שתהיה שם דבר בכל העולם. בשל כך התקשרנו עם מרכזים מובילים בארה"ב ובתוך זמן קצר נהיה בטופ של המקצוע ונוכיח עצמנו בהצלת חיי ילדים ובביצוע כל הפעולות המורכבות ביותר שנדרשות במחלות האיומות האלה".

באי כח ההורים והרופאים המתפטרים עורכי הדין אליעד שרגא ואורנה לין תקפו בדיון את דבריו של פרופ' רוטשטיין אתמול בכינוס סוכני הביטוח, שאמר: "כולנו מכירים את הסרט 'הנחשול' על ניסוי שנעשה בבית ספר שבו עשו ניסוי בילדים כדי להפוך אותם לניאו-נאצים. כולנו מכירים את תסמונת שטוקהולם, כשהנשבים נקשרים אל השובים שלהם, וגם את תופעת הכתות כשאיש אחד מסוגל לקחת אחריו קבוצה גדולה של מאמינים".

לין אמרה כי המלחמה נגד הרופאים הפכה למפלצת המקיימת את עצמה: "הם לא מבינים שההתפטרות של הרופאים היא ערכית.. ומנסים להשחיר אותם".

יואדלמן (מימין) וליצמן (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)

הדיון נפתח בדברי בא כוחם של ההורים, עו"ד אליעד שרגא שאמר כי בירושלים אין עכשיו מענה לילדים חולי סרטן וכל מי שיספר אחרת לא דובר אמת. לדברי נציגת המדינה, יכולה להיות מחלקה אחת באזור ירושלים ומאמינים שנכון להקים מחלקה אחת חזקה.

בא כוח שערי צדק תקף את השר ליצמן, שכתב כי הוא מתנגד לכל מתווה הכולל את שערי צדק ואמר כי בית החולים נכנס לעניין רק אחרי שהתברר כי הרופאים החליטו לעזוב את הדסה. "לא עשינו דבר רע. אנחנו כשירים לכל טיפול ואם משרד הבריאות ייתן אישור להשתלות מח עצם נהיה מוכנים בתוך 3-6 חודשים".

בא כוח הדסה אמר כי בית החולים מציע לרופאים המתפטרים שלא יהיו עובדי הדסה ולא יתקיימו יחסי עובד מעביד. לדבריו, הם יקבלו אירוח חם ומלא בהדסה ויהיו רק בעלי זכויות.

בכניסה לדיון אמר ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת כי החשיבה צריכה להיות אסטרטגית ולא פתרונות ביניים שישמרו את המצב. לדבריו, אם לא היה משבר, ההמלצה שלו הייתה שכל בית חולים יחזק את מה שהוא חזק בו, מבלי שיהיו כפילויות.

כל ההצעות שעלו בגישור נדחו

בג"ץ נדרש להכריע בסוגיה לאחר שכל ההצעות שעלו במסגרת הליך הגישור נדחו. הצדדים סירבו להצעת משרד הבריאות, לפיה תוקם מחלקה המטו-אונקולוגית עצמאית בהדסה. מנגד, במשרד הבריאות דחו על הסף פתיחה של מחלקה המטו-אונקולוגית נוספת בבית החולים שערי צדק.

במקביל, חברי כנסת מירושלים והסביבה, חברי מועצת העיר ירושלים ואישי ציבור נוספים פנו הבוקר במכתב גלוי לכל הצדדים הנוגעים במשבר בית החולים הדסה בהצעה אחרונה לפתרון המשבר כדי למנוע נזק לילדים החולים. הם מציעים כי מנהל המחלקה, סגניתו ורופא נוסף יעברו למחלקה ההמטו-אנקולוגית בשערי צדק, ושאר הרופאים ימשיכו לטפל במחלקת הילדים בהדסה, לפחות לתקופת ביניים עד להגשת המלצות הוועדה המקצועית. החתומים על המכתב הם ח"כ רחל עזריה, ח"כ מיקי לוי, ח"כ עוסמה סעדי, ח"כ חיליק בר, סגן ראש עיריית ירושלים עופר ברקוביץ' ואישים נוספים.

הורי הילדים החולים מהדסה מטילים את האחריות למשבר על שר הבריאות ליצמן וקיימו אתמול משמרת מחאה מול ביתו. ליצמן שלח אתמול מכתב לשופט בדימוס אליקים רובינשטיין, המשמש מגשר בין הצדדים, ובו הוא מפנה אצבע מאשימה לרופאים: "כל מתווה שהוצע, נדחה על ידי הרופאים".

צוות המחלקה ההמטו-אונקולוגית מצוי בסכסוך עם פרופ' רוטשטיין, כמעט מאז שנכנס לתפקידו בפברואר 2016. המצב החריף בפברואר 2017, כאשר מנהל המחלקה פרופסור מיקי וינטראוב איים שיעזוב את בית החולים בשל שינויים שרוטשטיין הוביל במחלקה. הרופאים פנו לבית החולים שערי צדק בבקשה להיקלט בו כמחלקה שלמה. הנהלת הדסה טענה כי הרופאים יזמו את המשבר במטרה לעבור בתנאים משופרים לשערי צדק. עם זאת, מעבר המחלקה לשערי צדק מותנה באישור משרד הבריאות, אשר מתנגד למהלך.

הפופולריים