השופטת אסתר חיות הושבעה היום (חמישי) לנשיאת בית המשפט העליון. היא מחליפה בתפקידה את הנשיאה היוצאת מרים נאור, שקבעה בפסיקתה האחרונה מוקדם יותר כי ניתן להמשיך לפתוח בתי עסק בשבת בתל אביב.
השופטת חיות אמרה בטקס שנערך במשכן נשיא המדינה כי "ישנם ניסיונות מדאיגים לפגוע במעמדה ואי-תלותה של הרשות השופטת". היא הוסיפה כי היא "חשה כמי שעומדת על כתפי ענקי משפט. הם בנו בניין מפואר של משפט ישראלי, שהוא מקור גאווה בעולם".
חיות ציינה כי "מדינות העולם צופות בהשתאות בנס קיומה של מדינת ישראל ומנסות לפענח מהו סוד כוחה ועוצמתה. בעיניי סוד כוחנו ועוצמתנו טמון במידה רבה בהתעקשותנו לדבוק במשטר דמוקרטי ובערכים דמוקרטיים, למרות כל הסכנות הקיומיות והאילוצים הביטחוניים המרחפים מעל ראשנו. ובכך יש למשפט ולמערכת המשפט הישראלית תרומה לא מבוטלת".
לדברי חיות, "חקיקת חוקי היסוד כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק הם בהחלט ציון דרך בתהליך הזה. אך תרומתם של בתי המשפט בישראל ליישום ולהטמעת ערכי יסוד דמוקרטיים של שוויון, סובלנות וחופש ביטוי החלה שנים ארוכות קודם לכן".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בטקס כי "שמה של מערכת המשפט הישראלית יצא בעולם, על טיב שופטיה, עצמאותה וייצוג ערכים עילאיים". נתניהו הוסיף כי "בין שלוש רשויות השלטון מתקיים מתח טבעי ובריא, שישנו בכל הדמוקרטיות בעולם, כל הזמן. אם יש דבר אחד שלא משתנה, ואסור שישתנה, זה הצורך בבית משפט חזק, עצמאי, וחסר פניות. זה לא ישתנה", וזכה למחיאות כפיים מהנוכחים בטקס.
הנשיאה היוצאת נאור והנשיאה הנכנסת חיות במשכן הנשיא. (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו הודה לנשיאה היוצאת, השופטת נאור: "החותם שהטבעת בזמן נשיאותיך יישאר שנים ארוכות. תודה לך על פועלך למען שלטון החוק". ראש הממשלה בירך גם את הנשיאה הנכנסת ואמר: "את מצטיינת בכישרון מוזיקלי, וכשהוא מצטרף לכישרון משפטי - גם חוק יבש עתיד להתעלות למדרגות שירה".
נשיא המדינה, ראובן רובי ריבלין, בירך את נשיאת בית המשפט העליון הנכנסת ואמר כי יש לקדם את חקיקת חוק יסוד החקיקה. "אני פונה אליכם, אל ראשי שלוש רשויות המדינה. הההתנגשות הידועה מראש בין הרשות המבצעת לשופטת הביאה אותנו לשעת מבחן. בכוחכם לפעול ביחד ולהביא להסדרת היחסים בין הרשויות ולעיגונם בחקיקה", אמר ריבלין שהוסיף: "אין כוונתי בחקיקה של כיפוף ידיים. אני מלא בטחון שתוכלו להביא להסדרה ראויה מתוך הסכמה ותיאום מלא, מתוך גישור ופשרה. רק כך נוכל לחדול מהנוהג הנפסד של גלגול תפוח אדמה לוהט ואיומים בין רשות אחת לשניה, ולחזק את הציבור והמוסדות, את המשילות ומערכת המשפט".
יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, בירך את נאור לרגל פרישתה לגמלאות ואת חיות לרגל כניסתה לתפקיד, אך תקף את האקטיביזם השיפוטי של בית המשפט העליון. "כמעט 70 שנים עברו מההכרזה על הקמת מדינת ישראל, אבל את האיזון הנכון בין רשויות השלטון - עוד לא מצאנו", אמר אדלשטיין, "אנחנו מתקרבים ליום בו אזרחי ישראל יבואו מתוך הרגל לבחור את נציגיהם לכנסת, אך ירגישו שלבחירתם אין משמעות, שגם כאשר ההחלטות הגדולות מתקבלות לטובתם - הן עוברות מעל לראשם".
השרה שקד והנשיא ריבלין מעניקים לשופטת חיות את כתב המינוי. (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
מוקדם יותר היום אמרה השופטת נאור בטקס הפרישה ממנה כי נשמעו כלפי בית המשפט ביטויים בוטים, בסגנון ובתוכן שאף חרגו מגבולות הביקורת הלגיטימית: "אין אנו עוסקים בכיפוף ידיים מול רשויות השלטון האחרות. אנו מכבדים את הכנסת ואת הממשלה. אין לנו שום רצון לנשלן מסמכויותיהן, אך על רשויות השלטון האחרות לכבד את עצמאותו של בית המשפט, לכבד את חובתו לשפוט בלי מורא ובלי משוא פנים, את חובתו להגן על זכויות האדם ועל שלטון החוק".
הנשיאה הנכנסת חיות בירכה את קודמתה בתפקיד ואמרה כי השנים האחרונות היו לא פשוטות למערכת המשפט, וכי ההתקפות על המערכת כולה ובפרט על בית המשפט העליון הפכו חזון נפרץ. לדבריה, לא נחסכו מנאור התקפות אישיות, לעתים אף בשפה בוטה ועולבת, ואולם הנשיאה היוצאת בחרה בדרך כלל שלא להגיב על מתקפות אלה ולהתנצח עם העולבים. "התמודדת עם הקשיים והאתגרים בגבורה, בכבוד, בדרכך השקטה, הממלכתית והצנועה, ובנאמנות ללא פשרות לצו מצפונך", אמרה חיות לנאור.