עורך הדין יצחק מולכו, איש סודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושליחו המיוחד לעניינים מדיניים זה שנים, הוא המקורב הנוסף שנחקר ביומיים האחרונים בפרשת הצוללות – כך הותר הבוקר (שלישי) לפרסום. מולכו, שותפו של עו"ד דוד שמרון, קרוב משפחתו של נתניהו, חשוד בהפרת אמונים.
מולכו נחקר ביומיים האחרונים ביחידת להב 433 של המשטרה. הוא נשאל בחקירתו על פעילותו בעת שהיה בשליחות מדינית, שהייתה לה השפעה על האינטרסים של שותפו שמרון.
לפני שבועיים הודיע מולכו כי יפרוש בפברואר מתפקידו כשליח מדיני. זאת, לאחר שהוגשה עתירה לבג"ץ, שדרשה לא להעסיקו במקביל להיותו שותף במשרד עורכי דין פרטי.
בא כוחו של מולכו, עו"ד צביקה אגמון, הכחיש את מעורבתו בפלילים. "הוא היה שליח שנים רבות ומעולם לא עשה למען עצמו, אלא למען המדינה. אין לו קשר לפרשת הצוללות", אמר.
עו"ד מולכו לצד שותפו, עו"ד דוד שמרון. השניים חשודים בפרשת הצוללות (צילום: פלאש 90)
אמש נערך עימות בין עו"ד שמרון לעד המדינה בפרשה מיקי גנור. בתיעוד בלעדי שפורסם בחדשות הערב בכאן 11 נראה גנור ממתין לעימות בין השניים ביחידת להב 433. שמרון נחקר השבוע שוב בעקבות חומרים נוספים שמסר גנור בנוגע לפעילות לאישור העסקה בתוך הממשלה, תוך שהוא מנצל לכאורה את מעמדו כמקורב לראש הממשלה.
ביום ראשון עוכבו שני השותפים החשודים לחקירה ביחידת להב 433 של המשטרה ושוחררו בתנאים מגבילים לאחר שנחקרו במשך 15 שעות ברציפות. יום לאחר מכן הגיעו המקורבים לחקירה נוספת במשטרה.
גורם בכיר בלשכת נתניהו ביטל את מעצר מקורביו של ראש הממשלה בלא כלום: "מציע לברנז׳ה לשתות שלושה לימונים, ולשתות כדי שהחיוך יימחק להם מהפרצוף. ראש הממשלה לא קשור לחקירה".
איש סודו של נתניהו לשליחויות רגישות בחו"ל
מולכו נחשב לאיש אמונו של נתניהו, המקורב לו זה שנים ארוכות. הוא שימש בתפקיד השליח המדיני של ראש הממשלה משנת 2009 וקודם לכן בשנים 1999-1996. מדובר בתפקיד רגיש ומורכב, במהלכו נפגש מולכו, לרוב באופן חשאי, עם מנהיגים ופקידים שונים מהעולם, כולל גורמים רשמיים ממדיונת ערביות, ונחשף למידע יקר ורב ערך.
ב-25 באוקטובר הודיע מולכו כי יעזוב את תפקידו המדיני בסוף חודש פברואר 2018. במכתב ששלח מולכו לנתניהו הוא כתב כי "בהמשך לפניות קודמות שלי אליך... אני מתכבד לפנות אליך בבקשה כי תשחרר אותי מתפקידי... אותו אני ממלא זה כמה וכמה שנים בבחינת שרות לאומי בהתנדבות". מולכו ביקש להשתחרר מתפקידו כבר לפני יותר משנה, אולם נתניהו ביקש ממנו להמשיך בתפקיד. כעת, לאחר פניות נוספות מצד עורך הדין, נעתר ראש הממשלה לבקשה.
באפריל האחרון הוגשה לבג"ץ עתירה נגד ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בה התבקשו השניים להסביר מדוע נמשכת העסקת מולכו בתפקיד. בעתירה נטען בין היתר כי מולכו נמצא בניגוד עניינים חמור עם עורך הדין דוד שמרון, שותפו של מולכו ומקורבו של נתניהו שחשוד בתיק 3000. עוד נטען העותר כי העסקתו של מולכו ונסיעותיו הרבות לחו"ל מהוות הפרטה של השירות הציבורי. מחר תינתן תשובת המדינה לבג"ץ בעתירה.
"חקירה מפותלת שעדיין רחוקה מלהסתיים"
שמו של שמרון בהקשר של הפרשה עלה כבר ב-12 ביולי האחרון, אז דווח כי עו"ד נחקר במשטרה בחשד למעורבות בתיק הצוללות. שמרון ייצג את עד המדינה, נציג החברה הגרמנית בישראל, גנור, ונחקר בחודשים האחרונים בפרשה בחשד לעבירות מרמה. כעת הוא עוכב בעקבות התפתחויות בחקירה.
לטענת גנור, שמרון היה צפוי להרוויח מעסקת הצוללות 9 מיליון דולר. עד המדינה סיפר בחקירתו ביולי האחרון כי עו"ד המקורב לנתניהו שמרון היה אמור לקבל 20% מהעמלה שלו מהעסקה, שנאמדה ב-45 מיליון דולר.
שמרון ומולכו אינם המקורבים היחידים לנתניהו שנחקרים בפרשה. ביום ראשון האחרון הורחק דוד שרן, לשעבר ראש לשכתו של נתניהו, ממשרדי קצא"א וממשרדי הממשלה במשך 30 יום. שרן נעצר בתחילת חודש ספטמבר בחשד שקיבל כספי שוחד בסך מאות אלפי שקלים מעד המדינה גנור, בתמורה לקידום עסקאות ביטחוניות הקשורות לתאגיד טיסנקרופ שאותו ייצג גנור.
עורך דינו של שרן, איתן מעוז, טען שאין חשש לשיבוש הליכי חקירה במסגרת עבודתו כמזכיר קצא"א וכי פרנסתו נפגעה. השופטת רון ציינה בהחלטה כי המשטרה לא שקטה על שמריה בחקירה, וכי היא קיבלה את טענת המשטרה ולפיה יש חשש לשיבוש, אם התנאים המגבילים יסתיימו.
ביום חמישי האחרון אמרה חוקרת היחידה לפשיעה כלכלית בלהב 433, רפ"ק רעות ענויים, בדיון בבית המשפט השלום בראשון לציון בעניינו של שרן, כי "תיק 3000 הוא תיק מורכב וגדול ממדים. זו חקירה מפותלת שעדיין רחוקה מלהסתיים". היא הוסיפה כי "היחידה מבצעת מדי יום פעולות חקירה בתיק, בין אם חקירות פרונטליות ובין אם פעולות אחרות".
ב-29 בספטמבר אמר פרקליט המדינה, שי ניצן, בראיון לכאן 11, כי נתניהו אינו חשוד בפרשת הצוללות. עם זאת, לפי הערכות שונות הוא יצטרך לתת לכל הפחות עדות לאור ההתפתחויות.
ב-23 באוקטובר חתמה ממשלת גרמניה על מזכר הבנות עם ישראל למכירת שלוש צוללות מדגם דולפין על ידי טיסנקרופ. שווי העסקה עומד על שני מיליארד דולר. עוד לפני החתימה דווח כי ברלין אישרה מזכר הבנות למכירת הצוללות, לאחר שהממשלה הגרמנית קיבלה מסר שלפיו השחיתות הנחקרת בפרשת הצוללות לא השפיעה על תהליך קבלת ההחלטות.
בכיר בחברת טיסנקרופ אמר לשליחת "כאן" באירופה כי "אנחנו מברכים על החתימה על מזכר ההבנות. לא ישבנו לשולחן הדיונים וטרם קיבלנו את החוזה לאספקת אותן שלוש צוללות. אני מניח שבעתיד הקרוב ממשלת ישראל תיצור איתנו קשר ואז נתחיל במשא ומתן מה בדיוק צריך להיות בצוללות הללו ועד מתי עלינו לספק אותן".