היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, אמר הערב (חמישי) כי מערכת המשפט לא תיכנע ללחצים חיצוניים בכל הקשור לחקירות ראש הממשלה, בנימין נתניהו. הדברים נאמרו בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי, שנערך בזכרון יעקב.
מנדלבליט העריך בנאומו כי חקירות ראש הממשלה צפויות להסתיים "בהקדם", והדגיש כי הוא מתנגד לתזכיר חוק יסוד החקיקה. "בית המשפט העליון מגן על זכויות האדם. הצעת החוק שמדברת על פסילה ברוב של 61 חכים פוגעת ביכולת העליון להגן על המיעוט", הוא הסביר.
היועץ המשפטי לממשלה המשיך: "כבר אמרתי זאת בעבר, ואני חוזר ואומר פעם נוספת - מערכת אכיפת החוק פועלת אך ורק על פי מצפן אחד שמכוון את דרכנו - והוא ברור החשדות וגילוי האמת. שום דבר אחר איננו מענייננו. לא ההפגנות בעד ולא ההפגנות נגד, לא כותרת כזו ולא כותרת אחרת, לא סרטונים המתפרסמים ברשת ולא כל מיני פרשנים שלא באמת מכירים את העובדות והראיות - כל אלה לא צריכים להשפיע - וגם לא ישפיעו כהוא זה - על מערכת אכיפת החוק".
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט: "לא ההפגנות בעד ולא ההפגנות נגד, לא כותרת כזו ולא כותרת אחרת - כל אלה לא ישפיעו על מערכת אכיפת החוק. איש איננו חסין. בכל מקום בו תתגלה שחיתות נטפל בה בכל הכלים העומדים ברשותנו בנחישות וללא מורא" pic.twitter.com/ykRVnnnD3H
— כאן חדשות (@kann_news) 21 בדצמבר 2017
היועץ המשפטי לממשלה אמר עוד כי "בהזדמנות הזו חשוב לנו לומר לציבור: מערכת אכיפת החוק לא יכולה להיסחף אחר רוחות השעה. מי שמתעורר לגביו חשד סביר כי ביצע מעשה עבירה – ייחקר. איש איננו חסין. בכל מקום בו תתגלה שחיתות נטפל בה בכל הכלים העומדים ברשותנו בנחישות וללא מורא".
מנדלבליט הוסיף: "אנו מתייחסים בכובד ראש לביקורת עניינית המופנית אלינו, אך אל לנו לשפוך את התינוק עם המים. על ביקורת להיות אמיתית ומבוססת. עם זאת, יש להגן על מעמדם של העושים במלאכה במשטרה ובפרקליטות ולא לפגוע בלגיטימיות שלהם על ידי אמירות חסרות בסיס".
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות. מתקפה חריפה על נבחרי הציבור (צילום: פלאש 90)
בכנס השתתפה גם נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, שתקפה בחריפות שרים וחברי כנסת על התבטאויותיהם. "האופן שבו מתבטאים חלק מנבחרי הציבור, שרים וחכים, כלפי הרשות השופטת רחוק מלהיות מכבד וענייני, ודוגמאות מבישות יש למכביר", אמרה הנשיאה.
חיות הוסיפה כי "בית המשפט מבטא התיחסות מכבדת ומרסנת כלפי הרשויות האחרות ואם יש מי שסבור שכיבוד הרשות המחוקקת או המבצעת משמעותה העלמת עין משלטון החוק או פגיעה בזכויות אדם – טעות בידם. טועה גם מי שחושב שמשילות משמעה הפעלת כוח בלי איזונים ובלמים. משילות משמעה פעולת הממשלה במסגרת סמכויותיה -אין משמעה הפרת חוק".
על פסילת חוק המסתננים אמרתי עכשיו: "השיטה שלנו רואה לנגד עיניה בבירור את 'ירושלים של מעלה', אבל לא מצליחה להבחין בדרום תל-אביב של מטה".
— איילת שקד (@Ayelet__Shaked) 21 בדצמבר 2017
שקד: "הצורך בחוק יסוד החקיקה - ברור ומוחשי"
שרת המשפטים, איילת שקד, דיברה בכנס בגנות האקטיביזם השיפוטי ומעורובת היתר של בית המשפט העליון בעבודת הכנסת והממשלה. היא אמרה כי "הדמוקרטיה הישראלית בורחת מהעם יותר ויותר". לדבריה, "הדבר נובע מפחד עמוק וקמאי מהעם ומריחוקן של חלק מהאליטות הישנות ממציאות החיים".
בדבריה התייחסה שקד גם לחוק יסוד החקיקה ואמרה כי "הצורך לחוקק את חוק יסוד החקיקה ברור ומוחשי לכל מי שיד ורגל לו בעולם המשפט. חוק-יסוד החקיקה מחזיר את השיטה שלנו ליסודות הדמוקרטיים המסורתיים שלה. הוא מאפשר לראשונה קיומו של דיאלוג חוקתי אמיתי בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת. הדיאלוג המוצע כאן דומה לזה הקיים מזה עשרים שנה במסגרת חוק-יסוד חופש העיסוק, והוא דומה כמובן גם למודל הקיים בקנדה ובניו-זילנד. הוא מתון בהרבה מהמודל הבריטי ביחס לכוח הניתן לפרלמנט".
שקד מתחה ביקורת נוקבת על החלטת בג"ץ בנושא גופות המחבלים: "יחד עם כל עם ישראל קיבלנו בימים האחרונים בהשתוממות את פסק הדין המורה לממשלה לוותר על החזקת גופות המחבלים שבידינו, ללא חקיקה חדשה. כיצד לבית המשפט מעולם לא הפריע אותו חוסר הסמכה מפורש בבואו לפסול חוקים. האם בספר החוקים שבית המשפט מחזיק בידיו הסמכות הזו מופיעה?"