ועדת השחרורים: עונשו של יונתן היילו לא יקוצר

ועדת השחרורים: עונשו של יונתן היילו לא יקוצר
הוועדה דחתה את בקשתו של היילו, שנושא בעונש מאסר בגין הריגת אנסו. הנימוקים להחלטה יישארו חסויים. פרקליטו של היילו הודיע כי יערער
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
יונתן היילו
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ועדת השחרורים של שב"ס החליטה היום (רביעי) כי יונתן היילו, שהרג גבר שאנס אותו, לא יקבל שחרור מוקדם. למרות מתן החנינה מהנשיא, הוועדה קיבלה את עמדת הפרקליטות שהתנגדה לקיצור בעונשו. פרקליטו של היילו הודיע כי יערער על ההחלטה לבית המשפט המחוזי.

נימוקיה של הוועדה לדחיית הבקשה של היילו נותרו חסויים. בעוד חצי שנה היא אמורה לקיים דיון חוזר בבקשתו. בינתיים, הוועדה המליצה לשב"ס כי היילו ישתלב בקבוצה לטיפול בעבירות אלימות.

אחיו של ירון איילין, העבריין שהיילו הרג ב-2010, בירך על החלטת הוועדה ואמר: "אני שמח. לאורך כל הדרך התנגדתי נחרצות לשחרור שלו וגם כתבתי מכתב לוועדה. יונתן גם ככה יצא בזול כשהקלו איתו והרשיעו אותו בהריגה בלבד, ולא ברצח של אחי".


מנגד, במטה המאבק לשחרורו של היילו מסרו: "מטה המאבק מביע זעם ותדהמה על החלטת ועדת השחרורים להשאירו בכלא, בניגוד להמלצות נשיא המדינה ראובן ריבלין, שר המשפטים איילת שקד, הרשות לשיקום האסיר ושירות בתי הסוהר. יצוין, כי בניגוד להמלצות הגורמים הבכירים והמוסמכים לשחרורו, כינס לאחרונה פרקליט המדינה שי ניצן ישיבה מיוחדת, שמטרתה הייתה מניעת שחרורו של יונתן היילו מהכלא. לאחר ישיבה זו, פרקליטות המדינה הייתה הגורם היחיד שהתנגד לשחרור.

"מדובר בפגיעה נוספת בנפגעות ונפגעי אלימות מינית, רבים מהם מקרב השכבות המוחלשות בחברה הישראלית, שהשחרור אמור היה להדהד את צדקתם. הציבור בישראל מאחל שנגיע ליום שבו פרקליטות המדינה בראשות שי ניצן, תיאבק למען כליאתם ושיקומם של אנסים ותוקפים המשתמשים באלימות מינית, כפי שנלחמה על מנת להשאיר את יונתן היילו מאחורי סורג ובריח. המאבק הציבורי לשחרורו יימשך ויתעצם עד שייעשה צדק ויונתן היילו ישוחרר מהכלא".

מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית אורית סיציליאנו הגיבה אף היא לדחיית הבקשה של היילו: "ההחלטה להשאיר את יונתן היילו במאסר אטומה ומקוממת. יונתן השתתף בקבוצות טיפוליות בכלא, ונבנתה עבורו תכנית שיקום בקהילה, ובכל זאת התעקשו אנשי הפרקליטות כי עליו לעבור את השיקום בכלא ולא בקהילה. לצערנו, ועדת השחרורים אשר דנה בעניינו של יונתן קיבלה את העמדה הזאת.

"במקרים רבים טוענים אנשי הפרקליטות כי הטיפול החסר בעבירות מין - במסגרתו 84% מתיקי עבירות המין נסגרות, ורבים מכתבי האישום מסתיימים בעסקאות טיעון, נובעות מאופייה של המערכת ומדרישות ההליך המשפטי. לא ברור מדוע דווקא במקרה כזה, מול נפגע שפעל מתוך הגנה עצמית כדי לא להיאנס שוב על ידי עבריין מין משוחרר, דורשת הפרקליטות למצות את אפשרויות הענישה עד תום - אף שאנשיה מודים בעצמם כי לא נשקפת ממנו סכנה. אנחנו מצרות על החלטת וועדת השחרורים, שאינה משרתת את האינטרס הציבורי, ומקוות שבקשת השחרור המוקדם הבאה שתוגש בעוד כחצי שנה תסיים סוף סוף את הסאגה העצובה הזאת".

ריבלין ושקד תמכו בשחרור מוקדם, הפרקליטות התנגדה

היילו נושא עונש של 12 שנות מאסר, וסיים לרצות כשש מתוכן. לפני כחודשיים החליט הנשיא ראובן ריבלין לקצר את עונשו. הנושא עבר להכרעה של ועדת השחרורים, שהחליטה היום לדחות את בקשתו בנימוק כי עליו להשלים את ההליך השיקומי בין כותלי הכלא.

הנשיא ריבלין מסר בזמנו בנימוקים לחון את היילו כי "נוכח תהליך השיקום המשמעותי שעבר בשנה האחרונה, לאור מצבו הרפואי יוצא הדופן, ובהתחשב בנסיבותיו הקשות והמיוחדות, כמי שהיה קורבן למעשים קשים טרם ביצוע המעשה על ידו - הוחלט להמיר חלק מעונש המאסר בפועל שהוטל על היילו בעונש של מאסר על תנאי".

לפני קיצור העונש על ידי הנשיא, המליצה גם שרת המשפטים איילת שקד לקצר את ההמתנה להתייצבותו של היילו בפני ועדת השחרורים. לאחר ההמלצה, עורך דינו  אלון אייזנברג השמיע ביקורת קשה נגד הפרקליטות בראיון לכאן רשת ב' וקרא לה לבצע חשבון נפש. "הסיפור פה זה לא החנינה, אלא אותה פגישה שהייתה לי לפני חמש שנים עם פרקליטת המחוז. היא אמרה לי במפורש שהיא לא מאמינה לו שהוא הקורבן ושהיא תעמוד על כך שהוא יקבל מאסר עולם", טען אייזנברג.

האזינו לעורך דינו של היילו לאחר קבלת החנינה מהנשיא:

ב-2013, בית המשפט המחוזי בלוד גזר 20 שנות מאסר על היילו בגין רצח איילין, אך בשנה שעברה הפחית בית המשפט העליון את העונש ל-12 שנות מאסר וסעיף הרצח הומר בהריגה. השופטים הסכימו פה אחד כי היילו אמנם לא פעל מתוך הגנה עצמית, אך איילין התגרה בו באופן מתמשך. גם בבית המשפט המחוזי הסכימו הצדדים שהיילו היה קורבן לאלימות מינית. 

לפני כשנה, נשיא המדינה דחה את בקשת החנינה של היילו שהגישו 65 חברי כנסת בשמו של האסיר. ריבלין כתב כי בקשת החנינה אינה ערכאת ערעור נוספת להחלטת בית המשפט, אך הוסיף כי בעתיד "ניתן יהיה לשקול את הבקשה, תוך מתן משקל נכבד לתהליך שיקומו בשירות בתי הסוהר".

הפופולריים