בג"ץ דחה את העתירה נגד פרסום ההמלצות בתיקי נתניהו; הערכה: יפורסמו עד יום חמישי

העתירה נדחתה, הערכה: המלצות נתניהו - עד חמישי
שלושה שופטים דחו על הסף את העתירה נגד פרסום ההמלצות וקבעו כי אין עילה להתערב בעניין. המשטרה הודיעה לפרקליטות: מוכנים להגיש את מסקנותינו. הערכה: ההחלטה אם להגיש כתב אישום – עד סוף 2018
מחבר תמר אלמוג ורועי ינובסקי מחבר תמר אלמוג ורועי ינובסקי
Getting your Trinity Audio player ready...
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

הרכב של שלושה שופטי בג"ץ דחה הערב (שני) על הסף את העתירה שהגיש עו"ד יוסי פוקס נגד פרסום המלצות המשטרה בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו. בעקבות דחיית העתירה, צפויה המשטרה להגיש את ההמלצות כבר בימים הקרובים, ולכל המאוחר עד יום חמישי הקרוב.


השופטים נימקו את דחיית העתירה וקבעו כי אין עילה להתערבות של בית המשפט בפרסום סיכומי המשטרה בחקירת תיקים 1,000 ו-2,000 שבהם חשוד נתניהו. לטענתם, הסוגייה של העברת תיקי חקירה מהמשטרה לפרקליטות, כמו גם פרסום סיכום החקירה, מתבצעות בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה ובהליך שכבר אושר בעבר על ידי בג"ץ.

עוד לפני פסיקת בג"ץ, המשטרה כבר הודיעה לפרקליטות כי היא מוכנה להגיש את ההמלצות. כעת, ההערכה היא שההמלצות יוגשו לכל המאוחר ביום חמישי, וייתכן שכבר מחר. לאחר הגשתן, התיק יעבור לידי הפרלקיטה המלווה, לפרקליט המדינה ולבסוף ליועץ המשפטי לממשלה. לפי הערכות, ההליך כולו יארוך כ-10 חודשים, וההחלטה אם להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה תתקבל עד לסוף 2018.

מוקדם יותר הגישה המדינה לבג"ץ את תגובתה לעתירה, שבה ביקשה אף היא לדחות אותה על הסף. בנימוק לעמדת המדינה, נכתב כי אין עילה להתערב ולמנוע את פרסום ההמלצות בתיקי ראש הממשלה, והדגישה כי המשטרה מגישה סיכום עמדה, ולא המלצות בנוגע להעמדה או אי-העמדה לדין.

"המשטרה אינה מעבירה לגורמי התביעה "המלצה" באשר לשאלה האם יש להעמיד חשוד פלוני לדין, קרי האם להגיש נגדו כתב אישום", נכתב בתשובת המדינה. "כל שמעבירה המשטרה, בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה, במקרים שבהם מועבר סיכום - הוא סיכום של תיק החקירה ועמדתה לעניין מכלול התשתית הראייתית שנוצרה במסגרתו במהלך החקירה".

האזינו לראיון עם מגיש העתירה לבג"ץ בקלמן-ליברמן:

בנוסף, בתשובה הודגשה גם החשיבות בסיכום המשטרה: "יש חשיבות בהערכת הראיות על ידי הרשות החוקרת, שחוקריה הם אלה שגבו את ההודעות מהנחקרים והתרשמו מהם בצורה בלתי אמצעית. קבלת עמדת המשטרה בסוגיית דיות הראיות וכן בנוגע לפרטים נוספים שנקבעו על-ידי היועץ המשפטי לממשלה כאמור, היא כלי עזר חשוב לרשות התביעה לשם קבלת החלטה מושכלת בנוגע להעמדה או לאי-העמדה של פלוני לדין".

העתירה לבג"ץ נגד פרסום ההמלצות הוגשה על ידי עורך הדין יוסי פוקס, פעיל בבית היהודי ובעבר בליכוד. בריאיון שהעניק הבוקר לתוכנית קלמן-ליברמן בכאן רשת ב', הסביר פוקס כי הוא פועל בשני כובעים: "לוחם צדק, ואיש המחנה הלאומי המעוניין שהממשלה תמלא את ימיה". לדבריו, "אין סיבה לאפשר למשטרה להשתמש בנוהג לא חוקי כדי להפיל ממשלה מכהנת".

 עו"ד פוקס הוסיף כי לא סתם כך הוסמך היועץ המשפטי לממשלה לקבוע באופן בלעדי אם להגיש כתב אישום בנושא. לטענתו, כל מהלך שקודם להחלטת היועץ פוגע בשיקול דעתו ופוגם בהליך. לצד זאת, הוא הדגיש כי אם תתקבל החלטה להגיש כתב אישום נגד נתניהו לאחר שימוע - ראש הממשלה לא יוכל להישאר בתפקידו יום אחד נוסף.

ראש הממשלה הגיב להגשת העתירה נגד פרסום ההמלצות בעניינו, והבהיר כי לא לקח בה חלק. "איננו מכירים את העתירה הזאת, שמסתבר שהוגשה לפני זמן רב. כמובן שהיא לא מטעמנו ואינה בידיעתנו. ממילא איננו מייחסים חשיבות להמלצות שכולם מבינים היום מה ערכן", נמסר מטעמו של נתניהו.

הפופולריים