נציב תלונות הציבור ממליץ להעמיד את השופטת פוזננסקי-כץ לדין משמעתי

המלצה: השופטת פוזננסקי-כץ תעמוד לדין משמעתי
שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת ביהמ"ש העליון אסתר חיות יבחנו כעת את המלצת השופט הדימוס אליעזר ריבלין שלא להעמיד את השופטת לדין פלילי בעקבות פרשת המסרונים
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
השופטת רונית פוזננסקי-כץ
צילום: צילום: אתר בתי המשפט

נציב תלונות הציבור על השופטים, השופט בדימוס אליעזר ריבלין, החליט היום (שלישי) להמליץ על העמדתה לדין משמעתי של השופטת רונית פוזננסקי-כץ על הפרת כללי האתיקה בעקבות פרשת המסרונים. ההמלצה אינה כוללת את העמדתה לדין פלילי של השופטת.

ריבלין ממליץ לנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לתת דעתה לכשלים המערכתיים שנתגלו בבית משפט השלום בתל אביב במסגרת הפרשה שנחשפה השבוע בחדשות עשר. לצד זאת כתב השופט בדימוס כי  לא מצא חשש למעשה פלילי, וכך גם לא מצאו היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה: "בשום פנים לא היתה כאן הטיית משפט או קנוניה בין התביעה לבין בית המשפט".

עוד הוסיף ריבלין בהחלטתו כי הקשר הישיר בין השופטת לבין החוקר עו"ד ערן שחם-שביט, שהחל בתיאום לוגיסטי, הידרדר חיש קל לכלל דיאלוג פסול. בהסכמת פוזננסקי-כץ ובשיתוף פעולה שלה עקף החוקר את הדרך המינהלית הרגילה וניהל יחד עם השופטת את ההסדרים האדמיניסטרטיביים, וזו התנהלות פגומה מיסודה. ריבלין גם דחה את טענת השופטת כי בשל היעדר עוזר משפטי או מתמחה שיסייע לה, היא בעצמה קיימה את הקשר עם רשויות התביעה. בנוגע לתקלות המערכתיות. ציין הנציב ריבלין דיונים שמתקיימים בלשכת השופט קודם לכניסת הצדדים לאולם.

עו״ד אופיר סטרשנוב המייצג את השופטת פוזננסקי-כץ מסר בתגובה להחלטת הנציב כי "הוכח באופן חד משמעי שהשופטת לא פגעה בזכויות החשודים ועורכי דינם, ולחילופי המסרונים יש הסבר פשוט שפרטיו הובאו בפני הנציב. מדובר בהתכתבות טכנית בין השופטת לנציג רשות ניירות ערך שנגעה למערכת היחסים בינו לבין נציג המשטרה בנוגע לדיון אשר היה אמור להתקיים בלשכתה במעמד צד אחד, ולא לדיון המעצר שהיה אמור להתקיים באולם המשפט במעמד שני הצדדים".

עו״ד עודד סבוראי, המייצג את החוקר עו״ד שחם-שביט, אמר בהתייחסות לדוח השופט ריבלין: ״הדוח כולל בתוכו מסקנות חשובות והוא מצייר תמונה ברורה שהתנאים והנורמות הקיימים בבית משפט השלום בתל אביב לא נתנו בידי עו״ד שחם-שביט ברירה אלא לנהל עם השופטת פוזננסקי-כץ התכתבות באמצעות מסרונים בכל הנוגע לענייני הלוגיסטיקה של דיוני המעצרים בתיק בזק ותיק 4000".

בהודעה מטעם שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת בית המשפט העליון נמסר כי "הנשיאה והשרה מתכוונות ללמוד את החלטת הנציב על מנת לקבל החלטה מתאימה". מוקדם יותר התייחסה השרה לנושא ואמרה: "אני מאוד סומכת על השופט ריבלין. הוא אדם דקדקן ולא סתם ביקשנו ממנו לברר את הסיפור".

במסגרת דברים שאמרה בוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה השמיעה שרת המשפטים ביקורת מתונה בהרבה על חילופי המסרונים בין השופטת לחוקר, מזו שנשמעה עם הפרסום הראשוני של הפרשה: "כשפורסמו כל העובדות התמונה השתנתה קצת. אני רוצה קודם כל ללמוד את העובדות, להכיר את הפרטים.

"מאז התקרית דיברתי עם כמה שופטים בהווה ובדימוס ועם פרקליטים. כל השופטים שאני דיברתי איתם אמרו לי שבוודאי שמסתמסים על מנת לתאם, גם השופטת הזו וגם אחרים שאין להם עוזרים והם עושים בעצמם את התיאומים. אבל לדבר על מספר ימי המעצר זה דבר שלא צריך לעשות". אתמול אמרה שקד: "אם יהיה צורך, אכנס את הוועדה לבחירת שופטים ונפעיל את סמכות ההדחה".

למרות פרשת המסרונים, בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה היום את בקשת הערעור על מעצרם של שניים מהחשודים המרכזיים בתיק בזק: בעל השליטה לשעבר שאול אלוביץ', ויועץ משפחת נתניהו לשעבר ניר חפץ. השניים, שנטען כי הם מנסים לשבש את חקירתם, יישארו במעצר עד יום ראשון, כפי שנקבע אתמול. מטעמו של אלוביץ' נמסר כי הוא מתכוון לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון.

עו"ד קוסטליץ, המייצג את חפץ, אמר בדיון כי "אי אפשר להפריז בחומרת האירוע שארע ביום ראשון האחרון", בהתייחסו לפרשת המסרונים. "לא היה כדבר הזה במדינת ישראל", הוסיף. "התשתית העובדתית המונחת היא מוסכמת. די לי בהודעה של היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה - האירוע מנוגד לעקרונות יסוד שלפיהם נדרשים לפעול גורמי התביעה הכללית. מדובר באירוע חריג ומצער".

הפופולריים