בג"ץ מתח היום (שני) ביקורת חריפה על הממשלה, על כך שלא קיימה את פסק הדין שהורה לה להעלות עד לאמצע השבוע שעבר את שטח המחיה של אסירים ועצורים לשלושה מטרים רבועים. במהלך הדיון אמר המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט חנן מלצר, כי אין כמעט מדינות המחויבות לסטנדרטים הבינלאומיים שמספקות לאסירים שטח מחיה קטן יותר. "אנחנו בתחתית של התחתית ברשימה", קבע.
השופטים סירבו לבבקשת המדינה לדחות את יישום פסק הדין המלא, שניתן כבר לפני תשעה חודשים, עד 2027. הם דרשו כי הממשלה תציג בתוך שבוע תוכנית עם לוחות זמנים. בין ההצעות שהובאו בפני נציג הממשלה בדיון, הועלתה האפשרות להעביר אסירים מבתי הכלא למתקן חולות בנגב, המפונה בימים אלה, כדי לעמוד בהעלאת שטח המחיה. בנוסף, הציעו השופטים להעניק חנינה לאסירים הנושאים עונשים בגין עבירות קלות לכבוד חגיגות יום העצמאות ה-70 לישראל.
במהלך הדיון, אמר השופט אורי שוהם כי בג"ץ התכנס בדחיפות "כדי להציל את הממשלה מעצמה". השופט חנן מלצר הוסיף: "אין כמעט מדינה המספקת פחות משלושה מטרים רבועים לאסירים. בהשוואה למדינות שכפופות לסטנדרטים הבינלאומיים, אנחנו בתחתית של התחתית".
בתחילת החודש שעבר, שיגר היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, מכתב לשרים בממשלה, שבו הזהיר כי אם לא תגובש במהירות התוכנית הממשלתית להגדלת שטחי המחיה של אסירים בבתי הכלא בישראל, כפי שדרש בג"ץ - אלפי אסירים ישוחררו לחופשי. לדברי מנדלבליט, אי השלמת התוכנית תביא לשחרורם של 3,000 אסירים עד סוף החודש הנוכחי, וכ-6,000 עד סוף השנה.
במכתב, שהועבר לשרת המשפטים איילת שקד, שר האוצר משה כחלון והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן, הבהיר מנדלבליט כי "על פי הנמסר לי, הטעם העיקרי לכך שעבודת ההכנה על ההחלטה טרם הושלמה נובע ממחלוקת בין משרד האוצר למשרד לביטחון הפנים. המחלוקת היא בנושאים שאינם קשורים באופן ישיר להחלטה זו ושבעקבותיה הפסיק המשרד לביטחון הפנים לשתף פעולה בקידום ההחלטה". הוא הוסיף כי אם לא תגובש באופן מידי החלטת ממשלה בנושא, הוא לא יוכל לבקש מבג"ץ לדחות את המועד ליישום פסק דינו.
פסק הדין שהורה למדינה להגדיל בהדרגה את שטח המחיה של אסירים ועצירים ניתן ביוני 2017, והוא הורה להתחיל בהגדלת שטח המחיה של האסירים כבר מהשבוע שעבר - תחילה לשלושה מטרים רבועים, ועד סוף השנה לארבעה מטרים רבועים וחצי.