בג"ץ הורה היום (שלישי) לשר הביטחון אביגדור ליברמן לאפשר ל-90 פלסטינים להשתתף בטקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני שייערך הערב, בניגוד להחלטתו. ההיתרים, שמספרם זהה לכמות שניתנה ב-2016, יינתנו לפי בית המשפט לאחר בדיקה פרטנית שתעלה כי אין מניעה ביטחונית או אחרת.
בנימוקי השופטים נטען כי ליברמן פעל במנותק מהמציאות. "הגענו אל המסקנה כי ההחלטה של שר הביטחון אינה מביאה בחשבון כלל את המציאות שנוצרה לאורך השנים לעניין מתן היתרי כניסה לישראל לצורך השתתפות בטקס המשותף ואת הציפיות הלגיטימיות שנוצרו מטבע הדברים אצל מארגני הטקס המשותף בעקבות המדיניות הקודמת", נכתב.
אני מכבד את שופטי בג״צ אבל הודעתי הערב לביהמ״ש כי איני מוכן לתת יד לחילול יום הזיכרון. לטקס הוזמנו גם מנועי כניסה משיקולים ביטחוניים. יום הזיכרון הוא יום קדוש שחייב להישאר ממלכתי ומעל לכל מחלוקת. אינני יכול להשלים עם הפגיעה ברגשות המשפחות השכולות. כולי תקווה שגם השופטים יבינו זאת
— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) 16 באפריל 2018
השופטים הוסיפו כי ליברמן לא לקח בחשבון את רצונותיהן של המשפחות השכולות. "כמו כן, מצאנו כי משיקול הדעת שהפעיל שר הביטחון נפקד לחלוטין מקומם של השיקולים הנוגעים לרגשותיהן של המשפחות השכולות המבקשות לקיים את הטקס במתכונת המתוכננת המשותפת לישראלים ולפלסטינים. עוד נפקד משיקוליו של שר הביטחון מקומן של רגשות אותו החלק בציבור הישראלי התומך בקיומו של הטקס ומזדהה עם תכניו ועם מטרותיו", נימקו.
"אין להקל ראש ברגשותיהן של משפחות שכולות הנפגעות מהשתתפותם של פלסטינים בטקס זיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה. אך מן האמור לעיל עולה כי ייתכן ששר הביטחון העריך ביתר את עוצמת הפגיעה ברגשותיהן בשל ההנחה שהתבררה כשגויה, ולפיה אמורים להשתתף בטקס המשותף פלסטינים על רקע קרבת משפחה לתושבים פלסטינים אשר נהרגו כתוצאה מפעילויות טרור נגד מדינת ישראל. הנחה זו לאחר שנבחנה כנדרש התבררה כבלתי מבוססת ומוטב היה שתיבדק בטרם נטענה".
"הטקס המשותף שמארגנות העותרות הוא טקס פרטי המתקיים בנפרד מטקסים ממלכתיים רבים הנערכים ברחבי הארץ לזכר חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה", צוין עוד בפסיקה". "משתתפי הטקס ומארגניו אינם כופים על איש להשתתף בו וכל רצונם הוא לכבד את זכר יקיריהם בדרכם ועל פי השקפת עולמם... נקל להיווכח כי מדובר בהשקפת עולם פייסנית ובלתי מתריסה, גם אם שנויה במחלוקת, ובנסיבות אלו כולן דומה כי ראוי היה להביא גם את רגשותיהם של הדוגלים בה בחשבון לצורך קיום הטקס המשותף במתכונת המתוכננת".
מארגני הטקס המשותף, תנועת "לוחמים לשלום" ופורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני, אמרו בתגובה להחלטה של בג"ץ: ״אנחנו שמחים שבית המשפט הבהיר שגם לשר הביטחון יש גבולות, ושאת חוש הטעם שלו הוא צריך להשאיר לעצמו. ליברמן לא יקבע למשפחות שכולות כיצד לציין את הכאב שלהן. טקס הזכרון הישראלי-פלסטיני ייערך גם השנה בהשתתפות פלסטינים, ויהיה הגדול מאז נערך לראשונה לפני 13 שנה וכלל הציבור מוזמן לקחת בו חלק".
מנגד, יו"ר ועד מתיישבי השומרון, צחי דיקשטיין, תקף את ההחלטה בחריפות וכינה אותה "ירייה בלב" של המשפחות השכולות: "פסיקת ההתגברות היא דבר בלתי נמנע והיום אזרחי ישראל, לוחמיה ופצועיה קיבלו הוכחה נוספת ומצערת בכך שהתיר כניסת משפחות מחבלים לערוך טקס 'שכול' שכולו התרסה ופגיעה בנופלי המדינה שחרפו את נפשם למענם ולמעננו. מעשה בג"ץ הוא ירייה ישירה לליבן של משפחות השכולות ואזרחי ישראל בערב יום הזיכרון המקודש".