המדינה עידכנה היום (שלישי) את בג"ץ כי בשלב זה לא עומדת על הפרק אפשרות להרחיק את המסתננים ואת מבקשי המקלט מאפריקה למדינה שלישית בניגוד לרצונם, ולכן כל צווי הגירוש שכבר ניתנו עד כה - מבוטלים. כמו כן, לא יחולקו צווי גירוש נוספים. המדינה תמשיך לעודד את המסתננים לעזוב מרצון ותחדש את אישורי השהייה שלהם ל-60 ימים נוספים.
בעקבות סירובן של המדינות השלישיות לקבל את המסתננים בתנאים שדרשה ישראל, סיכמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הפנים אריה דרעי להיערך מיד לפתיחה מחדש של מתקני המעצר למסתננים, לקדם את פסקת ההתגברות כדי לאפשר את הפעלתם, ולקדם אמצעים נוספים לפתרון הבעיה.
בעקבות סירובן של המדינות השלישיות לקבל את המסתננים בתנאים שישראל דרשה, סיכמתי עם שר הפנים אריה דרעי להיערך מייד לפתיחה מחדש של מתקני המעצר למסתננים, לקדם את פסקת ההתגברות כדי לאפשר את הפעלתם, ולקדם אמצעים נוספים לפתרון הבעיה
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) 24 באפריל 2018
במטה המאבק של תושבי דרום תל אביב זעמו בעקבות הודעת המדינה. "המדינה כבר מזמן איבדה את המשילות והאמינות שלה. דווקא עכשיו, הממשלה צריכה לעשות הכל כדי לחוקק את פסקת ההתגברות ולהחזיר את המשילות. אנחנו קוראים לממשלת ישראל לפתוח מחר מחדש את מתקן חולות, לאכוף את חוק הפיקדון, לשלוח פקחי הגירה לרחובות, ולהשליט את הריבונות ברחובות דרום תל אביב".
מתנועת "עוצרים את הגירוש" נמסר כי "הגיע הזמן שממשלת ישראל תתעסק בלספק לאוכלוסיית מבקשי המקלט ותושבי דרום תל אביב פתרונות אמיתיים, ארוכי טווח, שיפתרו את הבעיות הקשות שנוצרו לאורך השנים. זריית החול בעיני הציבור חייבת להיפסק".
יו״ר מרצ, ח״כ תמר זנדברג, טענה כי הודעת המדינה "מוכיחה שהמתווה שהציע האו״ם היה כפי שהגדיר אותו נתניהו במילותיו שלו - ׳הדבר הטוב ביותר האפשרי’. עם פתיחת המושב תגיש סיעת מרצ מחדש כהצעת חוק את מתווה האו״ם. אנחנו קוראים לכל הסיעות בכנסת להתכנס".
ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) כתבה בטוויטר כי "הודעת המדינה על הפסקת הגירוש מצילה אותנו ממעשה מזעזע". עוד כתבה יחימוביץ' כי בפתיחת מושב הכנסת, תניח הצעת חוק זהה לתכנית הפליטים שהציג נתניהו בחודש שעבר, שהייתה "טובה והגיונית", לדבריה.
חברי הכנסת מיכל רוזין ומוסי רז (מרצ) הגיבו על הודעת המדינה וטענו כי מדובר ב"ניצחון גדול של החברה האזרחית, אנשי המוסר ומגני זכויות האדם". השניים קראו להפסיק את ההסתה נגד מבקשי המקלט ולפעול נמרצות לחיזוק דרום תל אביב וקליטת מבקשי המקלט.
הודעת המדינה על הפסקת הגרוש מצילה אותנו ממעשה מזעזע. בפתיחת מושב הכנסת אניח הצעת חוק זהה לחלוטין לתוכנית הפליטים שהציג @netanyahu לפני חודש. מקווה שקול ההגיון והצדק ינצח והכנסת תצביע כולה כאיש אחד על הצעתו, שהיתה טובה והגיונית, ונגנזה באופן מביש בגלל העדפה של הסתה על פני פתרון.
— שלי יחימוביץ (@Syechimovich) 24 באפריל 2018
שולה קשת, ממובילות מאבק "דרום תל אביב נגד הגירוש" אמרה כי מדובר ב"יום חג לדמוקרטיה הישראלית. זה הזמן לטפל בצורה אחראית במשבר ולהחיל תכנית רצינית לפיזור הפליטים ומבקשי המקלט בכל הארץ, כולל בישובים המבוססים. הגיע הזמן לשקם את דרום תל אביב ולהשקיע הרבה יותר באוכלוסיות הותיקות".
סוזי כהן צמח, חברת מועצת העיר תל אביב ופעילת שכונות, אמרה כי התושבים מבינים עכשיו שהממשלה שיחקה בהם. "נילחם על חיינו ועל הזכות לחיים נורמליים במדינת ישראל. אנחנו מחשבים מסלול מחדש ונפעל במלא הנחישות כנגד ההחלטה ההזויה והלא-מוסרית כלפי תושבי דרום תל אביב".
שר הפנים לשעבר גדעון סער אמר כי סגירת מתקן חולות היה מהלך שגוי מיסודו. "יש לפתוח מחדש את המתקן, להכפיל את כושר הקיבולת שלו ולהתחיל להעביר אליו מסתננים ממרכזי הערים״.
ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) הגיבה כי "בסופו של פליק-פלאק פוליטי מרהיב, ישראל נשארת עם כל המסתננים ובלי בג״ץ. ממש לא לתפארת מדינת ישראל".
לפני כשבוע שב לישראל השליח המיוחד לאוגנדה מבלי שנחתם הסכם לגירוש מסתננים. "המגעים עם המדינה השלישית השנייה נערכו במעורבות גורמים בכירים ביותר. נכון למועד הגשת הודעה זו לא נחתם עדכון להסדר", נכתב בתגובת המדינה.
אז אמרה המדינה כי כל מי שהיו מוחזקים בכלא סהרונים בשל סירובם להיות מורחקים לאוגנדה שוחררו. "שוחררו 205 מוחזקים בהתאם לפסק הדין, ו-8 הנותרים מוחזקים במשמורת בסהרונים על רקע פלילי, מטעמים של שמירה על שלום הציבור ולא על יסוד מתווה ההרחקה למדיניות שלישיות, ולפיכך לא שוחררו במסגרת יישום פסק הדין".
לפני כשבועיים אמר בכיר באוגנדה לכאן חדשות כי המדינה לא תבטיח דיון מחודש במבקשי המקלט. לדברי המקור, השליח הישראלי ביקר במשרדי ממשלה בחיפוש אחר מכתב עם חותמת רשמית שיגיד כי אוגנדה עדיין לא סירבה לגמרי לבקשה הישראלית, ומוכנה לדון בעניין מבקשי המקלט. מקור אחר מסר כי ממשלת אוגנדה נוטה לסרב לקבל לשטחה מבקשי מקלט - גם אם יהיו מעוניינים בכך.
בשבוע שעבר פורסם בכאן רשת ב' כי ישראל מנהלת מגעים עם מדינות נוספות באפריקה בניסיון שהן יקלטו מבקשי מקלט. לפי כמה מקורות, אחת המדינות המדוברות היא זמביה, אך לא התקבל לכך אישור.
בהכנת הידיעה השתתפו תמר אלמוג, נופר משה, זאב קם, גילי כהן, יואב קרקובסקי ומיכאל שמש