ועדת החוקה של הכנסת דנה הבוקר (שני) בהצעת החוק של שרת המשפטים, איילת שקד, בנוגע למינוי היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה. השופטים לשעבר אליקים רובינשטיין ויצחק זמיר הגיעו לדיון במטרה לשכנע את חברי הכנסת לא לאשר את החוק לקריאה שנייה ושלישית.
היועמ"ש אביחי מנדלבליט הביע גם הוא את התנגדותו לחוק. לדבריו, "במדינת ישראל השירות הציבורי מתבטא בכך שהוא מקצועי ולא מבטא את עמדותיו האישיות. ההתייצבות שלי פה היא שמירה על שלטון החוק. יש פה פגיעה בשלטון החוק במדינה ובמצב הזה אני חייב להופיע פה, ולהתריע אם אני סבור שיש אפשרות כזאת. הנזק שיגרם לתפקיד היועץ כשומר הסף הוא גדול".
שרת המשפטים איילת שקד אמרה בדיון: "אני מציעה ועדת איתור שתהיה פתוחה לא רק למגזר הציבורי אלא גם למגזר הפרטי, כיום היא לא מאוזנת. אני מצפה שימונו יועצים שיישמו את תפיסת השר. כאשר הוא מתחלף אותו יועץ יישם את תפיסת השר המחליף. היועץ המשפטי שימוננ על ידי השר יתפקד בצורה מקצועית".
"רוב היועמ"שים הם מקצועיים שעושים את עבודתם נאמנה. גם במנגנון שאני מציעה, המינויים יהיו אחראים. שר ומנכ"ל יודעים לבחור יועמ"ש טוב לא פחות מנציג של הנציבות", הוסיפה שקד. "צריך לסמוך על הדרג הפוליטי. אנחנו רוצים את טובת המדינה. אני לא פוחדת לרשת משרד ששר אחר היה מעורב במינוי הגורמים שם".
בפתח הדיון אמר השופט לשעבר יצחק זמיר כי "אם באמת הצעת החוק הייתה בעלת חשיבות שולית לא הייתי מרשה לעצמי להטריח. אבל מדובר בהצעת חוק שעלולה לאיים על שלטון החוק, על המינהל התקין. ההצעה הזאת קשה ומסוכנת יותר מפסקת ההתגברות".
"ההצעה היא נוגדת עקרון בסיסי של השיטה הציבורית: ניגוד עניינים. לא מתקבל על הדעת שהמבוקר ימנה את המבקר. החוק עלול ליצור מצב בו היועץ המשפטי יהיה חשוד בעיני הציבור בשל מינויו על ידי השר", המשיך זמיר. הוא פנה לחברי הכנסת וסיים: "למען מדינת ישראל כמדינת חוק, אל תקדמו את ההצעה הזאת".
אליקים רובינשטיין הסביר בתוכנית "קלמן-ליברמן" בכאן רשת ב' את התנגדותו לחוק. לדבריו, "זה משגה ללכת לחקיקה הזאת. לוקחים דבר שנבנה בעמל רב, כמו השירות הציבורי, ורוצים לעשות לו פוליטיזציה. אני מאוד מכבד את שרת המשפטים, אבל ההצעה הזאת לא טובה, יש בה המון כשלים. אם יש תלונה אפשר לטפל בזה. עד שהיועמ"ש ילמד איך נראה המשרד הוא כבר ילך הביתה, כי השר יתחלף".
האזינו לריאיון עם אליקים רובינשטיין:
שרת המשפטים איילת שקד הגיבה בכאן רשת ב' לדבריו של רובינשטיין. היא הסבירה כי "היועמ"ש אמור ליישם את מדיניות השר בהתאם לחוק. אם יש הוראה או החלטה מנהלית מנוגדת לחוק הוא צריך לעצור את זה. זה ששר מעורב במינוי כלשהו זה לא אומר שהוא פחות טוב או פחות מקצועי". לדבריה המנגנון שהציעה יפסיק את הדרך הישנה שבה השר והמנכ"ל היו ממנים את היועץ יחד.
האזינו לריאיון עם איילת שקד:
על פי הצעת החוק השרים ימנו את היועץ המשפטי במשרדם בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה. השרים יבחרו מתוך מועמדים שבחרה ועדת איתור, שבראשה עומד מנכ"ל המשרד. אנשי משפט וארגונים משפטיים מתנגדים לחוק וטוענים כי יגרום לפוליטיזציה של השירות המשפטי.