חשד לרצח בצפון: וופאא כנאענה, בת 37 מעראבה, נדקרה למוות היום (שני), על פי החשד בידי הגרוש שלה, רביע כנאענה, לאחר שהייתה מעורבת בתאונת דרכים בעירה. על פי החשד, בן הזוג לשעבר פגע במכוניתה, החל לדקור אותה פעמים רבות ופצע אותה אנושות. מותה נקבע בבית החולים פוריה בטבריה. המשטרה מחפשת אחר החשוד שריצה פעמיים עונש מאסר על אלימות במשפחה.
החשד לרצח בצפון: חיפושים אחר רביע כנאענה, החשוד ברצח גרושתו - שריצה פעמיים עונש מאסר על אלימות במשפחה
— כאן חדשות (@kann_news) November 16, 2020
(אורלי אלקלעי, צילום: דוברות המשטרה) pic.twitter.com/lpQ7ZzH9DC
כוחות משטרה פתחו בסריקות נרחבות לאיתור החשוד. מחסומים הוצבו באזור ומסוק הוזנק. לנרצחת ולחשוד חמישה ילדים משותפים וקיים ביניהם הסדר ראייה בנוגע אליהם. זוהי הנרצחת ה-19 מתחילת השנה בשל אלימות במשפחה.
"אל תכריחי אותי לעשות טעות, אם אני מפסיד אותך - לא מעניין אותי מאסר"
לחשוד עבר של אלימות ואיומים כלפי אשתו לשעבר. לפני כחודשיים היא הגישה נגדו תלונה כי תקף את ילדתם המשותפת. הוא נעצר, אולם לא נמצאו מספיק ראיות כדי להגיש נגדו כתב אישום. המשטרה זימנה את בני משפחתו בכדי לנסות ולהגיע אליו דרכם, כשהיא מבקשת מהם לשתף פעולה עימה.
ביוני 2019 נאשם כנאענה בתקיפה של גרושתו ובאיומים עליה. לאחר שיצאה עם ילדיה לבית הוריה, שלח לה הודעות מאיימות: "אני לא רוצה לעשות משהו ששנינו נפסיד ממנו ובגדול, אל תכריחי אותי לעשות טעות". עוד כתב: "בשביל הילדים אני לא עושה חשבון ל-100 מאסרי עולם. אם אני מפסיד אותך לא מעניין אותי מאסר, ואולי לא תלייה".
כנאענה הורשע בכתב אישום מתוקן בשתי עבירות של איומים ועבירה של תקיפת בת זוג. נוסף לכך הוא הורשע באיומים על חמותו. השופט זיאד סאלח מבית משפט השלום בעכו גזר עליו 15 ימי מאסר, שהם ימי מעצרו, והתחשב בתקופה של שלושה חודשי מעצר בית שהיה נתון בהם. עוד גזר עליו מאסר על תנאי של חצי שנה, שהופעל בגזר הדין שניתן על האיומים בתיק שהוגש באוגוסט 2019.
השופט כתב בגזר הדין: "מעשיו אינם קלים, אך אינם נמצאים ברף החמור של עבירות האלימות במשפחה. הערכים החברתיים שנפגעו הם שלום המתלוננת ושלום החמות, שלוות נפשן וכן פגיעה במערכת הזוגית ובקשרי המשפחה".
תיעוד: רגעי הדקירה של האישה בת ה-37 ברכבה בעארבה
— כאן חדשות (@kann_news) November 16, 2020
(צילום: עמאר אסעדי)@hadasgrinberg pic.twitter.com/LpQUzmJ2eb
על פי כתב אישום שהוגש נגדו באוגוסט 2019, הנרצחת שהתה במעון חירום לנשים מוכות לאחר שנמלטה ממנו בעקבות מסכת השפלות ואלימות שהעביר אותה. באישום תוארו הודעות נוספות ששלח לגרושתו: "לא מקובל עלי שתחיי כך, הכבוד שלי חשוב לי ואני לא מוותר על הזכות שלי; אני לא נותן לך גט ואין לי מה להפסיד ולא מקובל עליי שתתגרי בי; תתעוררי לילדים שלך, בסופו של דבר את תאבדי את כולם". כנאענה הואשם באיומים, בהטרדה ובהפרת צו בית משפט שנועד להגן על אדם. הוא הורשע במסגרת הסדר טיעון, והופעל מאסר על תנאי שהיה תלוי נגדו.
המשטרה העריכה: נמצאת בסכנה לאלימות - אבל לא בסכנת חיים
המקרה של וופאא כנאענה טופל בדרגים הגבוהים ביותר בשירותי הרווחה, ונידון בוועדה המשותפת של שירותי הרווחה ומשטרת ישראל בחודש מארס. בשירותי הרווחה המליצו להעניק לה הגנה, אך במשטרה העריכו שהיא נמצאת בסכנה לאלימות - אבל לא בסכנת חיים. שוטרים נהגו ללוות אותה לדיונים בבית הדין השרעי, ככל הנראה שהיום היא לא קיבלה ליווי לבית הדין.
הנרצחת טופלה על ידי עובדת סוציאלית לסדרי דין ומפקחת מחוזית. היא אומנם שהתה במקלט, אבל לא רצתה לשוב לשם. לשניים הוצע להיכנס לתוכנית טיפולים משותפת לאחר שחרורו של החשוד מהכלא. הנרצחת הגיעה לכמה טיפולים, אבל כנאענה לא הגיע מעולם. פרט לכך הוצע לו גם טיפול פרטני, אך הוא סירב.
חברת הכנסת עאידה תומא-סלימאן התייחסה לאירוע וכתבה: "מה שהתחיל כתאונת דרכים התגלה כרצח מכוון של אישה על ידי בן זוגה לשעבר. זה נראה כמו מקרה של אישה שסבלה מאלימות והייתה מוכרת לרשויות. אם הרוצח אכן שוחרר מהכלא, עולים שוב הכשלים - אין שיקום מספיק, אין מעקב אחר גברים אלימים, ועדיין אין איזוק אלקטרוני. ורצח הנשים ממשיך״.
יו"ר נעמת חגית פאר מסרה: "הציבור צריך לדעת שזו ממשלה שממשיכה להתמיד בסירובה להעביר תקציבים למאבק באלימות במשפחה. הם משחררים הודעות גינוי ומגיעים לביקורים במקלטים לנפגעות אלימות, אבל אף אחד מהם לא דופק על השולחן ודורש את התקציב שהממשלה עצמה אישרה כבר בשנת 2017".
בהכנת הידיעה השתתפו נופר משה-פרדו, מיכל וסרמן והדס גרינברג