היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר היום (רביעי) שנציב שירות המדינה, הפרופסור דניאל הרשקוביץ', אינו יכול לעכב ועדת האיתור לפרקליט המדינה. בהודעה ששלח היועץ לנציב נכתב: "אין לך סמכות לעכב את ועדת האיתור".
הנציב כאמור, מתנגד להקמת הוועדה וטוען כי אחד מחברי הוועדה צריך בהגדרה להיות מנכ"ל משרד המשפטים, אך כעת מכהנת ממלאת מקום בתפקיד ולא מנכ"ל קבוע - ולכן לא ניתן לכנס את הוועדה. מנדלבליט השיב לטענתו וכתב שהקושי שעולה מכך שאין מנכ"ל קבוע למשרד המשפטים אינו מתקרב לקושי המשמעותי שנובע מכך שמשרת פרקליט המדינה תמשיך שלא להיות מאויישת למשך זמן רב.
מנדלבליט והרשקוביץ (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
עוד הוסיף היועץ כי אין כל מניעה שממלאת מקום מנכ״ל משרד המשפטים, עורכת הדין סיגל יעקבי, תשמש חברה בוועדת האיתור למשרת פרקליט המדינה. מבקריו של הנציב מאשימים כי הוא מעכב את כינוס הוועדה תחת לחץ פוליטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
אתמול פורסם בחדשות הערב שעל אף קביעת הרשקוביץ, שר המשפטים אבי ניסנקורן מתכוון להמשיך ולקדם את מינוי פרקליט המדינה. ניסנקורן צפוי לטעון - בדומה למנדלבליט - כי לנציב אין סמכות לעכב את כינוס הוועדה, כפי שעשה. ניסנקורן הודיע כבר בחודש אוגוסט שבכוונתו להקים ועדת איתור לתפקיד פרקליט המדינה. השר ציין כי הוא ממתין שיסתיימו 100 הימים הראשונים לממשלת האחדות, שבהם סוכם כי לא יהיו מינויים לפי ההסכם הקואליציוני.
למרות קביעת נציב שירות המדינה, שר המשפטים ניסנקורן מתכוון לקדם את מינוי פרקליט המדינה. הנציב קבע כי יש קשיים בהקמת ועדת האיתור לתפקיד, אך ניסנקורן יטען כי אין לו סמכות לעכב את כינוס הוועדה - כפי שעשה | הפרסום של @almog_tamar ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/sd1HEIAaZ8
— כאן חדשות (@kann_news) October 13, 2020
לאחר שממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד סיים את כהונתו בחודש מאי האחרון, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ממלא את התפקיד בעצמו. הניהול וההנחייה המקצועיים והארגוניים בתפקיד מבוצעים בפועל בידי המשנים לפרקליט המדינה - כל אחד בתחום אחריותו. ההכרעות של המשנים יהיו מחייבות ובמקרים של מחלוקת, היועץ הוא שמכריע.