בג"ץ: יש להעמיד לדין משמעתי את רב העיר צפת שמואל אליהו בגין התבטאויות גזעניות

בג"ץ: יש להעמיד לדין משמעתי את רב העיר צפת
השופט אלכס שטיין קבע כי "אי-העמדת הרב אליהו לדין משמעתי לוקה בחוסר סבירות קיצוני", והנשיאה חיות ציינה כי אמירותיו של רב העיר צפת "בסבירות קרובה לוודאית חותרות תחת יסודות השירות הציבורי". מלשכת הרב נמסר: "מדובר בבית משפט פוליטי"
מחבר אמוץ שפירא מחבר אמוץ שפירא
Getting your Trinity Audio player ready...
הרב שמואל אליהו
צילום: בלי

בג"ץ קבע היום (שני) כי יש להעמיד לדין משמעתי את רב העיר צפת הרב שמואל אליהו, בגין התבטאויות גזעניות ופוליטיות. זאת בתשובה לעתירת התנועה הרפורמית, יחד עם האגודה לזכויות האזרח, תג מאיר והמטה למאבק בגזענות, שהוגשה עוד ב-2016 נגד שרת המשפטים לשעבר איילת שקד ויועץ המשפטי לממשלה בדרישה להעימד את הרב אליהו לדין משמעתי. לפי התנעוה הרפורמית, בעקבות הגשת העתירה נפגשו שרי המשפטים לשעבר שקד ואמיר אוחנה עם הרב, והובהר לו כי עליו לחדול מהתבטאויות בלתי ראויות - אך לא היה לכך מענה ראוי מצד הרב.

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ציינה במסגרת קביעת בג"ץ על אמירותיו של הרב אליהו כי אלו "אמירות אשר, בסבירות קרובה לוודאית, חותרות תחת יסודות השירות הציבורי; התבטאויות הקוראות לפעול בניגוד להוראות החוק או בניגוד למדיניות הממשלה; וכן התבטאויות המהוות פעילות מפלגתית אסורה או התבטאויות שיש בהן, לכאורה, כדי לפגוע, לבזות או להשפיל אוכלוסיות שלמות, אינן חוסות תחת חופש הביטוי הנתון לרב עיר. משמעות כהונתו כמשרת ציבור היא שאין באפשרותו להביע דעות כאלו ללא מגבלה, ועליו לגזור על עצמו התנהגות ממלכתית ההולמת את מעמדו".

השופט אלכס שטיין קבע כי "אי-העמדת הרב אליהו לדין משמעתי בגין התבטאויות אסורות, ורק בגין התבטאויות כאלה, לוקה בחוסר סבירות קיצוני. זאת, בהתאם לכללי הדין המשמעתי אשר חלים בעניינם של רבני ערים ובכפוף לשיקול דעתו של התובע המשמעתי באשר לחלוף הזמן כמצוין לעיל".

מלשכת הרב אליהו נמסר בתגובה: "מדובר בבית משפט פוליטי. אם היה מדובר על חופש דיבור של אנשים שלהם אין שום בעיה להציג גליוטינה או ראש ממשלה על חבל תליה. אם מדובר על רבנים או דתיים הם יעקמו את החוק כדי לבטל את הזכות היסודית הזו. אנחנו לא נפסיק לדבר, לא נפסיק לומר את האמת. לצערנו, אין לציבור אמון בבית המשפט הזה".

מהתנועה הרפורמית נמסר: "בית המשפט הבהיר היום שמדינת ישראל אינה יכולה לאפשר לרבנים לנצל את משרתם הציבורית על מנת להסית באופן מתמשך ועקבי לגזענות ולהדרה של אזרחי ישראל הערבים, ושממשלת ישראל אינה רשאית לעצום עיניה למול הפרה מתמשכת של הוראות החוק מצדם של רבנים. בית המשפט סימן היום קו אדום ברור לרבנים המשרתים בשירות המדינה ושלח מסר ברור שלהתבטאויות גזעניות ופוגעניות אין מקום בשירות המדינה".

יו"ר האגודה למען הלהט״ב הילה פאר מסרה בתגובה לקביעת בג"ץ: ״מברכים על פסק הדין הצודק שקובע שאנשי ציבור שמומנים על ידי כולנו לא יכולים להסית נגד אוכלוסיה שלמה בחברה הישראלית. לא ניתן שאנשי ציבור ינצלו את עמדת כוחם כדי להשתלח בקהילה הגאה ויקדמו שנאה, פילוג וגזענות על חשבוננו".

הפופולריים