מדוע מתעכבת אכיפת החוק לאיסור צריכת זנות?

מדוע מתעכבת אכיפת החוק לאיסור צריכת זנות?
החוק לאיסור צריכת זנות נכנס לתוקף לפני חודש וחצי. אז מדוע השר לביטחון הפנים מסרב לחתום על הצו שמסמיך את המשטרה לאכוף אותו?
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
זנות, סחר בנשים, אילוסטרציה
צילום: צילום: גטי אימג'ס

החוק לאיסור צריכת זנות עבר בכנסת פה אחד ברוב של 34 חברי כנסת ונכנס לתוקף לפני כחודש וחצי. החוק קובע שצריכת זנות היא עבירה מנהלית שהעונש עליה הוא קנס (שאפשר להמיר אותו בהשתתפות בסדנה). מי שאמורים לאכוף אותו ולהטיל את הקנסות הם שוטרים. אבל כיוון שמדובר בעבירה מנהלית, חוק העבירות המנהליות קובע שהשר לביטחון הפנים צריך לחתום על צו שיסמיך את המשטרה כדי לעשות זאת.

אבל, השר אוחנה מסרב לחתום על הצו כיוון שלדעתו המענים השיקומיים שקיימים כיום לטובת נשים שעוסקות בזנות, בעיקר טרנסג'נדריות, אינם מספקים. עמדתו של השר אוחנה נתמכת גם על ידי שדולת הנשים ועל-ידי 15 ארגוני נשים וארגוני להט"ב.

בנייר עמדה שעליו חתמו נציגות הארגונים נכתב כי "לאור המציאות הקשה, העדר מענים או פתרונות, וחוסר הוודאות הפוליטי והכלכלי, יש להימנע מאכיפת החוק. המשמעות של אכיפה בעת הזאת היא פגיעה ישירה וקשה במי שמצליחות לשרוד בדוחק בעת משבר כלכלי חסר תקדים. מי שיספגו את הפגיעה הקשה ביותר הן נשים מהאוכלוסיות המוחלשות והפגיעות ביותר".

ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות, בראשות ח"כ מרב מיכאלי, דנה השבוע בסוגיית אי-אכיפת החוק לצריכת זנות לאחר כניסתו לתוקף וסקירת המענים הקיימים לטיפול ושיקום האוכלוסיות שעוסקות בזנות.

נציגת הייעוץ המשפטי של המשרד לביטחון הפנים, עו"ד בוסנה מהרט סדה, הציגה בדיון את עמדת השר אוחנה ואמרה שהשר מקבל פניות ושומע את נציגי השטח, ומודאג מהמצב. לדבריה, כדי שלא יפגעו האוכלוסיות שבזנות, שהחוק הרי בא להגן עליהן, השר רוצה לקדם את נושא המענים בצורה טובה יותר, ולאחר מכן - יחתום על הצו. "הדאגה של השר היא אמיתית", הוסיפה.

מנגד, נציגת משרד המשפטים אמרה שאמנם רמת המענים "היא לא 100%", אבל מראש הובהר שמדובר בתהליך. בנוסף ציינה כי התקצוב לשיקום וטיפול הוא 90 מיליון שקל שמתפרש על פני שלוש שנים ולא בפעם אחת.

יו"ר הוועדה מרב מיכאלי סיכמה את הדיון ותקפה את השר אוחנה: "איני מצליחה להעלות בדעתי אילו שיקולים יכולים לגרום לאדם לחבל בעבודה שהיא תוצר של שנים של חקיקה ומאבק של נשים שחייהן תלויים בזה". ח"כ מיכאלי קראה בשם הוועדה והכנסת לשר "להתעשת וליישם את החוק, עוד בטרם בית המשפט יכפה זאת עליו".

הדברים של מיכאלי הופרעו על ידי לינור אברג'ל מארגון "טרנסיות ישראל" שנכחה בדיון וכעסו שלא נתנו לה להציג בו את עמדתה, לפיה החוק לא צריך להיאכף כל עוד לא יושלמו המענים, בעיקר לאוכלוסייה הטראנסית. אברג'ל וחברותיה קראו למיכאלי "עובדות המין חושבות אחרת".

אוכלוסיית הטרנסיות היא אחת האוכלוסיות הפגיעות ביותר במדינה. רבות מהן עובדות בזנות כי מעסיקים לא מקבלים אותן לכל עבודה אחרת. אסור שמאבק בשר אוחנה יבוא על חשבון נשים שחרדות לעתידן. ראוי שיקשיבו להן כשהן אומרות "זורקים אותנו ממגדל גבוה בלי לשים לנו רשת ביטחון".

הפופולריים