בג"ץ דחה את עתירת תושבים ברחביה נגד ההפגנות סמוך למעון רה"מ

נדחתה עתירת תושבים ברחביה נגד ההפגנות בבלפור
השופטים: "אין מקום להורות על שינוי מקום ההפגנות, נוכח חשיבותו הסמלית של מעונו הרשמי של ראש הממשלה, סמל שלטוני מובהק" • המשטרה בדיון: החל מהשעה 21:30 ייאסר השימוש באמצעים מרעישים במיוחד, שימוש במכשירי הגברה יותר עד השעה 23:00
מחבר צח שפיצן מחבר צח שפיצן
יחיא סינוואר ואיסמעיל הנייה
צילום: צילום: חסן ג'די, פלאש 90

בית המשפט העליון דחה היום (רביעי) פה אחד את עתירתם של 60 תושבי שכונת רחביה בירושלים, נגד ההפגנות מול מעון ראש הממשלה בבלפור, בנימוק כי הטענות לא גובו בראיות. התושבים טענו כי ההפגנות מהוות מטרד לשגרת חייהם, ושהם סובלים ממטרדי רעש והשחתת רכוש.

בפסק הדין קבעו השופטים פוגלמן, וילנר ושטיין כי אין מקום להורות על שינוי מקום ההפגנות, נוכח חשיבותו הסמלית של מעונו הרשמי של ראש הממשלה, סמל שלטוני מובהק, ולעניין זה די בהגבלות האחרות שהציבה המשטרה על משך ההפגנות ותדירותן. בית המשפט קבע שמיקום ההפגנות הוא בעל חשיבות ציבורית, ושהן יתקיימו בהתאם למגבלות שהטילה המשטרה בנושא הרעש וחסימת צירי התנועה. המשטרה הצהירה בדיון כי החל מהשעה 21:30 ייאסר השימוש באמצעים מרעישים במיוחד, והשמעת דברים באמצעות מכשירי הגברה תותר עד השעה 23:00.

תנועת "קריים מיניסטר", שמגדירה עצמה "נלחמים בשחיתות השלטונית - שומרים על הדמוקרטיה", ברכה על החלטה: "עוד ניסיון של המושחת מבלפור ועושיי דברו להגביל את המחאה כשל. בית המשפט שמר על זכות ההפגנה כזכות יסוד בסיסית בדמוקרטיה, ואנו מקווים שלמרות הפחד וטירוף המערכות השוררים בבלפור, היה זה ניסיון השתקה אחרון. הציבור שרואה את הקריסה הכלכלית והניהול הכושל ימשיך להגיע בהמוניו מדיי שבוע ויאמר בקול ברור שראש ממשלה מושחת וכושל חייב ללכת".


עורך הדין חור אוריאל ניזרי, המייצג את תושבי רחביה וטלביה בעתירה, אמר על ההחלטה: "פסק הדין ביחס להתנהלות משטרת ישראל הוא מהחמורים ביותר שנכתבו כלפי רשויות אכיפת החוק. כפי שבעת האחרונה הדירו ההפגנות שנה מעייני התושבים, כך צריכה התנהלות צמרת משטרת ישראל והפרקליטות, בדגש על הייעוץ המשפטי, להדיר שינה מכל תושב במדינת ישראל. אוזלת היד של המשטרה, בהתאם להנחיות הדרג המשפטי, פגעה ביסודות החוק של מדינת ישראל. אנו קוראים למשטרת ישראל לעצור את הרעש עד השעה 21:00, ולאסור ההפגנות בשעות האסורות על פי חוק".

טל קופל, תושב השכונה, שהקים קבוצה בשם החולצות הלבנות כדי לייצג את התושבים, התראיין בכאן רשת ב בחודש יולי, וסיפר לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן כי הוא אינו מתנגד להפגנה כלשהי - אך אינו רוצה אותן מתחת לביתו.

קופל הוסיף כי "כל הפגנה משאירה לכלוך ועושה רעש, מימין ומשמאל. בחוק חירות ההפגנה נאמר שיש סייגים על ההפגנה אנחנו רואים הפגנות בלי סייגים. בשעה 02:30 מתחת לחלון שלי עוברים שוטרים ומעירים את הילד שלי. הפגנות ליד מעון ראש הממשלה הן דבר מדהים, באופן כללי, אבל ההפגנות האלה הן משהו אחר ממה שהכרנו. כשבאה כזו מאסה של אנשים אז החצרות הופכות שירותים ציבוריים, אנשים מבוגרים מפחדים לרדת למטה".

השר דוד אמסלם הגיב במליאת הכנסת לפסיקה: "לא ציפיתי למשהו אחר. לרגע לא חשבתי שבג"ץ יתן סיוע לתושבים שם. היה אותו בג"ץ כשרצו להפגין אנשי הימין מול אותו מעון מול יצחק רבין. מה השתנה? שאז זה היה רבין והיו צריכים להגן עליו והיום זה ראש הממשלה שדמו מותר. גם המערכות האלה כבר מסונכרנות. לא חשבתי שיקום שופט הגון שם".

הפופולריים