ביקורת חריפה על מח"ש: לא מיצו חקירה בפרשה חמורה

ביקורת על מח"ש: לא מיצו חקירה בפרשה חמורה
נציב תלונות הציבור: קצין משטרה הורה לרשום דוח כוזב שהביא לשחרור חשודים. המחלקה לחקירות שוטרים לא עשתה את המינימום הדרוש כדי לברר את זהותו • סימני שאלה קשים גם בנושא העברת התיק מלהב למח"ש
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
המחלקה לחקירות שוטרים
צילום: הדס פרוש, פלאש 90

נציב תלונות הציבור השופט דוד רוזן מותח היום (שני) ביקורת חריפה על המחלקה לחקירות שוטרים: לא מיצו חקירה בפרשה חמורה, בה קצין משטרה הורה לכאורה לרשום דוח פעולה משטרתי כוזב – שבעקבותיו נאלצה התביעה המשטרתית לחזור בה מכתב אישום ולשחרר חשודים בעבירות פליליות. עוד ממליץ רוזן למ"מ המפכ"ל לבדוק את הטענות נגד  גורמי הפיקוד בלהב – שהעבירו את התיק למח"ש באיחור ועם חוסר מסמכים.

התלונה בנושא הוגשה על ידי עורך הדין פיני פישלר. על פי התלונה, קצין משטרה הורה לשוטר, ששירת תחת פיקודו, לרשום פרט כוזב בדוח פעולה. ההוראה ניתנה בנוכחות המתלונן ושוטרים נוספים שהיו במקום. משהובאה הפרשה לידיעת מח"ש בשנת 2017, הוחלט לאחר חקירה ראשונית שלא להמשיך ולחקור בפרשה, אלא להעביר את הטיפול בה למחלקת משמעת במשטרה. 

מח"ש טענה כי המתלונן ציין בהודעתו שאינו זוכר מי היו השוטרים הנוספים שנכחו בעת מתן ההוראה. נוסף על כך טענה מח"ש כי השוטר שרשם את הפרט הכוזב בדוח, ושבינתיים התפטר משירותו, סירב לשתף פעולה עם החוקרים שפנו אליו, על אף האינטרס הברור שהיה לו, לכאורה, לומר מי הורה לו לרשום זאת.

הנציב דחה את עמדת מח"ש וציין כי כבר בשנת 2015, מייד עם גילוי הפרשה ושחרור החשודים ממעצר, הייתה גלויה טענת השוטר כי כתב את הדוח הכוזב בהוראת קצין כלשהו. דברים אלה נמסרו בזמן אמת על ידי שני תובעי משטרה.

עוד מוסיף רוזן כי בשנת 2017, טרם הגשת התלונה בנושא למח"ש, כבר לא היה ספק בדבר זהותו של הקצין, שצוינה במפורש על ידי המתלונן. "לנוכח כל אלה היה מצופה כי מח"ש, לכל הפחות, תבצע את הפעולות המתבקשות לאיתור זהותו של הקצין החשוד בחשד החמור ותחקור אותו. אולם מח"ש לא ביצעה פעולות לאיתורו ולחקירתו של הקצין", כתב הנציב.

תובעים משטרתיים למח"ש: חסרים מסמכים רבים

נוסף על כך, התובע המשטרתי שחשף את האירוע טען בעדותו במח"ש כי לאחר שעשה זאת – סומן ביחידת להב כ"שחקן לא קבוצתי" והודר מקבלת טיפול בתיקים של היחידה. כמו כן, תובעים בלהב דאז אמרו כי כשהם העידו במח"ש, הם הפנו את תשומת לב החוקרים לכך שבתיק החקירה חסרים מסמכים רבים, ולא ניתן לכך הסבר המניח את הדעת. "מח"ש הותירה את כלל הטענות וסימני השאלה הללו במקומם, מבלי לחתור לתשובה", כתב הנציב רוזן בהחלטתו ומצא את הטענה בדבר אי מיצוי החקירה במח"ש – מוצדקת.

 
הנציב המליץ ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, כמחזיק בסמכויותיו של פרקליט המדינה, לשקול להורות על מיצוי חקירת מח"ש בנושא ולשקול בדיקה של התקלה בהעברת החומרים מחטיבת התביעות בלהב למח"ש. "פרשה שהוגדרה על ידי גורמי התביעה בלהב כחריגה ודרמטית, ושהוחלט באופן ברור להביאה לידיעת מח"ש לצורך חקירתה, ולצורך כך אף נשלחו מספר תזכורות בתוך משטרת ישראל, עד שנחה הדעת שהחומר אכן הועבר למח"ש – נמוגה בקול ענות חלושה למשך מספר שנים נטולות טיפול פלילי, וכל זאת, כביכול, בשל קצר בהעברת דואר, שניתן היה למנעו באמצעות פעולת בירור פשוטה, ולוודא שהחומר שנשלח למח"ש – הגיע ליעדו".

ממח״ש נמסר בתגובה: "נלמד את ההחלטה ונפיק את הלקחים הנדרשים. מח״ש רואה חשיבות רבה בטיפול בנושא דיווחי כזב של שוטרים ובחקירת המקרים המתאימים, בהתאם לכך לאחרונה קודם באופן משמעותי והוטמע נוהל חדש שנועד למצות את הטיפול המשמעתי והפלילי במקרים אלה".

הפופולריים