ההמלצות לשופטים: להימנע מפינוי שוכרי דירה שלא שילמו, לחייב גנים פרטיים לעבוד באוגוסט

מה עושים עם שכירויות וגנים: ההמלצות לשופטים
לאור ההנחיות וההגבלות - צוות בין-משרדי הגיש המלצות שישמשו כמדריך לבתי המשפט בדיונים על חוזים. הנושאים: הופעות תרבות, ביטול אירועים, חוזי שכירות ותשלומים בגני ילדים
מחבר תמר אלמוג מחבר תמר אלמוג
גן ילדים ריק
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הקורונה הפכה גם לנגיף כלכלי, וכמו שלא צפינו אותה – גם החוק לא צפה מגפה בסדר גודל כזה, וכעת חסרות בו תשובות. מה קורה למשל אם סגרו לנו את הגן אחרי שכבר שילמנו עליו, או שפתאום אין כסף לשלם שכירות? איך מבטלים חתונה, ומה מומלץ לשופטים במקרה של ויכוח על שכירות?

20 אנשים בתוך מסעדה, מופעי תרבות יבוטלו: ההגבלות החדשות

צוות בין-משרדי בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ הגיש היום לשר המשפטים אבי ניסנקורן המלצות בדיוק בסוגיה הזו, בניסיון לצמצם את הפגיעה הכלכלית, ומנסה לתת תשובות מה אפשר לעשות עם החוזים שיש לכל אחד ואחת מאיתנו ברמה האישית או המקצועית. 

בכותרת? קורונה היא אירוע לא צפוי, נכון, אבל היא לא עילה שמבטלת חוזים אוטומטית או מאפשרת מיד את הפרתם.

  לגבי הופעות תרבות שאי אפשר ללכת אליהן – מומלץ על כרטיס חלופי לשנה. הופעה במערת צדקיהו בירושלים (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)

מה כן? הצוות אומר קודם כל: אנחנו ממליצים לכל הציבור לנסות לנהל משא ומתן ולסגור דברים לפני שהולכים לבית משפט - כי אי אפשר לדעת איך יוצאים ממנו (במיוחד כשאין אחידות בפסיקה בעניין). מעבר לעיקרון הזה, הדוח הנרחב מתייחס למקרים ספציפיים.

לגבי הופעות תרבות שאי אפשר ללכת אליהן – מומלץ על כרטיס חלופי לשנה, ואם לא מומש במשך שנה - החזר כספי. 

בנוגע לגני ילדים פרטיים: ההמלצה היא כי לא יהיה החזר כספי על ימי חג וחופשה, ללא קשר לקורונה. לא יהיה החזר כספי על ימים שבהם היה לימוד חלקי. כל השאר - על חשבון הגננות, בעיקר בצורה של החזר ימים באוגוסט, במקום החזר כספי.

הצוות הבין-משרדי אומר קודם כל: ממליצים לכל הציבור לנסות לנהל משא ומתן ולסגור דברים לפני שהולכים לבית משפט - כי אי אפשר לדעת איך יוצאים ממנו

גני ואולמות אירועים - ברירת המחדל: קביעת תאריך חדש, חלופי, תוך נכונות של החוגגים להתפשר. נניח חתונה ביום שלישי במקום בחמישי. במקרה של אי הסכמה - אם לא ניתן לקיים את האירוע, בעלי האולם יכולים לגבות 10 אחוז ממחיר האירוע, ולא יותר מ-10,000 שקלים. אם מדובר באירוע שאמור להיערך באוגוסט, ומבוטל בשל הפחתת כמות המוזמנים – בעלי המקום יכולים לגבות 15 אחוז, ולא יותר מ-15,000 שקלים. הצוות ממליץ גם לדאוג שהמדינה תפצה בעלי אולמות. על הצדדים להסכים על מועד, מספר מנות, ומחיר. אם הצרכן מעוניין לפרוש - אי אפשר לגבות ממנו יותר מהסכומים שנקבעו.

ומה לגבי שכירויות? אי אפשר לדרוש ביטול או הפחתה של דמי שכירות, אבל הצוות ממליץ למשכירים להתפשר יותר, ולשר המשפטים לחוקק תקנות עם המלצה להסדרים שיקלו קצת על מצוקת השוכרים, וכן יפעלו לוודא שלא יהיה פינוי בתקופה של מגבלות.

תופתעו לשמוע שדווקא ביחס לביטולי טיסות, הוועדה כמעט לא קיבלה פניות, כנראה כי ברוב החברות מקבלים כרטיס חלופי.

ההמלצות הללו חשובות מאוד, ולמעשה רלוונטיות גם בכך שמועברות לשר בהצעה שיסדיר את הדברים האלה בתקנות. במקביל, הן מהוות סוג של מדריך לבית המשפט, כיצד ראוי לפסוק ולפעול לייצור אחידות בין ההחלטות של בתי משפט שונים.

הפופולריים