הדיון בבג"ץ בעתירות שהוגשו נגד ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן להקמת הממשלה הסתיים הערב (שני) לאחר תשע שעות. נשיאת העליון, אסתר חיות, אמרה בסיומו כי בכוונת השופטים למסור תמצית פסק דין בעתירות נגד ההסכם עד ליום חמישי בחצות: "נעשה מאמץ לא רק לתת שורה תחתונה. קשה לתת פסק דין של 11 שופטים בפרק זמן כזה אבל רוצים לתת תמצית החלטה".
הדיון התקיים בהרכב מורחב של 11 שופטים והועבר בשידור חי כחלק מפיילוט שמקיימת מערכת המשפט. הנשיאה חיות מיקדה את הטוענים בדיון בחלקים בהסכם שנוגעים רק לסעיפים שנועדו ליישום מיידי. בדיון מתחו השופטים ביקורת על החוק הנורווגי המדלג, והמשנה לנשיאה השופט מלצר אמר כי מדובר בשינוי הכרעת הבוחר. כמו כן, תהו השופטים מדוע יש להקפיא את מינויי הבכירים לחצי השנה הקרובה. מנגד חיות הקשתה על העותרים ואמרה: "ממתי בית המשפט מתערב בהליך חקיקה כשהוא קורה"?
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות פתחה את הדיון וחילקה את ההסכם בין המפלגות לארבע קבוצות. הראשונה, ההוראות שכבר בהליך חקיקה, בין אם בהוראת שעה או חקיקה רגילים ועברו קריאה ראשונה. הקבוצה השנייה, אלה הוראות של התחייבויות והסכמות להוראה עתידית – כמו התקציב הדו שנתי, חוק הגיוס, החוק הנורווגי המדלג.
בדבריה ביקשה חיות למקד את הטיעון דווקא בקבוצה הבאות, שהן למימוש מיידי. הקבוצה השלישית בהסכם לפי השופטים הם סעיפים שנוגעים לפעילות פנים פרלמנטרית: קביעת ועדות הכנסת והוועדה לבחירת שופטים. הקבוצה הרביעית היא זאת שלא מחייבת חקיקה או פעילות פנים פרלמנטרית, אלא התחייבות מכוח ההסכם. לדוגמה, הקפאת חקיקה או מינוים בכירים או הסכמות למינויים במועצות ותאגידים שאינם בחברות ממשלתיות. בדבריה של חיות נרמז שבשלב זה בית המשפט לא יתערב בקבוצות הראשונות.
בג"ץ ההסכם הקואליציוני - Curated tweets by kann_news
נציג ראש הממשלה בדיון, עורך הדין מיכאל ראבילו, טען כי "אנחנו מצוים כיום במצב של משבר שלטוני מתמשך. הסכם קואליציוני מחייב פשרות. יש בו איזונים ובלמים שעלינו לשמור עליהם כדי למנוע את קריסתו. שני הצצדים הניצים חברו כאן. הניסיון של הצדדים לפתור את המשבר מחייבת כולנו לקבל עידוד של בית המשפט. פסילה של רכיב כלשהו בהסכמים עלולה להביא לפסילת ההסכם כולו. במציאות המורכבת אני מבקש מבית המשפט לנקוט בריסון ולא להתערב בהסכם הקואליציוני הזה".
השופט מזוז תהה אם יש כוונה לחוקק את התיקונים הנוגעים לממשלה דו ראשית כהוראת שעה. ראבילו השיב: "הסעיף יחול רק על ממשלת רוטציה, לא משנה את שיטת הממשל. זה לא יחייב בפעם אחרת, אלא יתן את הכלים".
השופט חנן מלצר תהה אם לא מדובר בהוראת שעה פרסונלית. ראבילו השיב: "יש בה ממד פרסנולי. מהבדיקות שלי, בית המשפט הזה לא קבע עד היום שהוראות חוק פרסנוליות הן הוראות חוק שאין מקום לחוקק אותן, ולכן זה נראה לי עומד בקביעות בית המשפט הזה".
בג"ץ ממשלת הרוטציה | עו"ד ראבילו בשם רה"מ: "ההסכם הוא מארג, יש בו איזונים ובלמים שעלינו לשמור עליהם. פסילה של כל רכיב במדרג ההסכמים, עלולה להוביל לפסילת ההסכם כולו. במציאות המורכבת שבה אנו נמצאים, אני מבקש מבית המשפט לנקוט בריסון ולא להתערב" @almog_tamar pic.twitter.com/luqExh1dNb
— כאן חדשות (@kann_news) May 4, 2020
במהלך הדיון ניסתה חיות לקבל מנציג ראש הממשלה התחייבות לקבל את הנוהג שהאופוזיציה מקבלת ראשות של יותר מוועדה אחת. הנשיאה פנתה לראבילו ואמרה: "אנחנו לא נוהגים להתערב בעיצומה של חקיקה, אבל יש עניין של מעמדה של האופוזיציה. האם יש מניעה מבחינתכם לומר שתהיינה שתי ועדות בידי האופיזציה?". ראבילו השיב שיש מניעה כזו.
חיות העלתה את נושא הצגת קווי היסוד של הממשלה לפני השבעתה, זאת בזמן שלפי ההסכם הממשלה תוגדר בתחילה ממשלת חירום. ראבילו אמר כי יוצגו קווי יסוד לכל תקופת הממשלה לפני השבעתה, כמתחייב בחוק. נשיאת בית המשפט העליון הקשתה ואמרה שכך לא כתוב בהסכם, וראבילו התחייב שכך ייעשה.
בג"ץ ממשלת הרוטציה | עו"ד ראבילו: "יוצגו קווי יסוד לכל תקופת כהונת הממשלה, כפי שמחויב לפי הדין"
— כאן חדשות (@kann_news) May 4, 2020
חיות: "זה לא מה שכתוב בהסכם, אדוני מתחייב כאן שיוצגו קווי היסוד לפני השבעה לשתי הממשלות - חירום ואחדות?"
עו"ד ראבילו: "כן" @almog_tamar pic.twitter.com/3ARqIiNUT1
בנושא הנציגות בוועדה למינוי שופטים תהה השופט איך בהסכם ננקב בשם של אסנת מארק שאינה חברת כנסת. ראבילו השיב שישנה אפשרות שהיא תהיה חברת כנסת אבל לא דווקא מהחוק הנורווגי, ורמז שייתכן שמקומה יתפנה אחרי שנתניהו ימנה אחרים מהליכוד לשגרירים. בהמשך עלה נושא הסעיף שעוצר את החקיקה בכנסת שלא בהסכמה. ראבילו אמר שגם הוא הרגיש חוסר נוחות בכך ולפי בדיקתו אין כוונה לעכב הליכי חקיקה. חיות מתחה ביקורת: "אפשר היה לומר שנותנים קדימות לחקיקת חירום, אבל לא כך נכתב". ראבילו הסכים לכך.
חתונה ממבט ראשון בבג"ץ ממשלת הרוטציה?
— כאן חדשות (@kann_news) May 4, 2020
עו"ד שמעון בר-און מטעם כחול לבן: בסיטואציה הזו הצדדים לא עברו עדיין את תקופת החיזור
הנשיאה חיות: זה כמו בטלוויזיה, קודם מתחתנים, אחר כך מחזרים?
עו"ד בר-און: עובדתית הייתי מתאים את החיים הפוליטיים יותר להישרדות מאשר לחתונה ממבט ראשון pic.twitter.com/wHl6MhwBru
השופטים שאלו גם על הסעיפים בנוגע להקפאת המינויים ובכללם מינוי מפכ"ל בתקופת ממשלת החירום. חיות שאלה את ראבילו: "מה הקשר בין הקורונה למינוי בכירים? למה מנצלים את תקופת החירום להקפיא מינויים בכירים בתחומים חשובים?". מזוז הוסיף להקשות: "מה הקשר בין איוש תפקיד המפכ"ל, שאפשר היה בתקופת המעבר, היתה אפילו חוות דעת של היועמ"ש. מה זה קשור לקורונה?". ראבילו השיב: "אני לא רוצה לדבר על מינוי כזה או אחר, הגורמים שמצויים או עומדים להיות מצויים ברשות המבצעת, חושבים שצריך לעשות חושבים במכלול רחב של דברים".
בדבריו של נציג כחול לבן בדיון עורך הדין שמעון בר-און, שאלו השופטים לגבי החוק הנורווגי המדלג. חיות הקשתה ואמרה: אנשים הצביעו לרשימה מסוימת ומצפים שייכנסו ח"כים מהרשימה. בר-און השיב: כל הליכי החקיקה יצטרכו להבחן כשהם יגיעו. מלצר הקשה כי הוא מופיע בהסכם ובליכוד ויתרו עליו. בר-און השיב: "מאד נחמד שהם מוותרים על משהו שטוב להם, גם אנחנו יכולים לוותר על דברים שטובים להם". מלצר הוסיף בביקורת שלו: "אתם רוצים לשנות את כל הסידור, שאנשים שלא עמדו בבחירה לפי הסדר יכנסו פנימה".
השופטת ברק ארז אמר לנציג כחול לבן כי הוא מסביר הקשר פוליטי בדבריו. מלצר הוסיף: "אתם מנסים לשנות אחרי הבחירות את השיטה הפוליטית. ההגיון הפוליטי שונה מהמשפטי. אתם משנים פה את הכרעת הבוחר".
הנשיאה חיות הגיבה לדברי עורכת הדין דפנה הולץ-לכנר המייצגת קבוצת עותרים ואמרה:"גם השופטים השמרנים ביותר בבית המשפט הזה הבינו שגם הסכמים פוליטיים ראוי שיהיו שפיטים ויעברו ביקורת. אבל הביקורת הזו מצומצמת למקרים חריגים ויוצאי דופן. ממתי בית משפט מתערב בהליך של חקיקה תוך כדי שהוא קורה?". את נציג התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, שהציג את טיעוניו ביקרה הנשיאה ואמרה לו כי הוא מדבר פוליטיקה ולא משפטים. השופט יצחק עמית אמר לו כי הוא מבקש מבית המשפט צו מוחלט שהעולם יהיה טוב יותר: "זה לא בסעדים", אמר עמית. "להיות בסדר הפך להיות מוזרות. זה סוג של מוזרות להיות בסדר", אמר עו"ד שרגא.
עו"ד יפעת סולל מהעמותה לדמוקרטיה מתקדמת טענה בדיון כי "זהו מצב ראשון מסוגו של כפיית הליך חקיקה מזורז של תיקון חוקי יסוד בפרק זמן מאוד קצר כדי הקים ממשלה כשהמהלך לא מחוייב. כאן נחצה קו אדום. לא היה כדבר הזה בעבר". המשנה לנשיאה חנן מלצר השיב לה: "היה ובהיקף גדול יותר כשעברו משיטת הבחירה הישירה לשיטה הזו". השופט עוזי פוגלמן השיב: "גברתי מבקשת את שבירת כללי המשחק. אני מבין שכל הזמן רוצים לשבור את כללי המשחק שאנחנו מנסים להגן עליהם. גבירתי רוצה שנאמר לכנסת 'תפסיקו לחוקק לפני שבדקנו אם הליך החקיקה היה תקין'? לאן אתם רוצים להוליך את שיטת המשטר שלנו? אתם רוצים לתקן את שיטת המשטר. זה מה שאתם מצפים מבית המשפט?".
השופטים תהו מדוע הליכוד וראש הממשלה מעוניינין בהכרעה עכשיו בעניין הוועדה למינוי שופטים. השופט יצחק עמית אמר: "אנחנו במצב חירום של קורונה וזה הדבר הכי רגיש?". הנשיאה חיות הוסיפה: "בעניין כיתבי האישום אתם רוצים שנחכה ורק בעניין הזה אתם רוצים הכרעה עכשיו?".
היועץ המשפטי לממשלה מסר בתשובתו המוקדמת לבג"ץ כי הוא מתנגד להתערבות בהסכם. עם זאת, לדבריו ישנם כמה קשיים ממשיים אבל הביקורת השיפוטית צריכה לבוא אחרי חקיקת החוקים שנובעים מההסכם.