בג"ץ קבע: אין לבתי חולים סמכות לאסור על הכנסת חמץ בפסח

בג"ץ: אין לבתי"ח סמכות לאסור הכנסת חמץ בפסח
על המאבטחים ייאסר לערוך חיפושים על המבקרים. לבתי החולים, למשרד הבריאות ולרבנות הראשית יינתנו 10 חודשים לקבוע הסדרים מתאימים
מחבר אמוץ שפירא מחבר אמוץ שפירא
Getting your Trinity Audio player ready...
בית חולים
צילום: צילום: הדס פרוש, פלאש 90

בג"ץ קבע היום (חמישי) בדעת רוב כי אין לבתי החולים בישראל סמכות לאסור על הנכנסים בשעריהם להכניס מזון חמץ. עוד נקבע כי למאבטחים בבתי החולים אסור לחפש מזון בכלים של באי בית החולים או לפנות לבאי בית החולים בכל הערה, הנחיה או הסבת תשומת לב בנוגע להכנסת מזון במהלך חג הפסח.

בדעת הרוב נקבע כי בתי החולים יאפשרו הכנסת מזון (כולל חמץ) לשטחיהם בתקופת חג הפסח, תוך קביעת הסדרים מתאימים שיאפשרו שמירה על כשרות המזון המוגש על ידי בית החולים. השופטים קבעו כי בגלל משבר הקורונה, יינתנו לבתי החולים, למשרד הבריאות ולרבנות הראשית 10 חודשים כדי להיערך למציאת פתרון לפסק הדין. המשרד והרבנות חויבו לשלם יחד 50 אלף שקלים על הוצאות המשפט.

בסיכום פסק דינו ציין השופט עוזי פוגלמן: "אנו תקווה כי העוסקים במלאכה ישכילו למצוא דרך לשמור ולהגן על המרקם האנושי העדין המאפיין את בתי החולים, אשר מקבלים בשעריהם מטופלים מכל גווניה של החברה הישראלית ואמונים על מתן שירות שוויוני, המעמיד במרכז את בריאותו ורווחתו של כל מטופל כאדם".

מנגד, אמר השופט ניל הנדל, שהיה בדעת מיעוט: "קיומה של מדינה יהודית ודמוקרטית תלוי באזרחיה וברצון להכיר בכך שאנו חברה אחת. לו הייתה דעתי נשמעת, נכון יותר שבית המשפט לא יכריע במחלוקת, ויאפשר לצדדים לפתור אותה עד סוף דצמבר 2021. נוח היה לה לעתירה זו שלא הייתה מוגשת יותר משהוגשה".

בארגון עדאלה, שהיו שותפים לעתירה, בירכו על פסק הדין: ״החלטת בג״ץ היום מביאה סוף לנוהג המשפיל שביזה את החולים, העובדים והמבקרים בבתי החולים אשר אינם שומרים על חוקי הכשרות. אנו מברכים על הפסיקה שקובעת בבירור, כי לא ניתן לכפות על הציבור חוקי דת ובוודאי שאין לבתי החולים כל סמכות להפעיל את מאבטחי בית החולים לצורך כך. הצורך לאפשר לציבור שומר מסורת לקיים את אמונותיו אינו יכול לגבור על החירויות הבסיסיות לא של הציבור הערבי ולא של אף אדם אחר". 

עורך הדין אביעד הכהן, שייצג במשפט את הרבנות הראשית, מסר: "לצערי בית המשפט קיבל החלטה שתביא לכך שהמקום האחרון בישראל שבו שהו יחדיו בצוותא - חולים אנשי צוות ומבקרים - יהודים וערבים, חרדים, חילוניים ודתיים יהפוך למוקד של מחלוקת. לפסק הדין תהיינה השלכות רחבות היקף על כל הכשרות ברשות הרבים במדינת ישראל החורגות בהרבה משאלת החמץ בבתי החולים בפסח".

השר לשירותי דת, יצחק וקנין, אמר בתגובה כי מדובר ב"החלטה שערורייתית". לדבריו, "הכנסת, שנבחרה בידי העם, קבעה שלבתי החולים לא ייכנס חמץ. קבוצת שופטים שאינה מייצגת את העם מחליטה ההפך. יש כאן סכנה לשלום הדמוקרטיה בישראל. בפסיקה זו דורש בג"ץ שהכנסת תחוקק את פסקת ההתגברות".

הפופולריים