הכנסת לבג"ץ: עיכוב משמעותי מצד הממשלה בהצעות החוק להחלפת תקנות

"עיכוב משמעותי מצד הממשלה בחקיקה לתקנות"
בתשובה לעתירה נגד השימוש בתקנות לשעת חירום במקום חקיקה, נטען כי עד כה הונחו רק שתי הצעות חוק בנושא • הממשלה: מדובר במצבים שבהם ההמתנה לקידום החקיקה תפגע בציבור
מחבר אמוץ שפירא מחבר אמוץ שפירא
Getting your Trinity Audio player ready...
ישיבת ממשלה
צילום: צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90

הכנסת הודיעה לבג"ץ היום (שלישי) כי יש עיכוב משמעותי מצד הממשלה בהנחת הצעות חוק ממשלתיות שיחליפו את התקנות לשעת חירום. במסמך תגובה לעתירה של הרשימה המשותפת וארגון "עדאלה", נכתב כי עד כה רק שתיים מתוך יותר מ-30 תקנות לשעת חירום הונחו כהצעות חוק ממשלתיות על שולחן הכנסת. 

בתשובת הכנסת נכתב כי "משהחלה הכנסת לפעול גם במישור החקיקתי מצטמצם עד מאוד המרווח העומד בפני הממשלה להתקנת תקנות שעת חירום. עתה על הממשלה להצביע על צורך חיוני ודחוף ביותר לקביעת הסדרה אד הוק, עד שלא ניתן להמתין להסדרתה בהליך חקיקה רגיל, ובכל מקרה מדובר בחריג שאינו מעיד על הכלל".

במסמך מקביל שהגישה הממשלה לבג"ץ בעתירה נכתב כי דרך המלך, גם במצב חירום, היא חקיקה ראשית של הכנסת ולא באמצעות התקנת תקנות שעת חירום. אם ניתן לחוקק הסדר חיוני בחוק בוודאי יש לבחור בדרך זו. אך כאשר לא ניתן להמתין לקידום חקיקה בשל כורח דחוף לשם התמודדות עם מצב החירום מוסמכת הממשלה לתקן תקנות לשעת חירום.

לדברי הממשלה, מדובר במצבים שבהם המתנה להשלמת החקיקה בכנסת תביא לפגיעה ממשית וברורה באינטרסים ציבוריים חיוניים. בממשלה הוסיפו שעד כה הוגשו לכנסת חמש טיוטות חוק בעניינים הקשורים לטיפול במגפה, והליך חקיקה של שניים מהם הושלם.

העתירה הוגשה לפני יותר משבועיים, בדרישה למנוע את המשך השימוש בתקנות לשעת חירום במקום הליכי חקיקה בכנסת. לטענתם העותרים, בכך חרגה הממשלה מסמכותה. יום לאחר מכן העביר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט חוות דעת לראש הממשלה נתניהו בנושא. הוא כתב כי מרגש שישנה אפשרות לקדם חקיקה בכנסת, יש לעשות זאת ולא להשתמש בסמכות הממשלה לאשר מהלכים באמצעות תקנות לשעת חירום. 

הפופולריים