כיצד כתב בג"ץ פסק דין של 19 עמודים בפחות משעה?

איך כתב בג"ץ פסק דין של 19 עמודים בפחות משעה?
בתגובתה לעתירה שהוגשה לנציב התלונות על השופטים הסבירה נשיאת העליון חיות: על אף שאיפשרנו לאדלשטיין להגיב עד ליום שני בשעה 21:00, פסק הדין התבסס על שלוש שעות הדיון שהתקיימו מוקדם יותר באותו היום
מחבר אמוץ שפירא מחבר אמוץ שפירא
Getting your Trinity Audio player ready...
יולי אדלשטיין ואסתר חיות
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

נציב התלונות על השופטים אורי שוהם החליט לדחות את תלונת ארגון הימין "בצלמו" נגד נשיאת בית המשפט העליון, בה נקבל כי החלטת בג"ץ בנושא ההצבעה על יו"ר הכנסת נכתבה לפני שאדלשטיין הגיב להצעת השופטים. כך פורסם הבוקר (שישי) בכאן רשת ב.

ביום שני בערב פרסם בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ פסק דין בן 19 עמודים, בו קבע כי על יו"ר הכנסת אדלשטיין לכנס את המליאה להצבעה על מחליפו בתוך 48 שעות. בקרב פוליטיקאים ואנשי תקשורת מהימין הושמעה ביקורת כלפי בג"ץ, שכן פרסום פסק הדין הארוך נעשה רק שעה לאחר שניתנה ליולי אדלשטיין אפשרות להגיב לדרישה לכינוס המליאה.

לפי המבקרים, פרסום פסק הדין המפורט כשעה לאחר תגובת אדלשטיין שלא לכנס את המליאה, הצביעה על כך ששופטי בג"ץ קיבלו החלטה עוד טרם אדלשטיין הגיב, דבר שלטענתם יש בו פגם.

על רקע זה הגיש ארגון "בצלמו" את הקבילה לנציב שוהם. נשיאת בית המשפט העליון חיות, שישבה בראש מושב בג"ץ שדן בעתירה נגד אדלשטיין הסבירה את השתלשלות העניינים בתגובתה לשהם, שפורסמה לראשונה בכאן רשת ב.

הנשיאה חיות הסבירה לנציב כי הדיון התקיים במשך יותר משלוש שעות "וזאת לאחר שעמדות הצדדים הוגשו לבית המשפט בכתב ולאחר שניתנה הסכמה של המשיבים לדון בעתירות כאילו הוצא בהן צו על תנאי". חיות הוסיפה: "הדיון בעתירות הסתיים בשעות הערב ובאותו שלב היו בפני בית המשפט מכלול טענות הצדדים בכתב ובעל פה לרבות טענותיו של יו"ר הכנסת אדלשטיין שהובאו באמצעות היועץ המשפטי של הכנסת...וניתן היה לכתוב את פסק הדין".

הנשיאה חיות הבהירה לנציב שוהם כי "כתיבת פסק הדין נעשתה רק לאחר שהיו בפני בית המשפט העליון מכלול טענות הצדדים בכתב ובעל פה, וכי עמדתו של אדלשטיין התבקשה (ביום שני) אך ורק ביחס להצעה שהעלה בית המשפט בניסיון ליתר את הצורך במתן פסק הדין".

בריאיון לתוכנית בחצי היום בכאן רשת ב, אמרה נשיאת בית המשפט העליון בדימוס דורית בייניש: "לא כותבים לפני ששומעים את טענות הצדדים. כאן הסתיימו טענות הצדדים ולכן בית המשפט יכול היה לכתוב פסק דין - כל הטיעונים היו כבר לפניו. נתנו ליו"ר הכנסת הזדמנות להימנע מהתנגשות ולקבל את העמדה של בית המשפט יותר מרמז עליה בדיון ומתוך כבוד הדדי לא לתת לו פסק דין מחייב. זה דבר שעושים לעתים תכופות כאשר מבקרים רשות אחרת - כאשר בית המשפט סבור שהיא שוגה, נותנים לה הזדמנות לתקן את דרכה בעצמה". 

הנציב שופט בית המשפט העליון בדימוס אורי שוהם כתב בהחלטתו כי תגובתה של הנשיאה חיות מקובלת עליו במלואה, וכי החליט לדחות את תלונת בצלמו "לאחר שלא נמצא לה בסיס כלשהו".

הפופולריים