בג"ץ מחק את העתירה נגד הטלת הרכבת הממשלה על נתניהו

נתניהו על החלטת בג"ץ: הבחירה היא של העם בלבד
שלושת שופטי בג"ץ קבעו כי בשלב זה העתירה תאורטית ומוקדמת, אולם הסוגיה שפיטה. הם הוסיפו כי "יש לנהוג באיפוק במיוחד בתקופה רגישה ומורכבת זאת, שאין לה אח ורע בהיסטוריה השלטונית שלנו". נתניהו בתגובה להחלטה: בית המשפט נהג נכון, אבל הבחירה היא של העם בלבד
מחבר אמוץ שפירא ותמר אלמוג מחבר אמוץ שפירא ותמר אלמוג
Getting your Trinity Audio player ready...
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: צילום: תומר נויברג, פלאש 90

בג"ץ מחק אחר הצוהריים (חמישי) את העתירה המבקשת להכריע בסוגיית הרכבת ממשלה על ידי נאשם בפלילים. שלושת השופטים, בראשות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, קבעו כי בשלב זה העתירה תאורטית ומוקדמת, שכן מערכת הבחירות היא "ממלכת אי הוודאות" ושאלות כמו תוצאות הבחירות וזהות חבר הכנסת שעליו ימליצו בפני הנשיא הן משמעותיות ביותר להכרעה בסוגיה זאת. בתגובה להחלטה אמר הערב ראש הממשלה נתניהו כי בית המשפט נהג נכון בכך שדחה את העתירה, אולם הוסיף כי "הבחירה של העם מי ינהיג את העם, היא בחירה של העם בלבד ולא של אף אחד אחר".

השופטים הוסיפו כי הסוגיה עקרונית וחשובה ונוגעת לטוהר המידות של נבחרי הציבור, ועל כן בניגוד לעמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו ותנועת הליכוד הסוגיה שפיטה, אולם כאמור אין מקום להתערב בה בשלב זה כשנתונים רבים אינם ידועים. שופטי בג"ץ הוסיפו כי "תקופת הבחירות היא רגישה מבחינה פוליטית ועל כן יש לנהוג באיפוק ובריסון במיוחד בתקופה הזאת, שאין לה אח ורע בהיסטוריה השלטונית שלנו".

בדיון שהתקיים שלשום בראשות הנשיאה חיות, המשנה לנשיאה השופט חנן מלצר והשופט עוזי פוגלמן, הקשו השופטים על העותרים, ושאלו מדוע יש לעסוק בשאלת הרכבת הממשלה בשלב זה. הנשיאה חיות פנתה לנציגת העותרים, עורכת הדין דפנה הולץ לכנר, ואמרה: "אנחנו עדיין לא יודעים מה יהיו תוצאות הבחירות. יש צומת שהנשיא יצטרך להחליט - למה לדון עכשיו ולא בצומת הבא?".

את העתירה הגישו 67 עותרים, שלדבריהם נמנים על קהילת ההייטק, האקדמיה והביטחון, ובהם: ד"ר ארנה ברי, פרופסור עוזי ארד, אביהו בן נון, כרמי גילון, פרופסור רבקה כרמי, יהשוע סובול ופרופ' אילון ועדיה.

עורך הדין מיכאל ראבלו, המייצג את ראש הממשלה ואת הליכוד בעתירה, אמר: "אנו מברכים על העובדה שבית המשפט מחק את העתירה. אנחנו סבורים שבית המשפט הנכבד היה צריך לא לדון בעתירה בכלל משום שהנושא פוליטי והוא כלל אינו שפיט".

מהליכוד נמסר בתגובה להחלטת בג"ץ: "בית המשפט העליון נהג נכון כשמחק את העתירה. אנו עומדים על עמדתנו שבדמוקרטיה רק העם מחליט מי ינהיג את העם – ולא אף אחד אחר". שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס אמר לרונן פולק וקרן אוזן בכאן רשת ב כי "אין מקום ללכת נגד הכרעת הציבור וכי החלטות לא ענייניות של בית המשפט העליון פגעו בשנים האחרונות באמון הציבור במערכת המשפט".

עוה"ד של העותרים מסרה בתגובה: "העתירה ביקשה לתקן את המצב הקיים בישראל, שבו אין מענה בדין למצב חסר התקדים אליו נקלעה המדינה בעקבות הגשת כתבי האישום נגד ראש הממשלה. סברנו כי העיתוי הנכון לתיקון כזה הוא טרם ההליכה לבחירות. עם זאת, אנחנו מכבדים את ההחלטה שלא להכריע בשלב זה".

יו"ר כחול לבן בני גנץ אמר כי הוא "מכבד ומקבל את החלטתו הנכונה של בג"ץ. את נתניהו נעמיד למשפט הציבור בקלפי". חבר הכנסת יועז הנדל מכחול לבן אמר כי אינו מאוכזב מהחלטת בג"ץ למחוק את העתירה. לדבריו ישנו ציבור גדול בעיקר בימין שאחרי בקשת החסינות של רה"מ "מחפש בית אחר ומנסה להבין לאן הוא הולך".

חבר הכנסת אלי אבידר ממפלגת ישראל ביתנו אמר לרונן פולק וקרן אוזן בכאן רשת ב כי מפלגתו מתנגדת לבקשת החסינות של ראש הממשלה נתניהו משום שהיא פוגעת באמון הציבור במערכת הפוליטית. לדבריו, לנתניהו זכות להגן על עצמו בבית משפט ולכהן עד פסק דין חלוט אך לא לבקש חסינות.

הפופולריים