על רקע הסערה סביב מינוי ממלא מקום פרקליט המדינה, וההחלטה הדרמטית של בית המשפט העליון להקפיא אותו, התקיים היום (רביעי) טקס פרידה מהפרקליט היוצא שי ניצן בירושלים. בעקבות ההחלטה הטקס התעכב בזמן קצר, ושר המשפטים אמיר אוחנה, בן ארי והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קיימו התייעצות.
ניצן התייחס בנאום הפרידה למתקפה על הפרקליטות ואמר: אנו מותקפים רבות על ידי גורמי שלטון רבי כוח – לא נרתע. בסיום דבריו אמר ניצן: "לצערי עם סיום כהונתי באה עלי ועל חבריי סערה גדולה. אני בטוח ביכולתם לנווט את הסירה גם במים סוערים אלה". עו"ד אורלי בן ארי גינזברג, שמינויה לממלאת מקום פרקליט המדינה הוקפא, אמרה בסיום טקס הפרידה: "החיים סבבה, הכול מצוין", והוסיפה "נמשיך במורשתו של שי ניצן".
הפרקליט היוצא ניצן התייחס בנאומו גם לעבודת הפרקליטות, ובין היתר לקידום אוכלוסיות מוחלשות ונגד גזענות כלפי חלקים באוכלוסייה הכללית. לדבריו, "דמוקרטיה הפועלת רק על ידי עקרון הרוב אינה דמוקרטיה. בשש השנים האחרונות נאבקנו בגזענות. פעלנו לפסילת מועמדים לכנסת שפעלו בהסתה לגזענות".
ניצן גם התייחס להתבטאויות שנשמעו נגד גוף הפרקליטות ואמר: "ביקורת שנועדה לבנות – כן. ביקורת שנועדה להרוס – לא ולא, לא אוסיף על כך. לצערי יש פער עצום בין הפרקליטות לתדמיתה בציבור. לא הצלחנו לגשר על הפער הזה".
שר המשפטים אמיר אוחנה שעלה לנאום בטקס, אמר: "גם הנכונות להיות מועמד או מועמדת דרשה אומץ. ביקשתי מהאחרים שיפעלו יחד לחיזוק האמון בפרקליטות". השר אוחנה שיבח את בן ארי בתחילת דבריו ואמר: "אורלי 28 שנים בפרקליטות. אני משוכנע כי מדובר במועמדת מצוינת. אני ממליץ על אורלי לכל תפקיד".
השר אוחנה צין כי ימשיך להיאבק למען מינוי בן ארי. לדבריו, "לדאבוני לא תשמעו היום את אורלי בן ארי אבל אני מבטיח לכם שעוד תשמעו עליה ועל בני משפחתה. לעיתים עולה מדיווחים בתקשורת, שלמדתי להטיל בהם ספק, תחושה כאילו הפרקליטות היא חצר פרטית של מישהו ואם לא ימנו את האדם שהמערכת רוצה - היא לא תשתף אתו פעולה".
היועץ המשפטי לממשלה, עוה"ד אביחי מנדלבליט, התקבל במחיאות כפיים סוערות כשעלה לנאום. בפתח דבריו בירך מנדלבליט את שי ניצן ואת בני משפחתו וילדיו: "שי סיים היום קריירה מפוארת. הוא פטריוט בכל רמ״ח אבריו. מתוך האהבה הזאת הוא התייצב להגן על המדינה בהרבה מאוד עתירות". בהתייחס למאבקים סביב מינוי ממלא מקום פרקליט המדינה, אמר מנדלבליט: "ניסיתי להגיע להסכמות עם השר (אוחנה) ולצערי הדבר לא הסתייע".
נשיאת ביהמ"ש העליון לשעבר השופטת (בדימוס) דורית בייניש עלתה לברך את ניצן ואמרה בנאומה: "במהלך כהונתך התמודדת עם ביקורות רבות על מה שעשית, וגם מה שלא עשית. ניתן לעמוד בביקורת עניינית כשאתה יודע שפעלת לפי שיקול דעת נכון. אתה יודע, שמילאת שליחותך בנאמנות ובמסירות תוך הפעלת שיקול דעת הוגן".
פרידה מפרקליט המדינה | נשיאת ביה"מ העליון לשעבר דורית בייניש: "למרבה הצער נאלצו פרקליטי המדינה להתמודד במשך השנים עם עבריינות או תופעות שחיתות בקרב אישי ציבור. מה שקרה בשבועות האחרונים חרג מכל קנה מידה של ביקורת" pic.twitter.com/Z5Hpkzb6Bf
— כאן חדשות (@kann_news) 18 בדצמבר 2019
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מתח ביקורת על ההחלטה להקפיא את מינוי בן ארי וכתב בטוויטר: "הם דואגים לשלטון החוק, לכן פועלים נגד החוק. בצעד המנוגד לחוק ולדמוקרטיה הקפיא השופט מזוז את המינוי הלגיטימי והחוקי של שר המשפטים לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה. מזוז שכבר אמר מה דעתו על השר, לא חושב לפסול את עצמו. חוסר מודעות של שלטון השופטים".
התנועה לאיכות השלטון עתרה הבוקר לבג"ץ נגד החלטתו של שר המשפטים אמיר אוחנה אתמול למנות את הפרקליטה אורלי בן ארי-גינזבורג לממלאת מקום פרקליט המדינה. בעתירה נכתב כי יש "חשש כבד שהטלת תפקיד ממלאת מקום פרקליט המדינה חסרת סבירות באופן קיצוני ומונעת כולה משיקולים זרים, מחוסר ניקיון כפיים ומחוסר תום לב".
בריאיון סיכום כהונה שישודר הערב ב"חדשות הערב" בכאן 11 אמר ניצן לתמר אלמוג: "אני לא חושב שיש לי שכרון כוח, נהגתי ביראת כבוד ובזהירות במקרים של כתבי אישום מתוך הבנת משמעותם על חיי אדם".