פרקליט המדינה שי ניצן התייחס היום (ראשון) לטענות נגד מערכת אכיפת החוק, על רקע כתב האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. ניצן נשא דברים בוועידת מקור ראשון ואמר: "הטענה לניסיון הפיכה שלטונית מצדנו היא מופרכת".
ניצן הוסיף: "לאחרונה מוטחות בראשי מערכת אכיפת החוק האשמות אישיות. השמצות אלה, לצד חרפות וגידופים נוספים, הן שיאו – עד כה – של תהליך ממושך לקעקוע של אמון הציבור בגופי אכיפת החוק בכלל, ובראשיו בפרט. כבר בפתח דבריי אבקש להדגיש – בין ביקורת עניינית, לה יש ויהיה מקום תמיד, לבין הטענות המוטחות לאחרונה, אין שום קשר.
שי ניצן בוועידת מקור ראשון: "לאחרונה מוטחות בראשי מערכת אכיפת החוק האשמות אישיות. השמצות אלה הן שיאו של תהליך לקעקוע של אמון הציבור בגופי אכיפת החוק"@amotzsh pic.twitter.com/GkY4rJ36W8
— כאן חדשות (@kann_news) 8 בדצמבר 2019
"ייחוס מניעי זדון להחלטתנו בעניין ראש הממשלה הוא מופרך מן היסוד, וסופו שיביא להפלת יסודות הבית – ביתנו הלאומי. מי שבאמת מבקשים להביא לתיקון המערכת, אינם פועלים לריסוקה. מי שבאמת מבקשים להעביר ביקורת עניינית, יודעים היטב כי מה שמתחולל בעת האחרונה בארץ בוודאי לא יוביל לתיקון פגמים. אין המדובר בביקורת בונה. מדובר בביקורת שתכליתה להרוס. נטען ברבים כאילו הגשת כתב האישום היא בגדר ניסיון להפיכה שלטונית. לא פחות. טענה זו מופנית גם נגדי, שהקדשתי למעלה ממחצית חיי לשירות המדינה".
פרקליט המדינה גם התייחס בדבריו לפרשת הצוללות: "בפרשה זו החלטנו על בסיס התשתית הראייתית - ועל בסיסה בלבד - שלא לחקור כחשוד את ראש הממשלה נתניהו. וישאל השואל – מה יכול היה להיות יותר טוב לאותם מהפכנים, לפרקליטות שבתוך הפרקליטות, "מלתפור" את ראש הממשלה גם אל תוך תיק זה?! להענות לדרישה ציבורית רחבה ולחקור גם את ראש הממשלה באזהרה בתיק זה?!
"אך הנה – הפלא ופלא. החלטנו שאין מקום לעשות זאת וספגנו בגין כך ביקורת רבה מהצד השני של המפה הפוליטית. החלטתנו מדברת בעד עצמה. הדבר נובע כמובן מכך שהחלטתנו התבססה על הראיות בלבד ואלה לא הצדיקו לחקור באזהרה את ראש הממשלה".
אוחנה על מינוי ממלא מקום פרקליט המדינה: "אני אקבל את ההחלטה"
שר המשפטים אמיר אוחנה גם דיבר היום בוועידת מקור ראשון, והתייחס למינוי ממלא מקום פרקליט המדינה. אוחנה הבהיר שאין בכוונתו להשאיר את שי ניצן בתפקיד. לדבריו, "זה דבר מגונה לקבוע שמתוך 1,000 פרקליטי מדינה יש רק אחד שיכול להיות פרקליט מדינה זמני. אני אקבל את ההחלטה". הוא הסביר שלמרות המחלוקת עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בנושא: "אין תרחיש שנשאר עם ניצן".
אוחנה הסביר שהמחוקק הישראלי לא קבע מגבלות על ממשלת מעבר, אבל היועצים המשפטיים ובג"ץ קבעו אותם. עם זאת, לפני הבחירות הייתה הפעם הראשונה שהממשלה הצביעה על הצעת חוק המצלמות נגד עמדת היועץ המשפטי לממשלה – וזו הייתה הפעם הראשונה שהיועץ הפסיק להיות הפוסק.
הקרב על מינוי ממלא מקום פרקליט המדינה: שר המשפטים אמיר אוחנה פגש היום את שלמה למברגר, המועמד שהיועמ"ש המליץ למנותו לתפקיד. למברגר לא נשאל בפגישה על תיקי נתניהו, אך כן נשאל בנושא אמון הציבור בפרקליטות@almog_tamar #חדשותהערב pic.twitter.com/wP7NAHDh96
— כאן חדשות (@kann_news) 3 בדצמבר 2019
הוא הוסיף כי "מעריך שבימים הקרובים אקבל את ההחלטה בעניין מינוי ממלא מקום פרקליט המדינה". הוא צפוי להיפגש מחר עם נציב שירות המדינה ומנדלבליט כדי לדון בנושא. כמו כן הוסיף: "מפת הדרכים שלי – המילה האחרונה חייבת להיות של הציבור באמצעות נבחריו".
ביום חמישי האחרון הודיע אוחנה שסיים לערוך ראיונות למועמדים לתפקיד. אחרי פרישת שניים מהמועמדים נותרו רק שלושה. לדבריו, "כולם מוכשרים ומקצועיים. כולם בעלי ותק דומה בפרקליטות. כולם מנוסים מאוד, הרבה יותר מאנשים שמילאו את תפקיד פרקליט המדינה בעבר, הגם שמדובר במילוי מקום לתקופה מוגבלת. עם או בלי פגישה נוספת עם המועמדים – אקבל את החלטתי, שבכל מקרה – קלה היא לא תהיה".