בזכות חוק ההסדרה: תוקפא הריסת מבנה פלסטיני בלתי חוקי

בזכות חוק ההסדרה: תוקפא הריסת מבנה פלסטיני
מדובר בהצהרה ראשונה של המדינה הנוגעת למבנה בכפר סמוע שבדרום הר חברון. החוק, שנועד להכשיר משפטית את מעמדם של מבנים שנבנו על אדמות פרטיות בשטחים, עדיין נדון בבג"ץ. בינתיים, ההסדר הקיים לא מאפשר הריסה של מבנים בלתי חוקיים
מחבר כרמל דנגור מחבר כרמל דנגור
Getting your Trinity Audio player ready...
המאחז עשהאל בדרום הר חברון, יוני 2012
צילום: צילום: משה שי, פלאש 90

המדינה הצהירה בפעם הראשונה כי תוקפא הריסת מבנה פלסטיני בלתי חוקי בכפר סמוע שבדרום הר חברון, בגלל חוק ההסדרה. כך פורסם הבוקר (שני) ב"הבוקר הזה" בכאן רשת ב. החוק, שנועד להכשיר משפטית מבנים בלתי חוקיים שנבנו על אדמות פרטיות בשטחים, עדיין נדון בבג"ץ. בינתיים, ההסדר הקיים הוא שמצד אחד אין הסדרה של מבנים כחוק, ומצד שני לא ניתן להרוס מבנים שיושבים על אדמות פרטיות - ולכן הוקפאה הריסת המבנה.  

חוק ההסדרה נועד לספק פתרון לאלפי מבנים ישראליים שנבנו על קרקעות פלסטיניות פרטיות ביהודה ושומרון. לפי נתוני המנהל האזרחי, ישנם 3,455 יחידות דיור כאלה. החוק למעשה מפקיע מידי פלסטינים את זכות השימוש באדמות בבעלותם, אדמות שעליהן נבנו בתים ישראליים בעידוד המדינה או בתום לב, בתמורה - הפלסטינים יקבלו פיצוי נדיב או אדמה חלופית.

נגד חוק ההסדרה הוגשו שתי עתירות, ובג"ץ טרם הכריע אם לפסול את החוק. ארגון הימין "רגבים" עתר לבג"ץ פעמיים בדרישה להרוס את המבנה. בפעם השנייה הצהירה המדינה כי המבנה נמצא "בסדר עדיפות גבוה להריסה".

משלא נהרס כעבור כמה חודשים פנו ברגבים למנהל האזרחי. בתשובה לפניית הארגון, הצהירה המדינה שאי אפשר להרוס כעת את המבנה משום שחוק ההסדרה חל עליו. מרגבים נמסר בתגובה: "בעתירות שהגשנו לבג"צ, המנהל האזרחי הצהיר כי המבנה ייהרס 'בסדר עדיפות גבוה', ואילו עכשיו טוענים במנהל כי המבנה חוסה תחת חוק ההסדרה, תוך התעלמות מלשון החוק".

המבנה בדרום הר חברון, שהריסתו הוקפאה, הוא אחד מכ-10,000 מבנים פלסטיניים, שחוק ההסדרה מקפיא את הריסתם. מדובר במספר הגדול פי שלושה ממספר המבנים הישראליים שהחוק נועד להכשיר משפטית, ובכך למנוע את האפשרות לפנות אותם. 

הפופולריים