יו"ר ועדת הבחירות לשעבר על הוועדה: "היא גוף חסר משמעות"

יו"ר ועדת הבחירות לשעבר: "זה גוף חסר משמעות"
השופט בדימוס אליהו מצא אמר בריאיון לכאן רשת ב כי "הגיע הזמן לוותר על הטקס המיותר בוועדת הבחירות שהוא רק במה להשמעת אמירות קשות בין מועמדים, והחלטותיו מתבטלות במילא בבית המשפט העליון"
מחבר בחצי היום מחבר בחצי היום
Getting your Trinity Audio player ready...
שופט העליון בדימוס אליהו מצא
צילום: צילום: אביר סולטן, פלאש 90

על רקע הדיונים בוועדת הבחירות המרכזית היום (רביעי), אומר יו"ר ועדת הבחירות לשעבר, השופט בדימוס אליהו מצא, כי לטעמו יש לבטל את הוועדה ולהקים גוף אחר במקומה. מצא התראיין לאסתי פרז בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב ואמר: "הטילו על יושב ראש הוועדה מעין תפקיד שיפוטי לבדוק טענות לפסילות של מפלגות, אבל הגוף הזה לא מסוגל למלא את התפקיד שלו כי הוא פוליטי".

האזינו לריאיון עם יו"ר ועדת הבחירות לשעבר, השופט בדימוס אליהו מצא, בתוכנית "בחצי היום":

לדברי מצא, "הרכב הוועדה הוא בהתאם לגודל הסיעות בכנסת, וכך, למפלגה גדולה יותר יש יותר נציגות. הדיבור הענייני לא חשוב. הם גם לא מצביעים לפי שיקול דעת עצמאי, אלא לפי דעת המפלגה שלהם". לכן, הוא סבור, "הגיע הזמן לוותר על הטקס המיותר הזה שהוא רק במה להשמעת אמירות קשות בין מועמדים". במילא, הוא אמר, הוועדה היא "גוף חסר משמעות שלהחלטות שלו אין שום ערך אופרטיבי, כי מה שהם מחליטים בסופו של דבר מתבטל בבית המשפט העליון".

באשר לדיון המתנהל בוועדה סביב אפשרות פסילתו של חבר רשימת "עוצמה יהודית" ברוך מרזל, הזכיר יו"ר הוועדה לשעבר כי הוא כבר נפסל בעבר על ידי הוועדה, אך בית המשפט העליון הפך את ההחלטה ואישר את התמודדותו לבסוף. "גם בוועדה שלי ב-1999 היה מקרה שהימין ביקש לפסול את עזמי בשארה ואת בל"ד", הוא שחזר. "הם רצו לפסול אותו רק על סמך הדוקטרינה שלו על מדינת כל אזרחיה, אבל הסברתי להם למה זה לא יעבור בבית המשפט העליון והם קיבלו את זה. רק אחר כך התברר שהוא מרגל".


ברוך מרזל בוועדת הבחירות, היום

"הזכות להיבחר לא פחות חשובה מהזכות לבחור"

מצא הסביר כי "הזכות להיבחר, הפסיבית, היא לא פחות חשובה מהזכות לבחור, האקטיבית. שכן אם אתה פוסל אדם, אתה פוסל גם את הזכות של כל תומכיו להצביע לו. לכן, מאז ומתמיד בית המשפט נורא זהיר בעניין של פסילות".

השופט בדימוס אמר כי יש להקים "פורום חדש, ציבורי ובלתי-תלוי, שיחליט כערכאה ראשונה אם מתקיימים תנאים לפסילה", וערעורים על החלטותיו יעברו לעליון. "אם אין כזה", הוא הציע "הפורום הנכון הוא בית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים". הוא הוסיף כי הוא לא היחיד המחזיק בעמדה זו וכי היו המלצות דומות מצד יושבי ראש קודמים של ועדת הבחירות ושל המכון הישראלי לדמוקרטיה, לפיהן יש לבטל את הוועדה.

מצא התייחס גם לתקרית סגירת המיקרופון היום לחברת הכנסת סתיו שפיר והוצאתה מאולם הוועדה. "ליבי עם השופט חנן מלצר שצריך להתמודד עם פוליטיקאים שאינם מורגלים בתרבות הדיון של בית המשפט העליון", אמר. "השופט הוא מין משגיח כשרות שמדבר מלמעלה ואף אחד לא שומע לו".

הפופולריים