המדריך של סלומון טקה: "כל מפגש של נוער אתיופי עם שוטר נגמר בהשפלה"

"כל מפגש של נוער אתיופי עם שוטר נגמר בהשפלה"
סמי ברוקה, מנהל מרכז הנוער בית יציב בקרית חיים, מתח ביקורת בכאן רשת ב על התנהלות המשטרה עם אוכלוסיית יוצאי אתיופיה: "אף נער במדינת ישראל לא עובר את היחס שעוברת הקהילה הזאת"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
סלומון טקה
צילום: צילום: באדיבות המשפחה

הירי בסלומון טקה: סמי ברוקה, מנהל מרכז הנוער בית יציב ומי שהיה המדריך של הנער שנורה למוות, תקף היום (שלישי) את התנהלות המשטרה מול אוכלוסיית יוצאי אתיופיה. בריאיון לקרן נויבך בתוכנית "סדר יום"  בכאן רשת ב, אמר ברוקה כי אף נער במדינת ישראל לא עובר את היחס שעוברת קהילת יוצאי אתיופיה: "איך את רוצה שלבני הנוער האלה לא יהיה כעס וזעם כלפי משטרת ישראל, כשכל מפגש בינם לבין שוטר נגמר בצורה כזאת שהשוטר משפיל את הנערים?, אמר ברוקה".

האזינו לריאיון בכאן רשת ב

לדברי ברוקה, טקה סיפר לו כמה ימים פלני שנורה, שניסה לבטל תיק שפתחה לו המשטרה בגין מעשי קונדס שעשה. זאת, בניסיון לשכנע את צה"ל לגייס אותו: "הוא אמר לי: 'אני רוצה לשנות את הגזרה הזאת, אני רוצה להוכיח להם שאני רוצה עדיין להיות לוחם במדינת ישראל ולתרום למדינת ישראל'".

ברוקה אמר כי המשטרה חייבת לתת צ'אנס לבני הנוער יוצאי אתיופיה, שאותם כינה: מלח הארץ. "מה שמשטרת ישראל עושה לבני נוער ולצעירים מהעדה האתיופית זה פשוט לא יאמן. אף צעיר ואף נער במדינת ישראל לא עובר את היחס שעוברת הקהילה הזאת. נערים שיושבים בגן שעשועים ומדברים להנאתם עם חברים, יעבור שם שוטר ויתחיל לבקש מהם תעודות מזהות: 'מה אתם עושים פה? למה אתם עושים רעש? תזוזו מפה'. אני בעצמי לא מרגיש ביטחון במדינת ישראל. אני הולך ברחוב ומבקשים ממני תעודת זהות, על מה ולמה? למה מישהו שצבע העור שלו הוא לא בדיוק כמו צבע העור שלי אף פעם לא מבקשים ממנו תעודה כדי להזדהות?".

ברוקה סיפר על סלומון, שהיה חניך שלו מילדות, ואמר כי חלומו היה להיות לוחם בצה"ל: "בגיל 11 הייתה לי היכרות ראשונה איתו ואני יכול לספר שהיכרתי נער כל כך חביב, נחמד ושיודע לכבד מבוגרים, ולתת כבוד לחבריו. המקרה הזה מצער אותי. זה נוגד את כל הערכים שאני מנסה להנחיל לילדים - לאהוב את המדינה, לשרת במדינת ישראל בצבא. היה לו חלום להיות בקרבי. באותו יום, שבאתי וראיתי את הדם על הרצפה, את הדם של הנער שגידלתי מגיל תשע עד גיל 18, זה ממוטט אותך".

למרות הכאב הגדול על המקרה, אומר ברוקה שבני העדה האתיופית לא יישברו: "אנחנו חלק מהמדינה הזאת, אנחנו נתרום למדינה הזאת, אנחנו לא מוותרים. אנחנו חלק מאוד משמעותי במדינה".

"השוטר היורה - בחור ערכי ואחראי"

מפקד תחנת זבולון, ניצב משנה קובי קרני, אמר בריאיון לאסתי פרז בתוכנית "בחצי היום" עם אסתי פרז אמר כי השוטר היורה "יחסית ותיק במשטרה, הוא משרת בתחנת זבולון בשנתיים האחרונות. במהלך שירותו בשנתיים האחרונות הוא הפגין המון אחריות, זיהיתי בחור ערכי, אחראי, והבנתי שיש לו תכונות רבות, קידמנו אותו והוא יצא לקורס קצינים. הוא סיים קורס קצינים לפני כשלושה שבועות וזה מה שמעיד עליו כאדם".

לדבריו, "ממה שידוע לנו האירוע המצער החל לאחר שהשוטר היה עם אשתו וילדיו הקטנים בגן שעשועים. הוא היה לא בתפקיד, ניסה להגיש עזרה לקטין שכביכול כנראה היו סביבו ארבעה חבר'ה צעירים. תוך כדי שהקצין מגיש סיוע לקטין, נזרקו לכיוונו מספר אבנים והקצין שלי נפגע. כתוצאה מכך הוא ביצע ירי שנסיבותיו נבדקות כרגע".

האזינו לריאיון עם מפקד משטרת זבולון בכאן רשת ב

מפקד התחנה דחה בריאיון את הטענות ל"שיטור יתר" כלפי יוצאי אתיופיה. "משטרת ישראל ובפרט תחנת זבולון בשנים האחרונות מבצעות פעילויות רבות אל מול הקהילה האתיופית ובאופן יוצא דופן ובהצלחה. גם בימים אלה אנחנו ממשיכים בפעילות ושיח עם הקהילה. זה מתבטא בכך שיש ועדה מייעצת בתוך התחנה שמגיעים לפה מקרב האוכלוסייה הבוגרת האחראית... אנחנו נותנים הדרכות בתוך בתי הספר מול הילדים, ובכלל שבתוכם יש בני העדה האתיופית למותר ולאסור".

בהתייחס לעימותים בהפגנה אמש מחוץ לתחנת זבולון, אמר קרני: "אפשרנו להם למחות לאורך כל היום, נתנו להם להביע את דעתם. אבל באיזשהו שלב האירוע הזה יצא מכלל שליטה מצד הגורמים על אף שבמהלך כל היום היינו בשיח עם המנהיגות המקומית של בני העדה, וגם ראינו שחלק מהצעירים לא נשמעו. עם כל הרצון הטוב של בני העדה לסיים את ההפגנות בצורה טובה ונעימה, חלק גדול מהצעירים התחילו לעשות פעולות אלימות - גם כלפי רכוש גם כלפי התחנה גם כלפי השוטרים - ופה נדרשנו לפעול".

הפופולריים