נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, מתחה היום (חמישי) ביקורת על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמרה כי "מרחק בין הידברות מכובדת ובין השיח הבוטה, העולב ומשולח הרסן אשר אפיין את מערכת הבחירות לכנסת ה-21 ואשר ממשיך ללוות גם עתה את המגעים להרכבת הממשלה". חיות, שנשאה דברים בכנס לשכת עורכי הדין באילת, אמרה חיות: "בשיח זה בלטו וממשיכות לבלוט בחומרתן התבטאויות מצד גורמים שונים המופנות כלפי הרשות השופטת בכלל וכלפי בית המשפט העליון בפרט".
נשיאת ביהמ"ש העליון אסתר חיות התייחסה לנאומה בכנס לשכת עורכי הדין: "נאום חריף? חשבתי שהיה אלגנטי"@almog_tamar pic.twitter.com/eSXNtDkwkQ
— כאן חדשות (@kann_news) 27 במאי 2019
חיות הזכירה את דברי נתניהו בטקס בו הפכה לנשיאת בית המשפט העליון ב-2017: "אני דוגל בהידברות: הידברות פתוחה, הידברות סדירה, הידברות כנה. במקום ליצור תהום – נבנה גשרים". לדבריה, "מאז אותו הטקס בבית הנשיא חלפה כשנה וחצי, ואני מבקשת לשאול: מה נשתנה במהלך תקופה זו? האם אירע מאז דבר מה המצדיק סטייה מעקרונות חשובים אלה? לטעמי התשובה לכך שלילית".
עוד אמרה חיות בנאומה: "אני מעלה את השאלות הללו מפני שלצערי רב המרחק בין הידברות מכובדת ובין השיח הבוטה, העולב ומשולח הרסן אשר אפיין את מערכת הבחירות לכנסת ה-21 ואשר ממשיך ללוות גם עתה את המגעים להרכבת הממשלה. בשיח זה בלטו וממשיכות לבלוט בחומרתן התבטאויות מצד גורמים שונים המופנות כלפי הרשות השופטת בכלל וכלפי בית המשפט העליון בפרט. בין התבטאויות כאלה ובין 'גישה מאוזנת וכבוד הדדי' והידברות שעליהם דיבר ראש הממשלה בטקס הצהרת האמונים שהזכרתי, אין ולא כלום.
בהתייחס לביקורת על מערכת המשפט אמרה נשיאת בית המשפט העליון כי "ביסוד השיח הביקורתי המתנהל כיום כלפי בית המשפט עומד תיאור שגוי של המצב המשפטי ושל המדיניות השיפוטית ששררו כביכול בישראל עד ראשית שנות ה-90, תוך התרפקות בערגה על אותן שנים ורצון להשיב 'עטרה ליושנה'.
"הטענה לפיה לא הייתה ביקורת שיפוטית אקטיבית ואפקטיבית על פעולתן של הרשויות האחרות טרם חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק, חוטאת למציאות המשפטית כהווייתה וכופרת שלא בצדק באבני היסוד של שלטון החוק בישראל ובהישגים של המשפט הישראלי כפי שעוצבו ופותחו כבר מתחילת שנות ה-50 באופן מדורג ומדוד על ידי דורות של שופטים".
בכנס השנתי של לשכת עורכי הדין משתתפים גם שרת המשפטים איילת שקד, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן, מבקר המדינה יוסף שפירא ועוד.