בג"ץ הפך החלטה של השר אקוניס: פסילת מינוי פרופ' אמיתי תבוטל

בג"ץ ביטל החלטת אקוניס נגד מינוי פרופ' אמיתי
עם זאת, השופטים קבעו שהמינוי לא יאושר בשלב זה, ואקוניס יידרש לבחון מחדש את החלטתו לפסול את מינוי אמיתי לקרן גרמניה-ישראל, בשל חתימתה בעבר על עצומה התומכת בסירוב לשרת בשטחים. השופט קרא סבר בדעת מיעוט כי בג"ץ היה צריך להורות על מינוי אמיתי
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel

בג"ץ הפך היום (שני) את החלטת שר המדע אופיר אקוניס, וביטל את פסילת מינויה של פרופ' יעל אמיתי, לנגידה במועצת הנגידים לקרן גרמניה-ישראל למחקר ופיתוח מדעי. עם זאת, המינוי לא יאושר בשלב זה, והסוגיה תוחזר לשולחנו של אקוניס, אשר יידרש לבחון אותה מחדש.

אקוניס לא אישר את המינוי בטענה כי אמיתי חתמה בשנת 2005 על עצומה התומכת בסירוב לשרת בשטחים. היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה הביעו את תמיכתם בעתירה נגד ההחלטה של שר המדע. בשל סירוב המדינה לייצג את עמדתו, השר אקוניס התייצב בעצמו בפני בג"ץ והשמיע את נימוקיו.

בהחלטת השופטים צוין כי כעת השר נדרש לבחון מחדש את המינוי, תחת ההנחות הבאות: העצומה עליה חתמה פרופ' אמיתי אינה בגדר עבירה פלילית – על כל המשתמע מכך. שנית, כי דבריה בראיונות שהוצגו בהליך דנן אינם מהווים עילות עצמאיות לפסילת המינוי, וניתן לראותם רק כהיעדר חרטה על החתימה בשנת 2002. 

עוד ציינו השופטים כי אין מדובר בבחינה מחודשת של כל הליך המינוי. לפי בג"ץ, הנימוק היחיד לפסילתה של פרופ' אמיתי היה חתימתה על העצומה – ועל כן, נימוק זה לבדו הוא שייבחן מחדש, לאור ההנחות והשיקולים שנקבעו על ידי השופטים. אקוניס יהיה רשאי להחליט בנידון עד סוף חודש מרץ 2019.

השופט אלכס שטיין הוסיף כי יש להבהיר כי מותר לשר לשקול שיקולים של התאמה ערכית, בבואו למנות נגידה או נגיד לקרן גרמניה-ישראל מטעמה של המדינה. מנגד, השופט ג'ורג' קרא סבר בדעת מיעוט כי בג"ץ היה צריך להורות על מינויה של פרופ' אמיתי לתפקיד.

ועד ראשי האוניברסיטאות בירך על החלטת בג"ץ: "פרופ' יעל אמיתי, היא מינוי ראוי ומוצדק שהומלץ על ידי סגנית המדען הראשי ויועמ"ש משרד המדע, זאת על סמך הישגיה המדעיים והמקצועיים ומומחיותה האקדמית".

באגודה לזכויות האזרח יצאו נגד ההחלטה: "פסק הדין בעניינו של השר אופיר אקוניס מהווה פגיעה קשה בחופש הביטוי הפוליטי בישראל. בית המשפט בעצם התיר לשר לבחון את השקפת עולמה של מועמדת לתפקיד ולפסול אותה אם היא אינה מיישרת קו עם עמדת השר. בכך סטו השופטים מהקו שהנחה את בית המשפט למעלה מ-65 שנה".

הפופולריים