בשנת 2018 חלה עלייה של כ-47% בתלונות נגד מייצגי המדינה לעומת 2017. על פי נתונים שמפרסמת היום (ראשון) נציבות תלונות הציבור, הוגשו בשנה שעברה 367 תלונות, מתוכן 79 נמצאו מוצדקות – כ-22%. מדובר בעלייה גדולה של 93% בכמות התלונות המוצדקות.
מייצגי המדינה כוללים, בין השאר, את פרקליטות המדינה, תובעים משטרתיים, תובעים עירוניים, עובדי האפוטרופוס הכלל, מיופי כוח ועוד. בראש רשימת התלונות נמצאת פרקליטות המדינה, נגדה הוגשו ב-2018 214 תלונות – שהן כ-58% מכלל התלונות. גם רובן של התלונות המוצדקות, 62 בסך הכול, התייחסו לפרקליטות.
בנציבות התלונות ציינו בסיפוק כי רוב המלצות הנציב יושמו ב-2018, כמו הפסקת הנוהל שאפשר להחזיק חשודים במעצר לא חוקי. בנוסף, יושמה ההמלצה למשטרה להרחיק שוטרים ממגע עם אזרחים כל עוד מתנהל נגדם הליך בשל אלימות, עד לקבלת החלטה בעניינם.
בנוסף, בנציבות אמרו כי בעקבות המלצתו של הנציב, השופט בדימוס דוד רוזן, נפתחה בשנה שעברה חקירה נגד איש החינוך החשוד בהטרדה מינית של תלמידות. במקרה אחר, זומנה פרקליטה שנפלו פגמים חמורים בהתנהלותה והיא ננזפה.
הקצינה אמרה: "אין יום בלי טלפון על החלטות הזויות"
מלבד הנתונים, בנציבות תלונות הציבור פרסמו גם דוגמאות לתלונות שנמצאו מוצדקות ב-2018. כך למשל, קצינה בכירה ממחלקת תביעות באגף התנועה של המשטרה התבטאה בוועידת ישראל לבטיחות בדרכים ואמרה: "אין יום שאני לא מקבלת טלפון ממפקדים ביחידות התביעה על החלטות הזויות של בין הדין לתעבורה". הנציב רוזן ציין שמדובר בהתבטאות לא ראויה, "החורגת מחובתה של הקצינה כנאמנת בית המשפט".
בתלונה אחרת, הנציב מצא פגמים בהתנהלותן של פרקליטות בכירות בתיק רצח. הפרקליטות הוציאו מוצג מתיק בית המשפט בלי אישור והעבירו אותו לבחינת מעבדה לזיהוי פלילי. המוצג הוחזר רק אחרי הוראה של בית המשפט, והנציב אף מצא כי הפרקליטות מסרו הצהרות לא נכונות וחסרות יסוד בפני בית המשפט. אותו תיק רצח הסתיים לבסוף בהסדר טיעון בעבירה קלה יותר, שהביא לשחרור מיידי של הנאשמת אחרי שלוש שנות מעצר.